VMI patyrė kibernetinę ataką: sustabdytas paslaugų teikimas | Kas vyksta Kaune

VMI patyrė kibernetinę ataką: sustabdytas paslaugų teikimas papildyta

BNS 2022/06/27 12:10
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Dėl tebesitęsiančių kibernetinių atakų prieš valstybės institucijas Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pirmadienį dėl saugumo sustabdė jos informacinių sistemų veikimą.

VMI pranešė tai padariusi „užfiksavus neįprastai didelį prisijungimų srautą“.

„Atkreipiame dėmesį, jog VMI klientų duomenys yra saugūs. Šiuo metu išjungta VMI internetinė svetainė, Mano VMI sistema bei nėra galimybės gauti paslaugų telefonu“, – pranešė inspekcija.

VMI apie tai informavo Nacionalinį kibernetinio saugumo centrą ir pašalinus nesklandumus apie tai informuos viešai.

Pažymima, kad VMI Elektroninio deklaravimo sistema (EDS) veikia.

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) praėjusią savaitę pranešė apie išaugusį paskirstytų paslaugų trikdymo, vadinamųjų DDoS, kibernetinių atakų skaičių.

Krašto apsaugos ministerija skelbė, jog dauguma atakų buvo nukreiptos prieš valstybės institucijas, susisiekimo ir finansų sektorius, todėl fiksuoti laikini paslaugų sutrikimai.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė pirmadienį sakė, kad su kibernetinėmis atakomis susidurta ir savaitgalį.

Anot jos, tokios atakos kartojasi nuo Rusijos invazijos Ukrainoje pradžios vasarį.

„Tai čia nėra kažkas naujo, ko mes nebūtume patyrę jau nuo pačios invazijos pradžios, kadangi buvo tų atakų per šiuos keturis mėnesius ir anksčiau“, – žurnalistams Seime sakė I. Šimonytė.

„Paprastai tos pačios institucijos, įvairios įmonės valstybės kontroliuojamos, Vyriausybė ir kitos yra aktyviau atakuojamos, kai kurios žiniasklaidos priemonės taip pat“, – pridūrė premjerė.

Pasak jos, tai gali kiek apsunkinti gyventojams galimybę prisijungti prie institucijų puslapių.

Nuo atakų nukentėję praėjusią savaitę skelbė valstybės valdomi „Lietuvos geležinkeliai“.

Rusija pastaruoju metu kaltina Lietuvą ir ES pažeidžiant tarptautinius susitarimus, dėl sankcijų Maskvai apribojus dalies prekių tranzitą į Kaliningrado sritį. Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas neatmetė, kad atakos gali būti susijusios su šiais ginčais.

Papildyta 14.34 val.

Atsakomybę už išpuolį prisiima Rusijos programišiai

Dėl su Rusija siejamos programišių grupuotės tebesitęsiančios kibernetinės atakos pirmadienį strigo dalies valstybės institucijų ir įmonių veikla.

Atsakomybę už išpuolį prisiima grupuotė „Killnet“, savo socialinio tinklo „Telegram“ kanale vis skelbiantys informaciją apie planuojamas ir įvykdytas vadinamąsias paskirstytas paslaugos trikdymo (DDoS) atakas.

Valstybės valdomų Lietuvos oro uostų atstovas spaudai Tadas Vasiliauskas BNS patvirtino, jog įmonės interneto svetainės patyrė tam tikrų trukdžių.

„Tam tikrų trukdžių turime, bet viskas veikia, mūsų sistemos veikia“, – sakė jis.

T. Vasiliauskas nurodė, jog su veiklos trikdžiais įmonė susiduria nuo praėjusios savaitės pradžios.

Verslo valdymo sistemos „BSS“ diegimo ir aptarnavimo paslaugas teikiančios įmonės interneto puslapis neveikia pastarąsias kelias valandas.

„Žinome iš viešosios erdvės, kad yra rizika ir esame atakuojami. Užpultas mūsų internetinis puslapis, kur skelbiama informacija“, – sakė įmonės „BSS IT“ vadovas Nerijus Jankauskas.

Pasak jo, panašu, jog svetainė neveikia dėl DDoS atakos.

„Killnet“ savo „Telegram“ paskyroje nurodė dokumentų valdymo sistemų paslaugas teikiančių įmonių puslapius savo taikiniais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA