„Vieningam Kaunui“ tyliai pakeitus pavadinimą, užregistruotas politinis komitetas | Kas vyksta Kaune

„Vieningam Kaunui“ tyliai pakeitus pavadinimą, užregistruotas politinis komitetas papildyta

Kas vyksta Kaune, BNS inf. 2022/11/16 14:14
Asociatyvi / „Vieningas Kaunas“ „Facebook“ puslapio nuotr.

Visuomeninė organizacija „Vieningas Kaunas“, kurios nariai šiuo metu Kauno miesto savivaldybės taryboje sudaro daugumą, spalio pirmoje pusėje pervadinta į „Sėkmingą Kauną“, įregistruoti nauji judėjimo įstatai. Savo komunikacijos kanaluose įstaiga apie pokyčius neskelbė, tačiau tikėtina, kad tai susiję su ketinimais dalyvauti savivaldybių tarybų rinkimuose, mat antradienį senuoju pavadinimu užregistruotas politinis komitetas.

Kaip rodo Registrų centro duomenys, naujasis pavadinimas „Sėkmingas Kaunas“ užregistruotas šių metų spalio 11 d., tą pačią dieną atnaujinti šios ne pelno siekiančios organizacijos įstatai. Juose skelbiami pirminiai tikslai – rūpintis Kauno gerove, spręsti savivaldos problemas ir kurti geresnį Kauną, taip pat suteikti galimybę savo sričių profesionalams miestiečiams dirbti Kauno labui.

Organizacija siekia dalyvauti tvarkant įstatymų nustatytus savivaldybių vietos reikalus, ieškoti ir išgryninti geriausius kandidatus į savivaldybės tarybą bei tuos kandidatus remti. Šie paskiausiai įvardijami tikslai nurodo politinį interesą dalyvauti miesto savivaldoje, tik tam tikru aplinkkeliu, nekalbant apie kandidatų kėlimą.

Nors antradienį „Vieningo Kauno“ vardu registruotas politinis komitetas, dalyvavimą kitų metų kovą vyksiančiuose savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose kaip galimybę naujienų agentūrai BNS įvardijo ir organizacijos atstovas, Kauno vicemeras Andrius Palionis.

„Vakar visiškai darbo dienos pabaigoje pasibaigė procedūros ir buvome registruoti kaip politinis komitetas, tai reiškia, kad išlaikome galimybę kelti kandidatus į tarybą“, – BNS trečiadienį sakė A. Palionis.

Dėl pakeisto asociacijos vardo ir ketinimų dalyvauti rinkimuose „Kas vyksta Kaune“ mėgino susisiekti su „Sėkmingo Kauno“ direktoriumi, Kauno savivaldybės tarybos nariu Simu Sirtautu, tačiau komentaro gauti kol kas nepavyko.

S. Sirtautas organizacijos direktoriaus pareigas 2020-ųjų lapkritį terminuotam laikotarpiui perėmė iš Sandros Gražulytės, šiai išėjus vaiko auginimo atostogų. 9 valdybos nariai už naujo direktoriaus paskyrimą nutarė vienbalsiai, jam suteikti įgaliojimai veikti organizacijos vardu Registrų centre.

„Vieningas Kaunas“ įregistruotas 2010 m. gegužės 27 d. 2011-ųjų savivaldybių tarybų rinkimuose Visvaldo Matijošaičio vedamas judėjimas gavo 5 mandatus, 2015 m. – 16 mandatų, o triuškinančiai laimėjęs 2019 m. rinkimus – 32 mandatus (be mero) iš 41 galimo.

BNS primena, kad Seimas šiemet sugriežtino politinių komitetų registravimo tvarką: nustatyta prievolė steigti juos kaip juridinius asmenis, kurių pavadinimas negali sutapti ar būti panašus į jau egzistuojančių juridinių vienetų, keliami didesni reikalavimai dėl steigėjų skaičiaus.

Politinės kampanijos dalyvių registravimas vyks iki gruodžio 12 dienos. Tą pačią dieną, iki rinkimų likus 83 dienoms, prasidės kandidatų pareiškinių dokumentų priėmimas. Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai vyks kitų metų kovo 5 dieną.

Papildyta 15.57 val.

Kaip trečiadienio popietę „Kas vyksta Kaune“ atsiųstame atsakyme nurodė S. Sirtautas, matydamos visuomenininkų sėkmę ankstesniuose savivaldos rinkimuose, politinės partijos esą jau kuris laikas mėgina varžyti komitetus vis griežtesniais reikalavimais.

„Pakeistas Politinių organizacijų įstatymas privertė ieškoti sprendimų, kaip išsaugoti „Vieningo Kauno“ vardą, kad, prireikus, ateityje netektų iš naujo prisistatinėti kauniečiams, kurie mus puikiai pažįsta iš mieste atliktų darbų.

Taigi visuomeninė organizacija narių sprendimu pervadinta, o naujai įsteigtas politinis komitetas ir toliau išliks „Vieningas Kaunas“. Galiausiai turime dvi organizacijas, kurios vienija bemaž tuos pačius asmenis. Visuotiniame susirinkime absoliuti narių dauguma pritarė šiam variantui, parodant, jog pastarųjų metų Kauno gyvenimas išties primena tikrą sėkmės istoriją.

Organizacijos tikslai nesikeitė – tik pavadinimas. Ir toliau dirbsime Kaunui, įgyvendindami realius pokyčius. Jei komanda nuspręs dalyvauti savivaldos rinkimuose, kauniečiams pažįstamas vizualinis identitetas išliks toks pats“, – paaiškino dabar jau „Sėkmingo Kauno“ direktorius.

Tuo metu A. Palionis BNS nurodė, kad nemaža dalis politinio komiteto steigėjų yra nauji, nes ne visi judėjimo nariai registruoti Kaune, kaip reikalauja naujoji tvarka.

„Atsirado, mūsų akimis, formalūs kriterijai – kad asmuo būtinai turi būti registruotas tos savivaldybės teritorijoje ne trumpiau kaip šešis mėnesius ir taip toliau. „Vieningo Kauno“ organizacija vienijo žmones, kurie gyvena Vilniuje, Kauno rajone – neapsibrėžę esame formaliai tos teritorijos“, – kalbėjo A. Palionis.

Jo teigimu, užregistravus politinį komitetą, bus sudaromas kandidatų sąrašas: „Mes dar neturime pasitvirtinę kandidatų sąrašo. Esame kalbėję viduje, diskutavę apie rinkimus, tačiau tų sprendimų galutinių taip ir nebuvo. Kai žinome, kad formaliai turėsime teisę iškelti kandidatų sąrašą, dabar jau sėsime konkrečiai kalbėti su galimais kandidatais ir darysime tai, ką daro kiti – reitingavimas, programos pateikimas.“

A. Palionis BNS neatsakė, ar jis, ar kiti šiuo metu savivaldybei vadovaujantys politikai rengiasi dalyvauti rinkimuose, bet teigė, kad „branduolys tikrai bus visas tas pats“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA