Siūloma leisti ginklų parduotuvėms prekiauti automatiniais ginklais | Kas vyksta Kaune

Siūloma leisti ginklų parduotuvėms prekiauti automatiniais ginklais

BNS 2022/07/27 15:58
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Vidaus reikalų ministerija siūlo leisti Lietuvoje veikiančioms ginklų parduotuvėms prekiauti A kategorijos automatiniais ginklais, kad juos galėtų įsigyti tam leidimus turintys kariai savanoriai ir šauliai.

Jie turi teisę laikyti tokius ginklus pagal liepą įsigaliojusias anksčiau šiemet priimtas pataisas.

Pataisos bus teikiamos pastebėjus, kad įgijusių A kategorijos ginklą šaulių ar savanorių iki šiol neatsirado, BNS sakė vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas.

„Teisės aktų pakeitimas jau pakeliui iki Seimo, mes rudenį galėsime svarstyti. Jei yra politinė valia, turbūt, sutarimas bus tam dalykui, kad Lietuvos juridiniai asmenys galėtų pardavinėti tokią ginkluotę“, – Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdžio metu trečiadienį sakė viceministras.

Pasak jo, pataisas Vyriausybė svarstys artimiausiu metu.

„Įgyvendinti visiškai, dėl prekybos ir liberalizavimo, vėl gi, reikia pakeitimo ir sudaryti sąlygas judriniams asmenims prekiauti A kategorijos automatiniais ginklais. Bet kokiu atveju, mes tuo keliu ir einame, šiuo metu yra parengtas įstatymo projektas (…) jis buvo derintas su ministerijom ir su interesuotum kitom įstaigom. Tas derinimas šiai dienai yra baigtas ir įstatymo projektą greitu metu svarstys Vyriausybė“, – kalbėjo V. Dmitrijevas.

„Valstiečių“ parlamentaras Jonas Jarutis sakė, kad esama politinės valios priimti tokiems pakeitimams.

„Labai laukiam, kad tas įstatymas, bent jau rugsėjo 10 dieną ateitų į darbotvarkę, patektų į programą rudens sesijos. Ta politinė valia iš tikrųjų yra“, – kalbėjo J. Jarutis.

Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų štabo viršininkas Žilvinas Gaubys sakė, jog krašto apsaugos sistema pataisas palaiko.

„Mes esam kalbėję, kad mes esam tik už A kategorijos ginklų liberalizavimą, ir Krašto apsaugos ministerija tam projektui yra pritarus iš esmės“, – sakė jis.

A kategorijos ginklai civilinėje apyvartoje yra draudžiami, tačiau kariams savanoriams ir šauliams juos leista laikyta reaguojant į Rusijos invaziją Ukrainoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA