„Sukilimo“ organizatoriai atvėrė vieno svarbiausių metų renginių užkulisius | Kas vyksta Kaune

„Sukilimo“ organizatoriai atvėrė vieno svarbiausių metų renginių užkulisius

„Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ organizatoriai atidarymo renginio išvakarėse pristatė pagrindinius „Sukilimo“ scenarijaus vingius. Nemuno saloje susirinkusiam būriui vietos ir užsienio žurnalistų buvo aprodyta scena, čia pat kylanti Britanikos instaliacija, parodyta nedidelė vaidinimo ištrauka.

Kaip žiniasklaidai pasakojo didžiųjų 2022 m. renginių režisierius britas Chrisas Baldwinas, ant viso „Žalgirio“ arenos fasado ir scenos priekinės dalies us projektuojami vaizdai, kartu su projekcijomis vystysis trys pagrindiniai veiksmai.

„Pirmiausia – didžiulis prancūzų menininko Olivier Grossetête su savanoriais tebestatomas pastatas. Tai yra tarybinių statinių metafora, instaliacijos prototipas tebestūkso čia pat Kauno centre. Maketas pusiau baigtas, toliau bus statomas rytoj, o jo aukštis susilygins su „Žalgirio“ arena.

Antrasis veiksmas vyks ant prieš areną iškilusios scenos, persipynęs su 34 minučių ilgio vaizdiniu pristatymu, kuris bus projektuojamas ant ekrano. Čia bus sekama Kauno ketvirtojo dešimtmečio istorija apie mieste įvykusį statybų bumą, kurio metu gimė didelė dalis visai Europai svarbaus modernizmo paveldo.

Lyginame ir atskiriame tris architektūrines kryptis. Visas šou tarsi judės iš kairės į dešinę, „ners“ žemyn į automobilių stovėjimo aikštelę ir sugrįš į tą pačią vietą. Tas dvi dalis apjungs kompozitoriaus Antano Jasenkos simfonija su choru. Muzika yra tarsi guma, kuri įtempia siužetą ir tarsi katapultuoja žiūrovą per šią paprastą, bet simbolišką Kauno istoriją“, – dėstė C. Baldwinas, pridūręs, kad kauniečiai išvys ir mitinį Kauno Žvėrį.

KEKS 2022 repeticija

Paklaustas, koks naratyvas jungia tris didžiuosius „Kaunas 2022“ renginius, menininkas samprotavo žmones neišvengiamai susiduriant su tam tikromis krizėmis ir poreikiu permąstyti.

„Ši mitinio Kauno Žvėries trilogija apskritai yra kvietimas permąstyti per kultūrą. Mes ir anksčiau permąstydavome pasitelkę kultūrą. Žiūrėkite, kas architektūriniu požiūriu nutiko po Antrojo pasaulinio karo. Patinka jums tai ar ne, daugeliui kultūrinių sprendimų įtaką darė architektūriniai sprendimai“, – „Kas vyksta Kaune“ sakė C. Baldwinas.

Ir štai, jo akimis, dar viena galimybė. Europos kultūros sostinės titulas šiemet yra šansas Kaunui permąstyti istorijos traumas ir teigiamas puses, persvarstyti tai šiuo trigubu susidūrimu su Žvėrimi.

„Baigiamasis renginys vadinasi „Sutartis“. Kokią sutartį turėtume kartu pasirašyti kaip kauniečiai, kaip lietuviai, mano siūlymu – kaip europiečiai? Kaip norime suvokti šiuos mitus, kurie kartais mus atplėšia vienus nuo kitų, o kartais sujungia?“ – miestiečius provokavo režisierius.

Daugiau apie atidarymą ir kitus Europos kultūros sostinės savaitgalio renginius skaitykite čia.

Kauno centre renginio dieną bus ribojamas eismas. Su uždaromų gatvių schema susipažinti galite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA