Basieji karmelitai pasauliečiai: duoda amžinuosius pažadus, bet gali gyventi šeimoje | Kas vyksta Kaune

Basieji karmelitai pasauliečiai: duoda amžinuosius pažadus, bet gali gyventi šeimoje į kongresą Kaune kviečia visos Lietuvos karmelitus

Basieji karmelitai pasauliečiai./ Organizacijos nuotr.

Kaune jau 28 metus veikia Basųjų karmelitų pasauliečių bendruomenė. Spalio 15 d. ji organizuoja pirmąjį karmelitiško dvasingumo kongresą, į kurį kviečia atvykti visos Lietuvos karmelitus – vienuolius ir pasauliečius.

Išsamiau apie veiklą pasakoja Kauno pranašo Elijo Basųjų karmelitų pasauliečių bendruomenės tarybos nariai: bendruomenės vadovė Sigita Stonaitytė, Ričardas Zumeras, Sigitas Jonaitis ir Gintautas Šemeškevičius. Pokalbyje dalyvauja ir kunigas Vidas Labanauskas – Lietuvos karmelitų dvasinis palydėtojas.

Paštuvos Basųjų karmeličių vienuolyne / Organizacijos nuotr.

Pradžia – Paštuvoje

Kaune basieji karmelitai pasauliečiai (žymimi trumpiniu OCDS) atsirado kartu su seserų vienuolių basųjų karmeličių įsikūrimu Paštuvoje (Kauno r.) 1994 m.

„Daugėjo žmonių, kurie gyvena šeimose, bet kartu ir karmelitiškas dvasingumas juos labai traukė, tad vienuolės pradėjo vesti paskaitas pasauliečiams, kviesti į šv. Mišias bei adoraciją vienuolyne. Grupelę seserys išaugino į bendruomenę“, – pasakojo S. Stonaitytė.

Basieji karmelitai pasauliečiai yra pasklidę po visą Lietuvą. Didžiausios bendruomenės telkiasi Kaune ir Vilniuje. Lietuvoje basuosius karmelitus pasauliečius globoja vienuolis kun. Vidas Labanauskas OCD, besidarbuojantis Kauno Šv. Kryžiaus bažnyčioje.

Kaune yra trys basųjų karmelitų santalkos: broliai vienuoliai Centre, seserys vienuolės Paštuvoje (Kauno r.) ir pasauliečiai, pasklidę po visą miestą.

Škaplieriaus suteikimo ceremonija / Organizacijos nuotr.

Duoda pažadus, gauna škaplierių

Pagrindiniai karmelitiško dvasingumo žodžiai yra malda ir tyla.

Per škaplieriaus (katalikų sakramentalija – pečių apdangalas) įteikimo ceremoniją oficialiai įeinama į pasauliečių basųjų karmelitų bendruomenę. Po to prasideda ruošimasis pažadams: pirmas yra laikinasis, jis duodamas po 2 metų dalyvavimo bendruomenės veikloje, o dar po 3 metų – amžinasis pažadas.

Basieji karmelitai pasauliečiai įsipareigoja kasdien kalbėti liturgines valandas, bent Rytmetinę ir Vakarinę, kasdien dalyvauti šv. Mišiose, skirti bent vieną valandą tyliajai maldai (adoracijai ar pan.), taip pat reguliariai dalyvauti bendruomenės susitikimuose.

Tapti basuoju karmelitu pasauliečiu gali 18-55 m. amžiaus žmonės, išpažįstantys katalikybę ir jaučiantys prielankumą karmelitiškam dvasingumui. Norint gauti škaplierių, reikia būti priėmus Krikšto, Sutvirtinimo, o jei yra susituokę ir Santuokos – sakramentus.

Pašnekovai: kunigas V. Labanaskas, G. Šemeškevičius, S. Stonaitytė, R. Zumeras ir S. Jonaitis / KVK nuotr.

Keičiasi patys – keičiasi ir aplinka

Kaip pasikeitė pašnekovų gyvenimas įsiliejus į basųjų karmelitų pasauliečių bendruomenę?

Kaunietis G. Šemeškevičius su žmona abu priklauso šiai bendruomenei, tad, atviravo, vienam kitą žymiai lengviau suprasti.

„Šeima negali prieštarauti keliui, o jei taip yra – vadinasi, kažką ne taip gyvenime darai. Reikia daug nuolankumo, nusižeminimo šeimoje, darbe ir kitur. Kai stoji į Dievo akivaizdą problema automatiškai sprendžiasi. Tikėjimas suteikia santaiką šeimoje, vidinę ramybę, su vaikais visai kitokie santykiai“, – dalinosi G. Šemeškevičius.

Kitas bendruomenės narys įsitikino, kad meldžiantis palaipsniui tampa lengviau priimti kito žmogaus skirtingumą.

„Anksčiau buvau kategoriškesnis. Dabar stengiuosi priimti kitą žmogų su jo trūkumais. Dievas keičia: išmoksti dažniau atsiprašyti, būti nuolankesnis, į sunkias situacijas ir išbandymus žvelgi su meile. Maldoje supranti, kaip Dievas tave apdovanoja, tad pradeda mažėti ir konkurencijos“, – kalbėjo S. Jonaitis.

Malda Laisvės alėjoje / Organizacijos nuotr.

Bendruomenės vadovė S. Stonaitytė atviravo, kad pačiai sunku pamatyti savo pasikeitimą, dažniau tą atspindi aplinkiniai su klausimu: kaip gali taip ramiai reaguoti?

„Ramybę įskiepija Dievas. Viduje ją turi. Kai apgaubia sunkumai gali ramiau reaguoti, nes žinai, kad tu niekada nesi viena. Tas žinojimas labai stiprina“, – sakė ji ir džiaugėsi, kad jos vaikai naudojasi karmelitiško dvasingumo lobynais, prašo maldos.

R. Zumeras dalinosi, kad jo šeimoje būdavo visokių situacijų, konfliktų. Laikui bėgant jis tapo lankstesnis ir situacijos pasikeitė.

„Krikščionybė labai lanksti, pirmiau ugdai save, o ne kitą. Imi keisti savo požiūrį, supratimą, suvoki, kad mano ambicijos dažnai būna tuščios, išpūstos ir Dievas to nenori. Jei šeimoje sekasi darniau ir tvarkingiau gyventi, matyt, einama teisingu keliu, o kai konfliktai ir nesutarimai – kažkas ne taip. Pirmiausia pirštu reikia besti į save“, – įsitikinęs R. Zumeras.

Piligriminis žygis už taiką / Organizacijos nuotr.

Meldžiasi, kad baigtųsi karas

Kauno pranašo Elijo Basųjų karmelitų pasauliečių bendruomenė nuolat meldžiasi, kad baigtųsi karas, eina į piligriminius žygius už taiką. Prieš kelias savaites už taiką žygiavo iš Kauno Šv. Kryžiaus bažnyčios į Paštuvos Basųjų karmeličių vienuolyną, iš viso – apie 28 km. Dar vieną taikos žygį turėjo anksčiau, gegužės mėnesį, tuomet  irgi keliavo į Paštuvą.

„Visada meldžiamės už taiką Ukrainoje, už Rusijos atsivertimą, už visą pasaulį, kad būtų taika žmonių širdyse. Reikia vienytis maldoje, geruose darbuose. Kaip Šv. Kryžiaus Jonas sakė, mes meldžiamės gal 5 valandas ir tik paskui einame dirbti. Pirmiausia – malda“, – akcentavo kunigas V. Labanauskas.

Ketvirtadienį ir penktadienį Šv. Kryžiaus bažnyčioje vyksta adoracija, kurioje gali dalyvauti visi norintieji. Šioje bažnyčioje kasdien vyksta šv. Mišios.

„Šv. Mišios tampa kaip „išblaivinimas“ nuo pasaulio, viskas atsistoja į savo vietas“, – tarė G. Šemeškevičius.

Bendruomenės vadovė ragino dažniau dėkoti: „Dėkoju už nuostabius rudens lapus, už tobulai sukurtą pasaulį – tai irgi malda“, – sakė S. Stonaitytė ir paminėjo trumputę mėgstamą maldą: „Jėzau, pasitikiu tavimi!“

Mokymas / Organizacijos nuotr.

Visus karmelitus kviečia į kongresą

Po visą šalį išsisklaidžiusius basuosius ir senosios regulos karmelitus (vienuolius ir pasauliečius) spalio 15 d. Kauno bendruomenė kviečia į karmelitiško dvasingumo kongresą.

„Siekiame sutelkti visos šalies karmelitus bei informuoti, kad yra aktyvios pasauliečių karmelitų bendruomenės Kaune ir Vilniuje. Kviečiame visas bendruomenes, kurios nors kiek susijusios su Karmeliu“, – skatino susitikti kunigas V. Labanauskas, raginantis tęsti atsikūrusio Lietuvos Karmelio istoriją ir tradicijas.

Kongreso metu bus skaitomi trys pranešimai: dr. Liudas Jovaiša pasakos apie karmelitų istoriją Lietuvoje, dr. Tojana Račiūnaitė atskleis basųjų karmelitų palikimą, o kunigas Vidas Labanauskas kalbės apie kelią į gyvenimo pilnatvę, pagal Šv. Jėzaus Teresę.

Kongresas vyks spalio 15 d. 12 val. Šv. Kryžiaus bažnyčioje Kaune (Gedimino g. 1). Daugiau informacijos rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA