„Parkavimas Kaune” įmonei perduos dar daugiau turto: savivaldybė skuba, nes vyksta teismai su burlaivių asociacija | Kas vyksta Kaune

„Parkavimas Kaune” įmonei perduos dar daugiau turto: savivaldybė skuba, nes vyksta teismai su burlaivių asociacija

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Liepą portalas „Kas vyksta Kaune” informavo skaitytojus apie miesto tarybos politikų priimtą sprendimą perduoti savivaldybės įsteigtai biudžetinei įstaigai „Parkavimas Kaune” mokesčių mokėtojų pinigais įrengtą turtą – pontoninę prieplauką Neptūno įlankoje, Kauno marių pakrantėje. Vos po kelių dienų, liepos 25-ąją, tai ir buvo atlikta, – pontoninė prieplauka (likutinė vertė 1 034 892,19 Eur) buvo perduota patikėjimo teise valdyti, naudoti ir disponuoti ja biudžetinei įstaigai „Parkavimas Kaune”.

Dabar parengtas naujas savivaldybės tarybos sprendimo projektas (bus svarstomas rugsėjį, pirmame po atostogų posėdyje), susijęs su turto Neptūno įlankoje pagerinimu ir perdavimu tai pačiai savai įstaigai.

Pritarus sprendimo projektui, kaip teigiama jį lydinčiame aiškinamajame rašte, „biudžetinė įstaiga „Parkavimas Kaune” galės teisės aktų nustatyta tvarka padidinti patikėjimo teise valdomo ilgalaikio materialiojo turto R. Kalantos g. 130, Kaune vertę atliktų darbų verte ir įtraukti jį į apskaitą”.

Įgaliotasis valstybės tarnautojas – Kauno miesto savivaldybės administracijos Sporto skyriaus vedėjas Tadas Vasiliauskas – perduos (politikams pritarus) „pagal perdavimo ir priėmimo aktą perduos turto patikėtinei – biudžetinei įstaigai „Parkavimas Kaune” (…) nurodytas ilgalaikio materialiojo turto, esančio R. Kalantos g. 130, Kaune, pagerinimo darbų vertes ir finansavimo sumas”. Tuo pačiu tarybos sprendimu numatoma pavesti įstaigos direktoriui padidinti ilgalaikio materialiojo turto kitos savivaldybės įmonės („Kauno švara”) atliktų prieplaukos pagerinimo darbų verte, – 143 121,79 Eur.

Deklaruoti pokyčiai marių pakrantėje dėl mokyklos „Bangpūtys” gerovės, bet turtas patikėtas ne jai

Prisiminkime, kad dar šių metų kovą miesto politikai patvirtino keliasdešimt metų tik rinkliavą už automobilių pastatymą gatvėse savivaldybei rinkusios įmonės nuostatas, išplėsdami jos veiklos lauką. Tuo pačiu sprendimu „Parkavimui Kaune” pavesta administruoti minimą prieplauką, renkant ir joje rinkliavą. Oficialiai teigiama, kad ši prieplauka talpina 184 jachtas ir kitus pramoginius laivus. Ją įrengė Kauno savivaldybės skelbtą tarptautinį viešąjį pirkimą laimėjusi Estijos bendrovė.

Pasak savivaldybės atstovų, „siekiant užtikrinti kokybišką pontoninės prieplaukos veikimą, buvo užsakyti ir UAB „Kauno švara” įmonės atlikti papildomi darbai, reikalingi prieplaukos eksploatavimui: įrengtas vandentiekis ir lauko elektros tinklai už minėtą 143 121,79 Eur su PVM sumą, finansavimo šaltinis – savivaldybės biudžeto lėšos”.

„Norime sudaryti geras sąlygas jaunųjų buriuotojų ugdymui. Atgyjantis uostas turi potencialo tapti visiems prieinamu traukos centru ir puikia vieta vandens pramogų entuziastams. Prasidedantys pokyčiai pasitarnaus tiek pramoginei, tiek ir keleivinei laivybai. Tikiu, kad ateityje visa tai dar labiau sustiprins projektuojamas šliuzas ties Kauno hidroelektrine”, – tokius Kauno miesto savivaldybės mero Visvaldo Matijošaičio žodžius perdavė žurnalistams savivaldybės atstovai 2022-ųjų pradžioj, kai prasidėjo realūs darbai Neptūno įlankoje.

Visa tai labai gražu, jei nebūtų nutylimi teisiniai ginčai…

… dėl dalies teritorijos, kurioje Kauno miesto savivaldybė, jų nepaisydama, įrengė pontoninę prieplauką, o savivaldybės biudžetinė įstaiga „Parkavimas Kaune” (iki 2019-ųjų sausio tai buvo viešoji įstaiga „Automobilių stovėjimo aikštelės”) renka iš jachtų ar kitokių pramoginių laivų savininkų rinkliavas.

Į teismą, vėliau – ir į Vyriausybės atstovą Kauno bei Marijampolės apskrityse, o taip pat – į Aplinkos ministrą kreipėsi Turistinių burlaivių savininkų asociacija (TBSA), skųsdama Kauno miesto savivaldybę „dėl asociacijos interesų pažeidimo ir galimai neteisėtų veiksmų, niokojant gamtą Kauno marių Neptūno įlankoje”.

Asociacija pabrėžia, kad jos narių jėgomis ir asmeninėmis lėšomis toje vietoje įrengtą nekomercinę prieplauką Valstybinė vidaus vandenų laivybos inspekcija dar 2009 metų gegužės 18 dieną įregistravo Vidaus vandenų laivų registre. Nurodomas adresas – Kauno Marios, M. Gimbutienės g., Kaunas (dabar – R. Kalantos g. 130, Kaune).

Po dešimties metų (2019-aisiais) mero V. Matijošaičio vadovaujama Kauno miesto savivaldybė, viešai deklaruodama iniciatyvą vystyti Kauno sporto mokyklos „Bangpūtys” veiklą, iš Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos perėmė Kauno marių krante suformuoto 3,6920 ha ploto žemės sklypo R. Kalantos g. 130, Kaune patikėjimo teisę. „Ir nepaisydama savo ankstesnių rašytinių sutikimų bei suderinimų, ėmė agresyviai raginti Kauno marių Neptūno įlankoje savo laivus ir jų inventorių laikančius vandens sporto bei turizmo propaguotojus, tarp jų ir TBSA skubiai, nedelsiant iškelti tiek laivus, tiek ir prieplauką nuo šios įlankos vandens paviršiaus, kuriuo Kauno miesto savivaldybė net nedisponuoja.

Neapsikentusi šios Kauno miesto savivaldybės savivalės, 2020 m. rugpjūčio 21 d. prevenciniu ieškiniu ir 2021 m. kovo 3 d. patikslintu ieškiniu TBSA kreipėsi į Kauno apylinkės teismo Kauno rūmus su prašymu panaikinti Kauno miesto savivaldybės administracijos 2020 m. rugpjūčio 10 d. išduotą statybos leidimą (…) ta apimtimi, kuria jis pažeidžia ieškovės interesus bei numato statybos griovimo darbus jos naudojamoje ir jos turtu užimamoje teritorijoje, – . dalyje, leidžiančioje statyti burlaivių iškėlimo – nuleidimo slipą ir prieplauką” (iš asociacijos rašto Aplinkos ministrui).

Teismas ieškinį tenkino, tačiau savivaldybė to nepaisė

Šių metų balandžio 7 dienos sprendimu Kauno apylinkės teismas visiškai tenkino turistinių burlaivių savininkų organizacijos ieškinį. Teismas uždraudė Kauno miesto savivaldybės administracijai tvarkyti, perkelti, išgabenti, išmontuoti ar kitaip daryti bet kokį fizinį poveikį ieškovės bei jos narių turtui, burlaiviams ir plaukiojančiai prieplaukai, esantiems Kauno mariose ties žemės sklypu R. Kalantos g. 130. Taip pat uždraudė Kauno miesto savivaldybei, jos administracijai ir tarybai pavesti atlikti šiuos veiksmus kitiems fiziniams ar juridiniams asmenims.

Negana to, teismas panaikino Kauno miesto savivaldybės administracijos 2020 m. rugpjūčio 10 d. išduotą statybos leidimą (2-osios versijos išdavimo data 2021 m. lapkričio 17 d.) pagal Kauno marių įlankos prieplaukos ir buriavimo sporto bazės R. Kalantos g. 130 statybos projektą ta apimtimi, „kuria jis pažeidžia TBSA interesus bei numato statybą bei griovimo darbus jos naudojamoje ir jos turtu užimamoje teritorijoje”.

Šis teismo sprendimas, matyt, kaip tik ir buvo stimulas spartinti darbus įlankoje ir nieko nepaisyti. Tuo pat metu savivaldybė teismo sprendimą apskundė, ir jis neįsiteisėjo, kol skundas nebus išnagrinėtas apeliacine tvarka. Bylinėjimuisi savivaldybė, tikėtina, taip pat negaili miesto biudžeto lėšų.

Aukštesnės instancijos teismo posėdis, kaip portalą „Kas vyksta Kaune” informavo TBSA, numatytas rugsėjo pradžioje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA