Po pusantrų metų rekonstrukcijos Kaune atidaromas Ąžuolynas | Kas vyksta Kaune

Po pusantrų metų rekonstrukcijos Kaune atidaromas Ąžuolynas numatyti įvairūs renginiai

BNS 2022/08/27 09:16
D. O. Matulaitės skulptūra „Stumbras" Ąžuolyne / R. Tenio nuotr.

Po pusantrų metų trukusios rekonstrukcijos šeštadienį Kaune oficialiai visuomenei atveriamas Ąžuolyno parkas.

Didžiausias Europoje miesto teritorijoje esantis ąžuolynas buvo atnaujintas, tačiau išsaugojo ir savitumą, teigia savivaldybė.

„Šalia atnaujintų miesto parkų ir kitų žalių erdvių pagaliau turime tikrą desertą, kuris patiks kiekvienam kauniečiui. Ąžuolynas yra šventa vieta – tai, kuo kiekvienas turime didžiuotis. (…) Aukščiausio lygio profesionalai dirbo prie šio projekto ir dabar atėjo laikas pasidžiaugti jo rezultatais“, – sakė miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

Parke atnaujinta takų danga, įrengtos poilsio ir laisvalaikio zonos, mažoji architektūra, suformuotas 7 km natūralių ir 3 km asfaltuotų takų tinklas pėstiesiems bei kilometrą besidriekiantis kelias dviračiams, pastatyti du nauji, savaime išsivalantys, automatiniai tualetai, įrengtas modernus apšvietimas.

Dar viena naujovė – pažintinis takas. Vaikštant juo galima sužinoti apie čia esamą augmeniją, gyvūnus bei vabzdžius. Tarp jų – ir į Lietuvos raudonąją knygą įrašytą niūriaspalvį auksavabalį.

Į Ąžuolyno atidarymą kauniečiai kviečiami šeštadienio vakarą.

Dalyviams bus siūlomos ekskursijos po šį unikalų mišką mieste, bus rengiamas orientavimosi žaidimas. Lankytojams bus sudaryta galimybė iš arti apžiūrėti vabzdžių namelius bei jų gyventojus.

Savo kūrybiškumą visi norintieji galės išreikšti kreidelėmis piešdami pagrindiniame take.

Kauno Vinco Kudirkos viešoji biblioteka žadėjo paruošti knygų mainyklą, skirtukų gaminimo dirbtuves ir lavinamuosius žaidimus. Moksleivių techninės kūrybos centras kvies sukurti savo aitvarą ir išbandyti interaktyvias veiklas – spalvų magijos eksperimentus, fizikos labirintą.

Išbandyti jogos bei kalanetikos treniruotes gryname ore lankytojus kvies nemokamų treniruočių projektas „Judėk sveikai“.

Sutemus vakarinėje Ąžuolyno dalyje lankytojų lauks šviesų instaliacijos bei fotografijų projekcijos. Jomis nušvis šalia įėjimo į mišką esantys ąžuolai.

Anot savivaldybės pranešimo, prožektoriai išryškins ir vieną iš Ąžuolyno simbolių – skulptūrą „Stumbras“ bei erdvę aplink ją. Temstant į tankmę vaizdu bei garsu žiūrovus vilios audiovizualinė instaliacija ant medžių „Skambantys raštai“. Dėmesį prikaustys ir kiek neįprastas reginys Ąžuolyne – šokantys fontanai.

Esant palankioms oro sąlygoms, nuo 22 val. prasidės kino seansas po atviru dangumi.

Ąžuolyno parke auga apie 770 ąžuolų, o unikaliausia šio parko vertybė yra 100–300 metų ąžuolai, jų kamieno skersmuo siekia 100–160 centimetrų.

Šis parkas yra vieno rečiausių Lietuvoje ir Europoje vabalo – niūraspalvio auksavabalio – gyvenamoji vieta, jis saugomas ir kaip Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorija.

Manoma, kad Ąžuolyno augimvietei gali būti keli tūkstančiai metų. 2005 metais, vykdant gamtinės įvairovės tyrimus, parko teritorijoje užregistruoti 59 rūšių paukščiai, 29 paukščių rūšys įrašytos į Europoje globaliai nykstančių rūšių sąrašus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA