„Įdomiosios kulinarijos“ studijos įkūrėjos Šilainių bibliotekoje vaikus moko sezoninės virtuvės paslapčių | Kas vyksta Kaune

„Įdomiosios kulinarijos“ studijos įkūrėjos Šilainių bibliotekoje vaikus moko sezoninės virtuvės paslapčių

„Įdomiosios kulinarijos“ studijos įkūrėjos Erika Stankevičiūtė ir Eleonora Samsonaitė Šilainiuose veda kulinarijos būrelį./ Koliažas.

Šilainiuose veikia vienintelė edukacinė virtuvė bibliotekoje Kaune, joje nuo rudens vyksta sveiko maisto gamybos pamokos moksleiviams. Užsiėmimus veda „Įdomiosios kulinarijos“ studijos įkūrėjos Eleonora Samsonaitė ir Erika Stankevičiūtė, pasiryžusios ugdytinius supažindinti su tarptautine, šventine bei sezonine virtuvėmis.

Vienintelė virtuvė bibliotekoje

Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Šilainių padalinyje (Baltų pr. 51) edukacinė virtuvė-sveikos mitybos studija pradėjo veikti 2020 m. gruodį. Jos įrengimu pasirūpino Kauno miesto visuomenės sveikatos biuras, įgyvendinantis projektą „Sveikos gyvensenos skatinimas Kauno mieste“. Studijoje yra visa maisto gamybai reikalinga įranga ir priemonės.

„Studijoje vyksta sveikos mitybos mokymai įvairioms amžiaus grupėms, pradedant nuo šeimų, moksleivių ir baigiant senjorais. Čia vyksta ir vasaros vaikų stovyklos, o mitybos mokymai susideda iš teorijos, gaminimo bei degustacijos“, – sakė Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė Jūratė Jackytė.

Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos l. e. p. Kultūros vadybos skyriaus vedėja Monika Straupytė  pažymėjo, kad tai yra pirmoji ir kol kas vienintelė biblioteka Kaune, turinti virtuvę.

„Galimybės sveikos mitybos studija naudotis pavieniams lankytojams nėra, tačiau skaitytojai, turintys idėjų, kokius sveikos mitybos mokymus čia galima organizuoti arba kokią kulinarijos knygą pristatyti, gali kreiptis į biblioteką. Visus skaitytojų pasiūlymus mielai priimame!“, – ragino M. Straupytė.

„Įdomiosios kulinarijos“ studijos įkūrėjos Erika Stankevičiūtė ir Eleonora Samsonaitė./ Asmeninio albumo nuotr.

Veda kulinarijos būrelį

Kartą per savaitę šioje edukacinėje virtuvėje vyksta kulinarijos būrelis moksleiviams. Jį veda „Įdomiosios kulinarijos“ studijos įkūrėjos Erika Stankevičiūtė ir Eleonora Samsonaitė. Baigusios Maisto mokslo bakalauro studijas LSMU VA, tarptautinės patirties pasisėmusios „Erasmus“ studijų programoje Lenkijoje, išbandžiusios galybę sveiko maisto receptų, sukaupusios sveikatai palankaus maisto žinių, merginos galiausiai subrandino mintį rengti edukacijas ir 2022 m. rugsėjį pristatė „Įdomiosios kulinarijos“ studiją.

„Nekantraujame dalintis žiniomis su vaikais ir jaunimu. Kiekvienas maisto patiekalas turi savo istoriją, pasakoja apie šalies papročius. Užsiėmimuose gilinamės į tarptautinę, sezoninę ir šventinę virtuves. Taip pat vykdome ekologiją ir tvarumą skatinančius užsiėmimus“, – pasakojo E. Samsonaitė.

Studijoje 7-13 m. vaikai mokomi teorijos, pristatoma šalis (dažnai tai būna ir lietuviška virtuvė) ir patiekalas, o po to visi kartu keliauja gaminti. Tuomet seka stalo serviravimas, patiekalo degustacija ir aptarimas. Vaikai viską pasižymi receptų knygelėse.

„Jau mokėmės prancūzų ir suomių virtuvių patiekalų. Dar laukia ispanų, italų, lenkų, salvadoriečių virtuvių paslaptys. Vaikus labai sudomino šiaurietiškos Suomijos patiekalas – karjalanpiirakka (liet. karelų duonelė) ir Prancūzijos klafutis su vyšniomis”, – vardino E. Stankevičiūtė.

Maisto gamyba bibliotekoje./ Organizatorių nuotr.

Svajoja apie fizinę studiją

Kulinarijos būrelio vedėjos atkreipė dėmesį, kad mokyklose vis daugiau atsižvelgiama į sveiko maisto svarbą, tačiau šią kultūrą būtina puoselėti ir šeimoje.

„Būna, vaikai nusistato prieš kokią nors daržovę ir jos nevalgo. Mes pasiūlome ją naujame amplua: tarkim vaikas nemėgsta moliūgų sriubos, bet pasiūlome moliūgų užkepėlę ir valgytojai nustemba, kad gali būti taip skanu. Stengiamės į racioną įtraukti kuo daugiau daržovių, laviname receptorius, kad priprastų prie įvairių skonių, ne tik saldumo ar sūrumo“, – kalbėjo E. Stankevičiūtė.

Pamokose gaunama ir sveikatai naudingų patarimų: cukrų keisti datulėmis, aliejų – lydytu sviestu ir pan.

Kokie kulinarijos būrelio mokytojų ateities planai?

„Svajojame įkurti fizinę „Įdomiosios kulinarijos“ studiją. Tam reikia patalpų, įrangos… Ten rengsime maisto edukacijas, bendruomens susibūrimus, eksperimentuosime virtuvėje. Tikime, kad anksčiau ar vėliau šį tikslą pasieksime. O kol kas esame labai dėkingos Šilainių bibliotekos darbuotojoms, kad leido mums savo svajones pradėti įgyvendinti būtent čia!“, – ryžtingai kalbėjo E. Samsonaitė.

Daugiau apie kulinarijos būrelį skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA