Kaune žygiuos Trys karaliai: sveikinimą lydės muzikos, ugnies ir pirotechnikos šou | Kas vyksta Kaune

Kaune žygiuos Trys karaliai: sveikinimą lydės muzikos, ugnies ir pirotechnikos šou

R. Tenio nuotr.

Sausio 6 dieną Kauno tautinės kultūros centras (KTKC) ragina Kauno miesto bendruomenę iškilmingai pasitikti Tris karalius, tradiciškai užbaigti Kalėdų laikotarpį ir atsisveikinti su žaliaskarėmis.

Trijų karalių eisena nuo Kauno Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios (Soboro) Laisvės alėja iki Kauno m. savivaldybės prasidės sausio 6 dieną 16.30 val.

Kaip skelbia KTKC, 17.45 val. sveikinimas „Trys karaliai atkeliavo – visas svietas uždainavo“ tęsis Rotušės aikštėje. Jį lydės muzikos, ugnies ir pirotechnikos šou.

Miesto šventėje dalyvaus folkloro ansambliai „Žaisa“, „Ratilėlis“, „Piliarožė“, „Alda“, „Jotija“ ir pirotechnikos grupė „Viduramžiai LT“.

Renginio organizatoriai prašo laikytis nustatytų saugumo reikalavimų.

Nemokamas žaidimas

Sausio 1-6 dienomis vyks ir orientacinis žaidimas visai šeimai „Trys karaliai atkeliavo“. „Žaidimo metu atrasite netikėtų miesto ženklų, sužinosite apie Trijų karalių šventės tradicijas ir papročius, geriau pažinsite Kauną, o svarbiausia – puikiai praleisite laiką su šeima”, – teigia žaidimo organizatoriai.

Registracija čia.

Trijų karalių papročiai Lietuvoje

Dvyliktoji diena po Kalėdų, t. y. sausio 6-oji, labai seniai švenčiama, vadinta Atarašais, Krikštais. Dar ikikrikščioniškoje Lietuvoje tą dieną namų durys ir kai kurie daiktai būdavo kreida ar anglimi žymimi („krikštijami“ ar „aprašomi“) trimis kryžiukais. Naują prasmę bei pavadinimą šiai dienai suteikia krikščionybė.

Anuomet gimusį kūdikėlį Jėzų aplankė Trys karaliai: Kasparas, Merkelis ir Baltazaras – iš to kilo paprotys persirengti trimis karaliais. Liaudiškos „Trijų Karalių“ vaikštynės yra pokalėdinio laikotarpio sveikintojų, kalėdotojų, vaikštynių tąsa.

Antra vertus, tai senovinė persirengėlių, karnavalų tradicija, susišaukianti jau ir su būsimomis Užgavėnėmis. Žemdirbių tautose sausio 6-tą dieną baigdavosi Saulėgrįžos šventė, žmonės pradėdavo žadinti šalčio sukaustytą žemę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA