Protestai tęsiasi: įėjimą į „Charlie Pizza“ užtvėrė „lavonas“ | Kas vyksta Kaune

Protestai tęsiasi: įėjimą į „Charlie Pizza“ užtvėrė „lavonas“

Antradienio popietę šalia Kauno centre įsikūrusios picerijos „Charlie Pizza“ įvyko kauniečių dėmesį patraukusi protesto akcija-performansas. Prie įėjimo į restoraną protestuotojai paguldė maiše supakuotą „lavoną“ taip siųsdami žinutę šios picerijos lankytojams dėl jos savininkų ryšių su Rusija.

Kaip pasakojo akciją stebėjęs kaunietis, proteste dalyvavo du Nacionalinio Kauno dramos teatro (NKDT) aktoriai – Povilas Jatkevičius ir Marius-Karolis Gotbergas. Šį faktą „Kas vyksta Kaune“ patvirtino ir pats NKDT. Vienas vyrų skersai restorano įėjimo įsirangė į lavonmaišį, kitas paaiškino potencialiems klietams: „Būsi sotus tik per ukrainiečių lavonus“.

Abu aktoriai protestavo prieš restoranų grupę „Amber Food“, kuri siejama su Kauno mero sūnaus Šarūno Matijošaičio valdoma „Vičiūnu grupe“. Pastaroji sulaukė didžiulio pasipiktinimo dėl vis dar palaikomų ryšių su karą Ukrainoje pradėjusią Rusija.

Kaip portalui portalui „Kas vyksta Kaune“ komentavo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Vaitkevičienė, 15.50 val. buvo gautas gyventojo pranešimas, kad prie restorano guli vyras.

Iškviesti medikai, tačiau svarbų vaidmenį atlikusiam inscenizacijos dalyviui pagalbos neprireikė. Atvykę pareigūnai du asmenis įspėjo pasitraukti nuo įėjimo, viešosios tvarkos pažeidimų užfiksuota nebuvo.

Neigia sąsajas su Rusija

Kaip praėjusių metų vasarą skelbė naujienų agentūra BNS, „Amber Food grupės“ akcijas valdo įmonės vadovas Gediminas Balnis ir netiesiogiai per bendrovę „Deltos investicijos“ Visvaldas Matijošaitis.

„Charlie Pizza“ svetainėje skelbiama, kad UAB „Amber Food“ valdo restoranus „Charlie Pizza“, „La Crepe“, „Katpėdėlė“, „Pilies Katpėdėlė“ ir „Mėmelio Katpėdėlė“, barų zonas „Žalgirio“, „Švyturio“ ir „Jonavos sporto“ arenose, Palangos koncertų salėje, sezonines terasas „Grill Terrace“, franšizės pagrindu piceriją „Charlie Pizza“ Kėdainiuose.

„Amber Food grupei“ taip pat priklauso restoranų tinklai „Manami“, „Guacamole“, „Sugamour“, „Lunch up“, „Beer Garden“, viešbutis ir restoranas „Metropolis“. Tiesa, „Vičiūnų grupės“ vadovai balandžio 8 d. išplatintame pranešime teigė, kad lietuviškas restoranų verslas niekaip nėra susijęs su grupės veikla Rusijoje.

„Restoranų grupė „Amber Food“ nėra „Vičiūnų grupės“ dalis, tai autonomiškas, tik Lietuvoje plėtojamas verslas, į kurį investavo „Vičiūnų grupės“ akcininkas V. Matijošaitis ir jo šeimos nariai. „Amber Food“ nedirba Rusijoje ir nebendradarbiauja su Rusija“, – pranešime spaudai cituojamas generalinis direktorius Š. Matijošaitis.

Pasak jo, „Amber Food“ neturi jokių sąsajų su „Vičiūnų grupės“ verslu Rusijoje ir negali turėti jokios įtakos nei išėjimo iš Rusijos procesui, nei to proceso spartai.

Pelnas krito kartais

2021-ųjų vasarą suskaičiuota, kad „Amber Food“ įmonių grupės grynasis pelnas 2020 m. siekė 535,3 tūkst. eurų – 2,3 karto mažiau nei 2019 metais. Grupės pajamos mažėjo 59,7 proc. iki 15 mln. eurų, nurodoma Registrų centrui pateiktoje ataskaitoje.

Vien „Amber Food“ bendrovės pajamos mažėjo 49,6 proc. iki 14,9 mln. eurų, įmonė patyrė 255 tūkst. eurų nuostolių, kai 2019 metais buvo uždirbusi 1,1 mln. eurų pelno.

Anot bendrovės, nuostolingą darbą lėmė koronaviruso pandemija ir dėl jos įvesti suvaržymai, be to, pernai įmonė uždarė tris restoranus. Vidutiniškai grupė 2020 m. turėjo 840 darbuotojų (2019 m. – 1249) ir metų pabaigoje valdė 39 restoranus.

Žada daugiau protestų

Galima paminėti, tai ne vienintelė protesto akcija prie restoranų, priklausiančių Matijošaičių šeimai.

Visuomenininkas Olegas Šurajevas prie kelių restoranų surengė akciją, kurios metu šalia jų buvo padėtas ženklas „Atsargiai, ukrainiečių kraujas“, o po juo papiltas kraują imituojantis skystis.

Kaip akcijos vaizdo įraše pasakojo O. Šurajevas, tai tik įžanga į didesnius protestus, jei įmonė nesiims atitinkamų veiksmų Rusijos atžvilgiu. Visuomenės veikėjas ir humoristas darbuotojus patikino, kad neturi prieš juos nieko asmeniška, tačiau smerkia darbdavius.

Tuo metu kai kuriuose Kauno prekybos centruose ant „Viči“ produkcijos imta klijuoti ironiškus lipdukus, įspėjančius vengti šių prekių dėl žudynių Bučoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA