Gedulo ir vilties dienos išvakarėse Pažaislio festivalis pristatys A. Dvoržako „Requiem” | Kas vyksta Kaune

Gedulo ir vilties dienos išvakarėse Pažaislio festivalis pristatys A. Dvoržako „Requiem”

Asociatyvi / KVB „Facebook“ puslapio nuotr.

Tarptautiniame Pažaislio muzikos festivalyje skambės mišios mirusiems – čekų kompozitoriaus Antoníno Dvořáko (1841–1904) „Requiem”.

Šį monumentalų kūrinį penktadienio vakarą Kauno valstybinėje filharmonijoje, su kuria bendradarbiaujant rengiamas festivalio koncertas, atliks Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Gintaras Rinkevičius), Kauno valstybinis choras, vadovaujamas Roberto Šerveniko, taip pat solistai Lauryna Bendžiūnaitė (sopranas), Stine Marie Fischer (mecosopranas), Merūnas Vitulskis (tenoras) ir Tadas Girininkas (bosas). Diriguos G. Rinkevičius.

Sukurti mišias mirusiesiems A. Dvořáką paskatino 1890 metais gautas Birmingamo muzikos festivalio užsakymas. Ši paskata, galima sakyti, atėjo pačiu laiku – A. Dvořákas tuo metu buvo savo karjeros viršūnėje, tad į naująjį kūrinį norėjo sudėti viską, ką buvo pasiekęs gyvenime kaip kompozitorius ir asmenybė. Sulaukęs beveik penkiasdešimties, jis pasistengė paliesti svarbiausius žmogaus egzistencijos klausimus ir išreikšti savo paties ryšį su Dievu.

Pažaislio muzikos festivalio koordinatorės Linos Krėpštaitės teigimu, „Requiem” – vienas iš intelektualiai giliausių A. Dvořáko darbų. Jame nėra jokio paviršutiniško puikavimosi, patoso ar melancholijos. Kūrinį ženklina drąsus sielvartas, neturintis niūrumo ar tragiškų poteksčių.

„Gyvenimo po mirties kompozitorius neiškelia aukščiau žemiškosios egzistencijos, būdamas dėkingas už visas šiame pasaulyje gautas dovanas. Mirties tema kūrinyje kelia ne baimę, o liūdesį. Tai – atsisveikinimas su brangiausiais žmonėmis, gamta bei mylima muzika. Koncertą, kuriame skambės šis „Requiem”, Pažaislio festivalis skiria Gedulo ir vilties dienos atminimui”, – sakė L. Krėpštaitė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA