Kauno merai: paaiškėjo, kiek laiko kiekvienas jų valdė miestą ir kas galėtų patekti į rekordų knygą | Kas vyksta Kaune

Kauno merai: paaiškėjo, kiek laiko kiekvienas jų valdė miestą ir kas galėtų patekti į rekordų knygą

Lrytas.lt / Arūnas Karaliūnas 2022/10/04 14:52
V. Matijošaitis, A. Kupčinskas, A. Garbaravičius / Lrytas.lt nuotr.

Spalio 5-ąją atvykęs į darbą Kauno meras Visvaldas Matijošaitis pagerins vieną rekordą, kuriam įveikti jo įpėdiniams reikės daugybės metų. Politikas taps ilgiausiai šias pareigas einančiu miesto vadovu po nepriklausomybės atkūrimo.

Antrą kadenciją baigiantis 65-erių V. Matijošaitis meru bus dirbęs 2729 dienas ir aplenks lig šiol pirmavusį konservatorių Andrių Kupčinską, kuris į šias pareigas buvo renkamas taip pat dvi kadencijas, tačiau pusmetį jas buvo užleidęs liberalui Rimantui Mikaičiui.

Didžiausias skirtumas – visuomeninio judėjimo „Vieningas Kaunas“ įkūrėją V. Matijošaitį kauniečiai 2015 ir 2019 metais meru išrinko tiesioginiuose rinkimuose, o A. Kupčinską – tarybos nariai.

Trečiasis ilgiausiai dirbusių Kauno merų sąraše – Arvydas Garbaravičius, kuris šiame poste praleido ketverius metus ir dvi dienas. Politikas tuomet priklausė Lietuvos liberalų ir centro sąjungai.

Trumpiausiai Kauno meru 1995 metais dirbo konservatorius Rimantas Tumosa – vos 1 mėnesį ir 13 dienų. Jis nusprendė trauktis iš posto kilus abejonėms dėl pajamų šaltinio. Po nepriklausomybės atkūrimo Kaune dirbo 14 merų, o artimiausi rinkimai vyks 2023-iųjų kovo 5 dieną.

Ateityje skaičiuoti mero pareigose praleistą laiką bus gerokai paprasčiau. Išrinkus politiką tiesioginių rinkimų metu į šias pareigas 4 metų kadencijai, pakeisti jo kitu žmogumi beveik nėra galimybių.

Pokyčiai nesibaigus kadencijai labiau tikėtini tik merui nusprendus pačiam pasitraukti, paskelbus tiesioginį Vyriausybės valdymą arba dėl mirties. Kol merai buvo renkami tarybos narių, vyko tikra prekyba postais, todėl susidarydavo neįtikėtinos sudėties koalicijos, kurioms pavykdavo užgrobti mero postą.

Prieš mėnesį V. Matijošaitis užsiminė sieksiąs ir trečiosios kadencijos, jeigu merų įgaliojimai pagal naujuosius teisės aktus liks panašūs į esamus.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA