Birželį vyksiantis festivalis „Kaunas Cantat – Kaunas Sings 2022“ miestą užpildys chorinės muzikos skambesiais | Kas vyksta Kaune

Birželį vyksiantis festivalis „Kaunas Cantat – Kaunas Sings 2022“ miestą užpildys chorinės muzikos skambesiais

,,Kaunas Cantat” / Organizatorių nuotr.

2022 metai Kaunui labai svarbūs: tapęs Europos kultūros sostine, miestas tapo įvairiausių renginių, parodų, festivalių, įtraukiančių gyventojus ir miesto svečius, vieta. Po dviejų metų pertraukos į Kauno miestą grįžta tarptautinis festivalis „Kaunas Cantat – Kaunas Sings 2022“, kuris vyks birželio 9 – 12 dienomis ir visus džiugins renginių ir dalyvių gausa.

Jubiliejinis ,,Kaunas Cantat” festivalis šiemet grįžta su trenksmu. Festivalio programa pritaikyta kiekvieno klausytojo skoniui. Šių metų festivalyje pasirodys kolektyvai iš skirtingų Europos valstybių. Gausiausią festivalio dalyvių dalį sudaro kolektyvai iš skirtingų Lietuvos kampelių: Kauno kultūros namų mišrus choras „Gintaras“, folkloro ansamblis „Kadujo“, Šiaulių r. savivaldybės kultūros centro jaunimo choras „Melomanai“, kamerinis choras iš Alytaus „Varsa“, kamerinis Santaros klinikų mišrus choras, Vilnius Tech akademinis choras „Gabija“, Vilniaus universiteto Kauno fakulteto akademinio dainavimo studija „Veni Gaudere“, Kauno „Vyturio“ gimnazijos mišrus choras „Vyturys“.

Taip pat festivalyje dalyvaus moterų choras „Gizella“ iš Vengrijos miesto Vešpremo, kuris kitais metais perims Europos kultūros sostinės vairą iš Kauno. Taip pat festivalyje pasirodys šeimyninis ansamblis „Family Singers“ iš Švedijos, kuriame dainuoja tos pačios šeimos nariai: šeši broliai ir sesės nuo 11 iki 23 metų amžiaus bei jų tėvai. Ypatingai laukiame kolektyvų iš karo niokojamos Ukrainos – tai berniukų choras „Dzvinochok“ ir mergaičių choras „Vognyk“. Festivalio organizatoriai ir rėmėjai ypatingai stengėsi, kad šie chorai galėtų sudalyvauti ,,Kaunas Cantat” festivalyje ir parodyti, kad, nepaisant visų negandų, Ukrainos kultūra klesti.

Festivalio atidarymas – birželio 9 dieną, 20 val. VDU Didžiojoje salėje. Atidarymo koncerto svečiai – neįprastos sudėties vokalinis ansamblis iš Vokietijos „Singer Pur“. Ansamblyje dainuoja sopranas, trys tenorai, baritonas ir bosas. Kolektyvo repertuaras pasižymi itin įvairių stilių spektru – atliekamose programose galima išgirsti visko, ką įmanoma atlikti balsu: nuo viduramžių laikų iki avangardo. Ansamblis klausytojams žada staigmenų: stebins ne tik iš savo repertuaro atliekamomis dainomis, tačiau uždainuos ir lietuviškai.

Kaunas apsuptas dviejų didžiausių Lietuvos upių, todėl drąsiai galime jį vadinti vandens miestu. Viena iš festivalio naujovių – tai koncertai prie fontanų. Birželio 10 dieną vyks koncertai prie keturių fontanų Kauno mieste: prie Kauko laiptų fontano, Vienybės aikštėje, „Kaunas 2022“ Vasaros scenoje ir prie Laisvės alėjos fontano.

,,Kaunas Cantat” / Organizatorių nuotr.

Atviri pasidainavimai – tai konceptas, kuris bus įgyvendintas ,,Kaunas Cantat” festivalio metu. Dirigento padedami, atvirų pasidainavimų dalyviai kartu mokosi dainų partijas ir vėliau sujungia į bendrą kūrinį. Atvirų pasidainavimų renginius ves kviestinis dirigentas iš Vokietijos Jan Schumacher. Šiuose renginiuose kviečiami dalyvauti ne tik chorai, tačiau ir visi žmonės, norintys pajusti chorinės muzikos dvasią ir išbandyti savo jėgas dainuojant su kitais. Atviriems pasidainavimams talkins Kauno „Saulės“ gimnazijos choras „Akordas“, kuris visiems renginio dalyviams padės mokytis ir atlikti kūrinius.

Atvirų pasidainavimų renginiai vyks birželio 9 – 12 dienomis: birželio 9 d., 13.00 val. – Vienybės aikštėje, birželio 10 d., 13.00 val. – prekybos ir pramogų centro „Akropolis“ III aukšto renginių erdvėje, 17.00 val. – „Kaunas 2022“ Vasaros scenoje Rotušės aikštėje, birželio 11 d., 16.00 val. – ant Kauno centrinio pašto laiptų, birželio 12 d., 13.00 val. – Nepriklausomybės aikštėje.
Birželio 11 dieną numatomos dvi paskaitos chorinės muzikos entuziastams ir ne tik. Ansamblis „Singer Pur“ skaitys paskaitą „Dainavimas vokaliniame ansamblyje“, o dirigentas Jan Schumacher – „Atviri pasidainavimai: repertuaras, patarimai ir gudrybės“.

Kitas renginių ciklas – „Cantus Nocturnus“, tai koncertai skirtingose Kauno miesto bažnyčiose. Chorinė muzika yra neatsiejama nuo sakralinių erdvių, todėl koncertų ciklas „Cantus Nocturnus“ taps svarbia ,,Kaunas Cantat” festivalio dalimi. Koncertai vyks birželio 11 dieną Kauno Šv. Pranciškaus Ksavero (Jėzuitų) bažnyčioje, Kauno Šv. Jurgio (Pranciškonų) bažnyčioje, Šv. Trejybės bažnyčioje ir Vytauto Didžiojo Šv. Mergelės Ėmimo į dangų bažnyčioje.

Festivalį vainikuos uždarymo koncertas, kuris vyks birželio 12 dieną, 19.30 val., Kauno. Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje. Visi festivalio dalyviai susiburs bendrai programai ir atliks festivalio himną „Cantemus“, kurio kompozitorius yra Vaclovas Augustinas.

Jubiliejinis „Kaunas Cantat – Kaunas Sings 2022“ festivalis žada gausų skaičių renginių, į kuriuos kviečiami įsitraukti visi miesto gyventojai ir Europos kultūros sostinės lankytojai.
Atidarymo koncerto bilietai: https://bit.ly/3lNpsJf.
Daugiau informacijos lituaniacantat.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA