Buvęs šimtametės mokyklos Žaliakalnyje pastatas – ant savivaldybės aukciono stalo | Kas vyksta Kaune

Buvęs šimtametės mokyklos Žaliakalnyje pastatas – ant savivaldybės aukciono stalo

D. Biržiečio nuotr.

Kauno taryba pakeitė parduodamo savivaldybės nekilnojamojo turto (NT) sąrašą ir į jį įtraukė reorganizuotos Vinco Bacevičiaus pradinės mokyklos pastatą. Iš saugomų objektų registro išbrauktą medinuką, dėl kurio prieš kelerius metus aktyviai kovojo mokyklos bendruomenė, nuspręsta perleisti į privačias rankas, o dabartinės Kauno valdžios pažadai nugrimzdo užmarštin.

Miestui pastato nebereikia

Kaip nurodoma antradienį priimto sprendimo aiškinamajame rašte, projekto tikslas – pakeisti viešame aukcione parduodame Kauno miesto savivaldybės NT sąrašą, kuris patvirtintas dar 2015 kovo 5 d. Iš sąrašo išbrauktas parduotas ar griauti numatomas turtas ir pridėti objektai, kurį Nekilnojamojo turto skyrius siūlo parduoti.

Išbraukti 24 viešuose aukcionuose parduoti objektai, kurių pirkimo-pardavimo sutartys visiškai įsigaliojusios, sąrašas papildytas 26 naujais NT objektais. Tarp jų – buvusios mokyklos pastatų kompleksas Savanorių pr. 91 ir 91A, kuris „nenaudojamas savivaldybės funkcijoms ar veiklai vykdyti, nereikalingas, ir kurio nenumatoma pritaikyti savivaldybės savarankiškosioms funkcijoms vykdyti“.

Minėtą NT kompleksą sudaro 847 kv. m ploto dviejų aukštų rąstinis pastatas, taip pat 24 kv. m mokyklos dirbtuvės, 51 kv. m ūkinis pastatas ir kiemo aikštelė, kanalizacijos šuliniai, tvora.

Aiškinamajame rašte toliau dėstoma, kad pritarus sprendimo projektui, Nekilnojamojo turto skyriaus specialistai rengs sąraše figūruojantį NT pardavimui, organizuos viešą aukcioną, rūpinsis sandorių sudarymu ir nuosavybės perdavimu.

Neremontavo, bet ir pritaikymo nerado

Sprendimo projektą tarybos posėdyje pristatęs Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas Donatas Valiukas nurodė, kad klausimas svarstytas trijuose komitetuose, kurie jam pritarė be pastabų. Kaip pažymėjo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Paulius Lukševičius, anksčiau deklaruota, kad mokyklos pastatas nebus privatizuojamas. Politikas teiravosi, kas pakeitė apsisprendimą ir lėmė objekto įtraukimą į sąrašą.

„Šio objekto panaudojimo paieškos užtruko, jo būklė veiklai vykdyti yra sudėtinga. Savivaldybei galiojantys valstybės turto naudojimo įstatymai mus verčia tam daiktui turėti statusą. Šiuo metu jį įtraukiame į parduodamo turto sąrašą, nes kito panaudojimo būdo neturime. Spręsime, kada tai daryti“, – argumentavo D. Valiukas.

Jurgita Kupčinskienė klausė, kas šiose patalpose veikė nuo 2018 m., kam siūlyta čia organizuoti ugdymą. Savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė patikslino, kad mokykla reorganizuota 2018-ųjų rugpjūčio 31 d., mat joje nebebuvo galima vykdyti ugdymo proceso.

Paskutiniais mokslo medinuke metais tapo 2018-ieji / D. Biržiečio nuotr.

„Įstaiga neturėjo higienos paso, buvo nelygios grindys, sienos, klibantys laiptai, vaikams nesaugu. Taip pat ši mokykla neturėjo sporto salės. Todėl ji buvo prijungta prie Žaliakalnio progimnazijos. Įstaiga netenkino seniūnijos vaikų priėmimo poreikio, labai nedaug vaikų čia būdavo priimama iš Žaliakalnio. Svarstytas klausimas suteikti patalpas neformalaus ugdymo įstaigoms, tačiau jų atstovai pasisakė, kad ir tam pastatas netinkamas, mat jis nesaugus ir kitiems mokiniams, ne tik pradinių klasių“, – paaiškino O. Gucevičienė.

Kadangi pastatas senas, pridūrė ji, čia labai prasta akustika, taip pat nėra salės, kuri reikalinga pasirodymams, įvairiems koncertams. Dėl to buvusi mokykla esą nesuviliojo jokių būrelių. Tiesa, šiuo metu pastate šeimininkauja augalų prieglauda, įsikėlusi į medinuką kiek daugiau nei prieš metus.

TS-LKD frakcijos seniūnė Edita Gudišauskienė prieš balsavimą valdantiesiems adresavo kritiką: „Tenka apgailestauti, kad Kaunas taps pirmaujantis miestas, naikinantis istorinius objektus. Argumentai, kad pastatas nepritaikytas ugdymo reikmėms, rodo, jog savivaldybė iki mokyklos reorganizavimo nepadarė tinkamų veiksmų pastato renovacijai, po kurios tęstųsi šimtmečius čia esančios istorinės mokyklos veikla.“

Konservatorių reziumė daugumos nesuminkštino – 32 tarybos nariai nubalsavo už buvusios mokyklos įtraukimą į parduodamo NT sąrašą, 4 susilaikė, o 5 balsavo prieš.

Tėtis įžvelgė paslėptus interesus

Paradoksalu, kad ką tik šimtmetį atšventusios mokyklos reorganizavimas (paprasčiau tariant, uždarymas) įvyko minint Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį. Tuometė savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Nijolė Putrienė dėstė mokyklą iš esmės neatitinkant higienos normų: seni sanitariniai mazgai, nėra visavertiškos valgyklos ir virtuvės, prie sporto salės nėra persirengimo kambarių, o pati salė per maža, susidėvėjusi elektros instaliacija.

V. Bacevičiaus pradinės mokyklos tarybos pirmininkas Pranas Šarpnickis daugiau nei prieš trejus metus „Kas vyksta Kaune“ sakė, kad savivaldybė nesigilino, kas yra negerai, o klasėse esą viskas tvarkoje.

Vyras turėjo savo versiją dėl mokyklos iškėlimo: „Logiškai mąstant, ten geras sklypas, daugiau yra ką sujungti, ką nors pastatyti. Juk yra suinteresuotų žmonių, kuriems tai rūpi, tik mes to nežinome. O jeigu mokyklą miesto valdžiai pavyks iškeldinti, tai pastatas, ko gero, gana „tikslingai“ bus panaudotas, kaip priešais buvusi bibliotekėlė. Gal ji ir nebeatliko savo funkcijų, bet kažkodėl į ją įsikėlė Visvaldo Matijošaičio sūnus su Lietuvos automobilių sporto federacija.“

Tėvai užtarimo ieškojo teismuose – vienu metu dėl mokyklos likimo nagrinėtos net kelios bylos – bet savivaldybei metus dideles savo teisininkų pajėgas ir nusamdžius dar porą privačių advokatų, nieko nepešė.

Žadėjo, bet netesėjo

Tuo metu, kaip užfiksavo naujienų agentūra BNS, 2018-ųjų kovo 20 d. tarybos posėdyje nebuvo jokios užuominos apie statinio pardavimą, atvirkščiai, miestas jį žadėjo tvarkyti, nors mokykla toliau veikti ten ir negalėjo.

„Tas pastatas yra paveldinis ir jis bus išsaugotas, tik pasikeis veikla to pastato. <…> Šią mokyklą suremontuosime ir galėsite visi pasiūlyti veiklas“, – į posėdį susirinkusius tėvus ramino V. Matijošaitis.

Šviesią ateitį V. Bacevičiaus pradinei mokyklai prieš 2015 m. savivaldybių tarybų rinkimus piešė ir „Vieningo Kauno“ komanda. Rinkiminiame buklete įstaiga buvo įtraukta tarp pagrindinių tikslų, skelbta „po ilgų „Vieningo Kauno“ raginimų pavykus pasiekti, kad Kauno miesto savivaldybės paveldosaugininkai ieškotų galimybių, kaip išsaugoti vienintelę miesto unikalią, vertingą medinę mokyklą“. Visgi panašu, kad šios kalbos tebuvo bandymas įgnybti konservatoriškai Kauno valdžiai už kai kurių sričių apleidimą.

„Vieningo Kauno“ rinkiminiai pažadai dėl V. Bacevičiaus mokyklos / Archyvo nuotr.

„Reikia saugoti tai, ką galima išsaugoti. O šiai dienai man pačiam yra liūdna, kad čia per paskutinį dešimtmetį nebuvo nei viena vinis įkalta. Beveik šimtametė mokykla neatitinka jokių pradinei mokyklai keliamų reikalavimų. Galima dažyti, pakeisti stogą, bet pritaikyti vaikams, aš nematau jokių galimybių. Tiesa, mokykla turi higienos pasą, bet aš nenorėčiau, kad mano anūkas ten mokytųsi vien dėl to, kad jis negautų to, ką gali gauti kitose miesto mokyklose“, – per 2015 m. vykusią protesto akciją atsargesnę pragmatinę poziciją priėmė V. Matijošaitis.

Ir paaiškino, kaip V. Bacevičiaus pradinė mokykla buvo įtraukta į rinkiminį bukletą – mero žmona labai puoselėjo šią vietą, tačiau tuometinė valdžia neskyrė pinigų mokyklos gerinimui. Tąkart V. Matijošatis pareiškė, kad pastato renovuoti neapsimoka, bet jis tikrai išliks, tik keis paskirtį. Ši pažiūra deklaruota dar kelerius metus, o aistroms viešumoje atvėsus, tuo tarpu statinio būklei dar suprastėjus, Kauno valdžia uždarė pastato klausimą bene paprasčiausiu būdu.

V. Bacevičiaus mokyklos bendruomenės piketas 2015 m.

Kauno 28-oji pradžios mokykla įkurta 1917 m. Iškėlus pradines klases į 8-tą vidurinę mokyklą, įstaiga perorganizuota į Kauno vakarinę-pamaininę mokyklą ir vėliau atiduota Radijo gamyklai. 1993 m. birželio 1 d. įkurta Kauno Žaliakalnio pradinė mokykla, kuri 2011 m. pavadinta pedagogo, kompozitoriaus Vinco Bacevičiaus vardu.

Medinis pastatas net ir iškėlus mokyklą prižiūrėtas, saugotas ir šildytas, mat buvo įtrauktas į nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą, tačiau 2020-ųjų kovą iš jo išbrauktas ir teisinė apsauga puikioje vietoje esančiam objektui panaikinta. Prieš reorganizaciją mokinių tėvai savo lėšomis dar buvo nusamdę architektą Šarūną Kiaunę, kuris parengė renovacijos vizualizacijas, bet šioms virsti tikrove jau nelemta.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA