Po visuomenę papiktinusio SEL koncerto Kaune – koronaviruso protrūkis „Žalgirio“ arenoje | Kas vyksta Kaune

Po visuomenę papiktinusio SEL koncerto Kaune – koronaviruso protrūkis „Žalgirio“ arenoje

delfi.lt 2022/01/07 16:24

SEL koncertas Kaune, kurio metu, nepaisant plintančio koronaviruso, be kaukių ir nesilaikydami jokių atstumų linksminosi tūkstančiai grupės gerbėjų, panašu, kad nepraėjo be pasekmių.

Nuo gruodžio 30 iki sausio 4 dienos Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) užfiksavo 21 užsikrėtimą koronavirusu, kuris įvyko „Žalgirio“ arenoje. Tokią informaciją NVSC pateikė portalui LRT.lt.

NVSC Kauno departamento atstovė Kristina Rudžinskaitė LRT.lt sakė, kad kai kurie susirgę asmenys dalyvavo gruodžio 25 dieną „Žalgirio“ arenoje vykusiame Egidijaus Dragūno-SEL koncerte. Po šio koncerto kilo didžiulis visuomenės pasipiktinimas, mat tūkstančiai žmonių jame buvo be kaukių ir nesilaikė saugaus atstumo.

Tiesa, dėl inkubacinio COVID-19 laikotarpio, NVSC tiksliai negali atsakyti, ar žmonės užsikrėtė būtent šiame koncerte. Bet tokia tikimybė yra.

Jau prieš SEL koncertą, organizatoriai skelbė, kad arena turėtų būti sausakimša. Tai, kviesdamas į koncertą, kartojo ir pats Egidijus Dragūnas.

Nors organizatoriai žinojo, kad arena bus sausakimša, panašu, jog saugumo tinkamai užtikrinti nepavyko. Iš pasidalintų vaizdo įrašų socialiniuose tinkluose buvo beveik neįmanoma pamatyti žiūrovų, dėvinčių kaukes. Tiesa, įėjimas buvo galimas tik su galimybių pasais. Visgi, pasak specialistų, net ir su galimybių pasais išlieka rizika, kad žmogus bus užsikrėtęs.

Koncertas be kaukių itin smarkiai papiktino visuomenę. Viešojoje erdvėje apie šį koncertą griežtą nuomonę pasakė ir žinoma laidų vedėja Rūta Mikelkevičiūtė, ir „Basų mamų“ lyderė Vitalija Jankauskaitė, apmaudą liejo ir kiti gyventojai.

„Aš net nesu mačiusi grupės, kur mokosi mano vaikas. Tėvai į mokyklą neįleidžiami. Ir viskas atrodė logiška, bet va po tokių vaizdų, tai liūdna“, – feisbuke komentavo moteris.

„Į vaikų šventę 10-20 tėvų, kurie gyvena su tais vaikais, negali ateiti pažiūrėti savo atžalų pasirodymų, bet į koncertą tūkstantinė minia gali, ir jau nesvarbu, turi GP ar ne. Tai kažkaip labai nesąžiningai, kas leidžiama, o kas ne“, – rašė kita komentatorė.

Nusivylimo socialinių tinklų komentaruose neslėpė ir gydytojai: „Jie pasilinksmino 1-2 val, o mes toliau mėnesius arsim“.

Tokių nesaugių renginių nepateisina ir ekspertai.

Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovo, profesoriaus Sauliaus Čaplinsko, jei ir toliau bus tokių atvejų, žmonės nebesilaikys jokių taisyklių.

„Čia, mano supratimu, nereikia turėti jokio medicininio išsilavinimo, nesimokyti apie virusus, kad suprastum, jog jei tęsis tokie nelogiškumai, žmonės nebesiklausys jokių logiškų rekomendacijų, kurių verta laikytis. Kodėl taip įvyko – galbūt žmonės, rengiantys tuos nurodymus, yra per daug atitrūkę nuo realybės ir gyvena vien savo kabinete ar darbe. Kiekvienas žmogus supranta, kad tai visiškai neturi logikos. Yra aiški auksinė taisyklė – jei žmogus nesupras, kodėl reikia laikytis tam tikrų taisyklių, jis jų nesilaikys“, – sakė prof. S. Čaplinskas.

Primename, kad Kauno apskrities policija pradėjo administracinę teiseną dėl galimų koronaviruso pandemijos valdymo priemonių pažeidimų SEL koncerte „Žalgirio“ arenoje.

Kaip „Delfi“ po koncerto sakė Egidijus Dragūnas, organizatoriai už visus atsakyti negali.

„Aišku, kad gerų emocijų daugiau. Žmonės patenkinti. Noriu pasakyti tiek, kad valstybė leido rengti renginius ir visi viską puikiai supranta. Buvo užtikrintos visos reikiamos sąlygos, visi 15 tūkst. žmonių įleisti su galimybių pasais, tikrinama temperatūra. Taip pat tarp kėdžių buvo tarpai. Viskas čia truputėlį perspausta. Taip, jie nusiėmė kaukes, bet aš negaliu atsakyti už visus“, – sakė Selas.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA