Kaune mažėja sovietinių reliktų: išlydėtas „Karys” | Kas vyksta Kaune

Kaune mažėja sovietinių reliktų: išlydėtas „Karys”

 Aukštuosiuose Šančiuose demontuota skulptūra „Karys“ / Kaunas.lt nuotr.

Iš penkių sovietinių objektų Kaune, kurių palikimo ar nukėlimo klausimai buvo svarstyti – pašalinami du. Ankstyvą antradienio rytą Aukštuosiuose Šančiuose demontuota ir išvežta K. Bogdano skulptūra „Karys”. Taip pat K. Baršausko gatvėje neliks paminklinio akmens keturiems komunarams.

Įvertinus istorinį kontekstą, galimas sąsajas su Rusija, okupaciniu režimu ar tarybine ideologija, šiandien Aukštųjų Šančių kapinėse nukelta K. Bogdano „Kario” skulptūra. Sovietinį reliktą nukėlusi bendrovė „Kauno kranai” skulptūrą pristatė į „Kauno švaros” teritoriją. Čia ji bus laikinai saugoma, kol paaiškės galutinis kelionės taškas, pranešė savivaldybė.

„Manome, kad „Karys” ateityje galėtų papildyti „Grūto parko” ekspoziciją. Jei parko šeimininkai kreipsis į Kauno miesto savivaldybę, toks prašymas tikrai bus svarstomas”, – kalbėjo Kauno miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas.

2016 m. Aukštųjų Šančių karių kapinės tapo kultūros paveldo objektu, tačiau joje esančioms „Kario” ir „Motinos tėvynės” skulptūroms paveldosauginis statusas nesuteiktas – kaip vertingoji savybė įteisintos tik paminklų vietos kapinių plane. Taip apsidrausta nuo galimų mėginimų čia statyti naujus ar perdarinėti esamus paminklus, kaitalioti jų užrašus.

„Motinos tėvynės” skulptūra išliks savo vietoje. Gedinti motina, specialistų vertinimu, yra universalus ir net archetipinis simbolis. Ant jos tiesioginių sovietinių simbolių nėra pavaizduota.

Artimiausiu metu miestas atsisveikins su dar vienu sovietiniu palikimu – K. Baršausko gatvės paminkliniu akmeniu, žyminčiu keturių komunarų sušaudymo vietą. Objektas bus iškeltas, kai tik prie jo galės privažiuoti aptarnaujantis transportas. Šiuo metu tai neįmanoma dėl vykstančių remonto darbų.

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Kaune” teigė S. Rimas, istoriškai vertinami ir tekstai ant stelų karo belaisvių palaidojimo vietose Aleksote, Aukštuosiuose Šančiuose bei VI forto teritorijoje. Nuo specialistų išvadų priklausys ir šių objektų likimas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA