Prognozės išsipildė: Ukraina tapo „Eurovizijos“ nugalėtojais | Kas vyksta Kaune

Prognozės išsipildė: Ukraina tapo „Eurovizijos“ nugalėtojais

delfi.lt 2022/05/15 02:07

Daugybės žmonių prognozės išsipildė, 2022-ųjų metų „Eurovizijos“ nugalėtojais tapo ukrainiečių grupė „Kalush Orchestra“, kuri į savo šalį parsiveš dainų konkurso trofėjų.

„Eurovizijos“ finale dalyvavo 25 šalys, o konkurso pabaigoje, susumavus žiūrovų ir komisijos balus paaiškėjo, kad pergalę šiais metais iškovojo ukrainiečių grupė „Kalush Orchestra“.

Nugalėtoją lygiomis dalimis išrenko kiekvienos konkurse dalyvaujančios šalies muzikos ekspertų komisijos ir balsuojantys žiūrovai. Laureatai namo parsiveš trofėjų – stiklinį mikrofoną.

Tiesa, kad „Euroviziją“ nugalės būtent ši šalis su kūriniu „Stefania“, buvo spėjama jau gerokai anksčiau prieš finalą.

Ši daina, kuri buvo sukurta grupės lyderio mamai, o vėliau virto ir visos Ukrainos simboliu užbūrė Europos klausytojų širdis, kurie nepagailėjo ne tik teigiamų komentarų, bet ir daugybės balsų finalo metu.

„Tikiuosi, kad daina siųs stiprią žinią apie ukrainiečių muziką visai Europai ir visam pasauliui“, – sakė grupės narys Olegas Psyukas, kurio viltis, akivaizdu – išsipildė.

Delfi interviu metu jis teigė, kad grupė sulaukė daug paramos ir empatijos iš kitų šalių atlikėjų, o už tai ji yra labai dėkinga.

„Tam, kad galėtume dalyvauti „Eurovizijos“ dainų konkurse, mes gavome specialų leidimą išvykti iš Ukrainos. Po konkurso turėsime iškart grįžti. Mes tęsime savo misiją, bet jau Ukrainoje.

Aš subūriau 35 savanorių būrį, padedame žmonėms organizuodami humanitarinę pagalbą, medikamentų tiekimą, turime savo „Telegram“ kanalą, kur žmonės gali tiesiog kreiptis ir parašyti, kokios pagalbos jiems reikia, o mes padėsime“, – pasakojo pašnekovas.

Grupės lyderis taip pat teigė, kad jis jaučia dėkingumą kiekvienam žmogui, pasiryžusiam karo metu aplankyti Ukrainą ar skleisti žinią apie tai, kas ten vyksta, raginant įtakingus politikus imtis atitinkamu veiksmų.

„Taip, dabar vertinimų lentelėse esame pirmi, bet mes ir prieš karą užėmėme penktąją vietą. Tai rodo, kad žmonės mėgaujasi mūsų daina. Aš labai viliuosi, kad po mūsų pasirodymo dar daugiau žmonių sužinos apie ukrainietišką muziką“, – kalbėjo O. Psiukas.

Palaikymo ukrainiečiams neslėpė ir Monika Liu

Anksčiau Monika Liu Delfi pasakojo, kad atlikėjai susipažinti su Ukrainos atstovais, jų pasirodymo metu įvairių kelionių prieš „Euroviziją“ metu ji pastebėjo, kad ukrainiečiai ant vizualų turi qr kodą, leidžiantį žmonėms remti nuo karo nukentėjusiai šaliai.

„Aš pati po kiekvieno pasirodymo visada pasakydavau trumpą kalbą apie šiuos įvykius ir sušukdavau „Слава Україні!“, Turine planuoju vaikščioti įsisegusi segę su Ukrainos vėliava, labai noriu kartu turėti saulėgrąžų. Šiemet „Eurovizija“ yra tokia“, – šypsojosi Monika Liu.

Atlikėja neslėpė, kad „Kalush Orchestra yra jos favoritai, todėl tikėjosi, kad grupė bus pirma finale.

„Ukraina dabar turi laimėti visur. Kai dabar klausausi ukrainiečių „Eurovizijos“ dainos, jos melodija ir žodžiai pasiekia mano širdį, o tame karo kontekste ji dar labiau paveikesnė“, – sakė atlikėja.

Tiesa, ji pastebėjo, kad yra daug žmonių, kurie nenorėjo, jog „Kalush Orchestra“ dalyvautų „Eurovizijoje“, kalbėjo apie tai, jog jų vieta rūsiuose padedančiuose slėptis nuo bombų.

„Bet jie yra čia, jie stovi, o kai jie dainuoja, jų žodžiai sminga į širdį, eina šiurpas, visi nori verkti. Tai yra tikra, stilinga, gerai atrodo, o daina – labai stipri“, – anksčiau savo palaikymo „Kalush Orchestra“ neslėpė ir Monika Liu.

Apie „Kalush Orchestra“

„Kalush Orchestra“ – tai ukrainiečių hiphopo grupė, derinanti etninius motyvus su šiuolaikiniais garsais, naudojant skirtingus liaudies instrumentus.

Grupė buvo pavadinta Ukrainos miesto Kalušo vardu. Įsikūręs Karpatų kalnų papėdėje, miestas tapo savotišku grupės talismanu, skatinančiu į muziką įtraukti įvairius liaudies elementus ir autentišką ukrainietišką muziką.

Be to, Kalušas yra grupės nario O. Psiuko gimtasis miestas. Jų pasirodymas „Eurovizijoje“ su daina „Stefania“ yra duoklė lyderio motinai, kūrinį ji pirmą kartą išgirdo tik pamačiusi grupę konkuruojančią Ukrainos „Eurovizijos“ atrankos šou „Vidbir“.

Vienas iš grupės narių jau turi „eurovizinės“ patirties: Ihoras pernai vyko į Roterdamą varžytis scenoje su kita savo grupe „Go_A“.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA