Išaiškinta narkotikus į įkalinimo įstaigas tiekusi grupuotė: psichotropines medžiagas dideliais kiekiais platino ir Kaune | Kas vyksta Kaune

Išaiškinta narkotikus į įkalinimo įstaigas tiekusi grupuotė: psichotropines medžiagas dideliais kiekiais platino ir Kaune

BNS 2021/12/02 11:53
Sulaikyta narkotikus platinusi grupuotė / Kalėjimų departamento nuotr.

Išaiškinta grupuotė, įtariama tiekusi narkotikus į įkalinimo įstaigas.

„Tyrimas yra beprecedentis bausmių vykdymo sistemoje. Truko jis pusantrų metų, jo metu buvo išaiškinta ir likviduota grupė asmenų, kuri, kaip nustato tyrimas, tiekė narkotines, psichotropines medžiagas į mūsų įkalinimo įstaigas ir tuo pačiu jas platino dideliais kiekiais laisvėje“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė Kalėjimų departamento direktorius Virginijus Kulikauskas.

Ikiteisminiame tyrime iš viso yra 10 įtariamųjų. Jie įtariami dideliais narkotikų kiekiais prekiavę ir laisvėje. Penki iš jų yra suimti, keturiems skirtos kardomosios priemonės. Vienas įtariamasis vis dar atlieka laisvės atėmimo bausmę.

Tiriamos aštuonios nusikalstamos veikos.

Dalis asmenų yra Kauno regiono gyventojai, tačiau vienas ikiteisminis tyrimas yra gautas ir prijungtas iš Panevėžio apygardos prokuratūros.

„Akivaizdu, kad geografija, kalbant apie asmenis, neapsiriboja Kauno regionu, yra ir kitų regionų“, – sakė Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius.

Beprecedentės apimtys

Pasak V. Kulikausko, tyrimas yra beprecedentis savo apimtimis ir sulaikytu narkotinių medžiagų kiekiu.

„Tai yra beprecedentis tyrimas savo apimtimi, nustatytų asmenų skaičiumi ir išimtų rastų narkotinių-psichotropinių medžiagų kiekiais“, – sakė jis.

Ikiteisminio tyrimo metu rasta ir paimta beveik 98 gramai kanapių dervos, 5,1 kilogramo amfetamino, 27 gramai sintetinio kanabinoido, 8,8 gramo heroino, penki pleistrai su fentaniliu, 13,1 kilogramo kanapių, 10,2 tūkst. tablečių, kuriose yra 5,5 kilogramai MDMA.

Narkotinių medžiagų erdvė – 220 tūkst. eurų, tačiau, pasak teisėsaugos, kvaišalai įkalinimo įstaigose pardavinėjami iki 10 kartų brangiau nei laisvėje.

„Akivaizdu, kad įkalinimo įstaigose visi neteisėti daiktai brangsta dešimteriopai. Tai galioja ir šitoms medžiagoms“, – sakė V. Kulikauskas.

Pasak jo, jeigu visi narkotikai būtų patekę ir realizuoti įkalinimo įstaigose, būtų galima kalbėti apie 2 mln. eurų siekiantį neteisėtą pelną.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas po to, kai pernai pavasarį Pravieniškių pataisos namuose sulaikytas permestas siuntinys su narkotinėmis medžiagomis.

„Sėkmingos operacijos metu pavyko identifikuoti asmenis, kurie iš esmės organizuoja narkotinių medžiagų patekimą į įkalinimo įstaigą“, – sakė Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras.

Augino kanapes

Nustatyta, kad grupuotė narkotikus tiekė į įkalinimo įstaigas ir dideliais kiekiais platino Kaune.

„Mums pavyko identifikuoti pakankamai didelį tinklą asmenų, kurie platino narkotines medžiagas įkalinimo įstaigose, tokiu būdu, mūsų manymu, neteisėtai gavo dideles pajamas iš šios veiklos. Procesai yra kontroliuojami ir pavyko užkardyti narkotinių medžiagų patekimą į įkalinimo įstaigas šiame etape“, – kalbėjo vyriausiasis prokuroras.

Pasak jo, įtariamuosius galima pavadinti kaip „ieškančius lengvo pragyvenimo šaltinio“. Tarp jų yra ir anksčiau teistų asmenų.

Atliekant ikiteisminio tyrimo veiksmus nustatyta, kad vienas iš asmenų, įtariamas narkotinių medžiagų Kauno mieste platinimu, užsiėmė ir kanapių auginimu.

Minėtas asmuo kartu su žmona šiemet spalį buvo sulaikyti. Jų garaže buvo rasta specialiai įrengta laboratorija, kurioje aptikta auginamų kanapių, taip pat ir įranga, skirta narkotinėms, psichotropinėms medžiagoms fasuoti.

Atlikę kratas pareigūnai šios šeimos valdose rado kanapių, tablečių su galimai narkotinėmis, psichotropinėmis medžiagomis bei psichotropinių vaistų.

Lapkričio mėnesį buvo sulaikyti asmenys, kurie narkotines ir psichotropines medžiagas labai dideliais kiekiais platino Kauno mieste.

Atlikdami kratas pareigūnai rado revolverį su šoviniais bei didelius kiekius, kaip įtariama, narkotinių ir psichotropinių medžiagų.

D. Valkavičiaus teigimu, Kauno apygardos prokuratūra iš viso organizuoja per 400 ikiteisminių tyrimų, susijusių su neteisėta narkotikų apyvarta.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA