Pareigūnai stiprina pajėgas gegužės 9-ajai | Kas vyksta Kaune

Pareigūnai stiprina pajėgas gegužės 9-ajai

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Artėjant gegužės 9 d. policija stiprina savo pajėgas, toliau stebi elektroninę erdvę, ruošia taktinius planus ir rengiasi užtikrinti viešąją tvarką įvairiuose šalies miestuose vyksiančių renginių ar sambūrių metu.

Pagrindinėse minėjimų vietose dirbs gausios policijos pajėgos (uniformuoti pareigūnai, civiliai, dialogo grupė). Daugiau pareigūnų dirbs prie tų vietų, kuriose galimi didesni susibūrimai, jie užtikrins viešąją tvarką, operatyviai reaguos į turimą ar gaunamą informaciją. Pareigūnai patruliuos prie objektų, ant kurių patogu piešti simbolius, kabinti plakatus ar vėliavas, bus sustiprinta tam tikrų ambasadų, valstybės objektų apsauga, rašoma Policijos departamento pranešime žiniasklaidai.

„Kreipiamės į žmones, kurie lankysis kapinėse ar kitose vietose ir raginame elgtis atsakingai, laikytis galiojančių įstatymų, nedėvėti draudžiamos atributikos, nepasiduoti provokacijoms. Minėjimų vietose dirbantys pareigūnai bus pasirengę pagelbėti ir operatyviai spręsti kilusius nesklandumus. Prašome vykdyti teisėtus pareigūnų nurodymus, kad būtų išvengta bet kokių neramumų“, – sako policijos generalinio komisaro pavaduotojas Arūnas Paulauskas.

2022 m. balandžio 19 d. Seimui priėmus Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 524 straipsnio pakeitimo įstatymą, papildomai nustatyta administracinė atsakomybė už totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolių, kuriuos šie režimai naudojo ar naudoja jų įvykdytai ar vykdomai karinei agresijai, vykdomiems ar įvykdytiems nusikaltimams žmoniškumui ir karo nusikaltimams propaguoti platinimą, naudojimą susirinkimuose, viešose vietose ar kitokį viešą demonstravimą.

Įstatymų leidėjas numatė aplinkybes, kurioms esant, administracinė atsakomybė nekyla. Išimtys numatytos antrojo pasaulinio karo dalyviams, taip pat tokia veika nedraudžiama muziejų veikloje, visuomenės informavimo apie istorinius ir dabarties įvykius, totalitarinius ar autoritarinius režimus, švietimo, mokslo, meno, kolekcionavimo, antikvarinės ar sendaikčių prekybos tikslais.

Policija gerbia žmonių teisę atiduoti pagarbą žuvusiems, tačiau ragina laikyti galiojančių teisės aktų ir nedėvėti draudžiamos simbolikos. Už tai numatyta bauda nuo 300 iki 700 eurų., todėl policija kiekvienu atveju spręs dėl administracinių teisenų pradėjimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA