Kaune siautėja nepilnamečiai: vagia, laužo ir baugina darbuotojus | Kas vyksta Kaune

Kaune siautėja nepilnamečiai: vagia, laužo ir baugina darbuotojus

MIGLĖ KUBILIŪTĖ, DOMINYKAS BIRŽIETIS 2021/10/15 08:27
Anot kauniečių, vaikų taikiniu ne kartą tapo „Gintarinė vaistinė“ Laisvės alėjoje / R. Tenio nuotr.

Įvairiose miesto vietose gyvenantys kauniečiai pastaruoju metu negali atsistebėti vaikų įžūlumu. „Kas vyksta Kaune“ pasiekė pasakojimai ir liudijimai apie parduotuves šluojančių nepilnamečių grupeles – nė 14-os dažnai neturintys mažieji nusikaltėliai jaučiasi nebaudžiami, mat yra per jauni, kad už savo darbelius atsakytų įstatymų nustatyta tvarka. Dalis vagišių policijai žinomi, bet nesulaukę tam tikro amžiaus yra nukreipiami į specialias ugdymo įstaigas, o tyrimai jų atžvilgiu nutraukiami.

Į „Kas vyksta Kaune” redakciją rugsėjo pabaigoje kreipęsis vyras asmeniškai su jaunųjų chuliganų grupele nesusidūrė, tačiau nutarė informaciją paviešinti sulaukęs nusiskundimų iš prekybos ir paslaugų sektoriuje dirbančių pažįstamų.

„Pastebėjau, kad iš policijos pusės niekas nevyksta. Mano manymu, vienintelis būdas kažką pakeisti, kad žmonės ir parduotuvės būtų budresnės, tai viešumas”, – patikrinto prevencijos būdo griebėsi kaunietis.

Tuo metu kitas portalo skaitytojas, ilgametis Šilainių gyventojas, teigė savo akimis matęs, kaip iš lentynų šluojami brangūs alkoholiniai gėrimai, o pagyvenę apsaugininkai nesugaudo sprunkančių vaikiščių. Kai būna iškviečiami, pareigūnai vagišius esą palydi namo ir tuo viskas baigiasi.

Čiumpa vertingą alkoholį

Pasak šilainiškio, mažiesiems vagims ir chuliganams nagai niežti be perstojo – vagia, laužo, kasdien gadinami „Bolt“ paspirtukai, „CityBee“ dviračiai, tuštinamos parduotuvių lentynos. Vyro vertinimu, grupėse veikia 10-16 m amžiaus vaikai, kurie sukasi „Iki“, „Šilo“ prekybos centruose ir varo į neviltį apsaugos darbuotojus.

„Net prie akių pavogė maždaug du „Hennessy“ (brangus prancūziškas konjakas – „Kas vyksta Kaune“) butelius. – rugsėjo 20 d. matytą epizodą nupasakojo kaunietis. – Ir parduotuvių talonus gvelbia, dėl jų net pradėti laminuoti, kad nebūtų įmanoma išsigryninti. Viskas vyksta labai paprastai. Ateina į parduotuvę dviese: vienas vaikšto salėje, kitas žaidžia su apsauginiu. Tada apsauginis eina atsisėda į būdelę, visi vaikai subėga į parduotuvę, du buteliai rankoje, bėga per visas duris pakeltomis rankomis ir dzin.“

Kiek matė skaitytojas, imamas neprastos markės alkoholis. Šilainiškio manymu, pavogtą alkoholį vaikai parduoda, o juodą uždarbį išleidžia savo reikmėms.

„Juos, manau, jau visi žino, tik tyli, o mane jau užkniso. Kažkokia nesąmonė, kas iš jų užaugs? Ir, sakė, juos kas dieną policija veža į namus“, – apie nesuvaldomą kriminalinę situaciją kalbėjo vyras, pridėjęs, kad, jo žiniomis, vaikai gyvena Šilainiuose esančiuose socialiniuose būstuose.

Plėšia vaistinių kasas, išnešė aukų dėžutę

Kito „Kas vyksta Kaune“ šaltinio teigimu, vis pasikartojančios vagystės vyksta ne tik Šilainiuose – nepilnamečių grupelės bazuojasi ir Laisvės alėjoje, kur įsikūrusios parduotuvės esą nukentėjo jau ne kartą. Pagal kauniečio turimą informaciją, vagystės čia fiksuotos paskutinėmis rugsėjo dienomis – pirmadienį, antradienį ir trečiadienį (27-29 d.).

„Žinau, kad tikrai „Eurokos” parduotuvės nukentėjusios Šilainiuose, bet Laisvės alėja yra jų pagrindinis taškas. Jie ten praktiškai kiekvieną dieną. Kas keisčiausia, dažniausiai vagystes pradeda dienos metu ir visiškai naglai“, – stebėjosi vyras.

Kauniečio teigimu, mažieji gaujos nariai dažniausiai veikia dviese, tačiau būna ir 3-6 asmenų grupėje.

Laisvės alėja
„Gintarinė vaistinė“ Laisvės alėjoje / R. Tenio nuotr.

„Žinau, kad tarp nukentėjusiųjų Laisvės alėjoje yra „Gintarinė vaistinė”, taip pat spaudos kioskas prie E. Ožeškienės gatvės stotelės. Ten, kiek žinau, vagystės įvyko jau du kartus. Kiosko darbuotojos net verkė, nes darbdavys po to iš jų reikalauja atlyginti žalą”, – pasakojo kaunietis.

Laisvės alėja
Kioske dirbantys žmonės dėl vagiančių vaikų nukenčia asmeniškai / R. Tenio nuotr.

Anot skaitytojo, nepilnamečiai įprastai vykdo tipines vagystes: „Jie dažniausiai žiūri kasos aparatus. Jeigu kasa yra atrakinta ir šalia nėra kitų asmenų, bando kasas tiesiog išnešti. Kiek žinau, „Gintarinėje vaistinėje” jie yra išnešę aukų dėžutę, o šiaip vagia brangius kvepalus arba viską, kas turi kažkokią vertę ir yra lengvai pasiekiama.”

Teisėsaugos rankos surištos

„Tačiau policija nieko nevykdo. Kiek žinau, vaikai yra tiesiog paleidžiami. Didžioji jų dalis yra apie 12-os metų. Jie jauni, faktiškai nepakaltinami, jų negali net į koloniją nusiųsti. Jie policijai yra žinomi. Policija dažniausiai atvyksta, užfiksuoja jų vardus bei pavardes ir vietoj paleidžia”, – sulaikymo aplinkybes dėstė vyras.

Anot jo, buvo ir tokia situacija, kad atvažiavus policijai, vaikigaliai kaip bebaimiai plūdosi keiksmažodžiais, mažieji chuliganai esą jaučiasi neliečiami, elgiasi kaip nori, grasina susidorojimais ir visais kitais dalykais.

„Jie yra jauni, nepakaltinami ir tuo labai stipriai naudojasi, o policija net nebando kažkokiais kitais būdais to sustabdyti. Ar kažkokį rimtesnį tyrimą daryti, ar juos sekti ir stebėti, ar rūpintis kažkokia apsauga”, – tvirtino kaunietis.

Nerimauja dėl miestiečių saugumo

Kaunietis atkreipė dėmesį, kad blogiausia tai, jog šios vagystės kartojasi, o užkardyti nusikaltimų pareigūnai esą nė nesiruošia.

„Kas yra baisiausia, kad tai yra pasikartojantys įvykiai. Darbuotojai sako nebegalintys atlikti savo darbo tinkamai, nes visą laiką abejoja saugumu. Yra užfiksuotų vaizdo įrašų, kai moterys duris laiko vos tik pamačiusios, kad nepilnamečiai užėjo, užfiksuota ir kaip vykdomos vagystės”, – pasakojo vyras, apgailestavęs negalintis pasidalyti šia vaizdo medžiaga, nes priklausanti ne jam.

Pasak kauniečio, žmonės nebežino, ko griebtis. Maži, greiti vaikai įbėga į parduotuvę, sukasi per kasas ir jų praktiškai net nesimato. Vagišiai griebia kas atrodo vertinga, deda į kojas ir tuo viskas pasibaigia.

Skaitytojas džiaugiasi, kad kol kas niekas nenukentėjo, tačiau bijo, jog vaikai gali pasiryžti ir smurtui.

„Žinau, kad lyg keli iš jų ir peilius turi, bet aišku, jie jų nenaudoja, nes niekas nei nespėja vagišių sugauti, jie prisidengia tuo, kad yra vaikai ir vyksta pasaka be galo. Gaila man stebėti žmones, pavyzdžiui, kai nukenčia moterys, kurios patiria stresą. Visiškai nenormalu, kai tu eini į darbą ir turi dirbti apsauginiu”, – dėstė pilietiškas skaitytojas.

Laisvės alėja
Pasak skaitytojo, Laisvės alėjoje dirbantys žmonės užuot dirbę tiesiog kovoja su suįžūlėjusiais paaugliais / R. Tenio nuotr.

Registruota vagysčių iš kasos aparatų ir pirkėjų

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Vaitkevičienė portalui pateiktame komentare patvirtino, kad rugsėjį būta vagysčių iš spaudos kioskų ir vaistinių. Visgi, duomenų, kad šias nusikalstamas veikas būtų įvykdę tik nepilnamečiai asmenys, anot jos, nėra.

Iš viso šiais metais nuo sausio 1 d. iki birželio 30 d. registruotos 149 nepilnamečių asmenų įvykdytos nusikalstamos veikos, iš jų 45 vagystės, kurioms atsakomybė taikoma pagal Baudžiamojo kodekso 178 str. Dažniausiai vagiamos prekės – alkoholiniai gėrimai, saldumynai, loterijos bilietai, kvepalai.

„Pavieniais atvejais registruotos pinigų vagystės iš kasos aparatų bei pinigų vagystės iš pirkėjų. Nepilnamečiai, kurie vykdo vagystes iš prekybos centrų, dažniausiai yra identifikuojami, žinomi policijai. Pranešimų apie įvykdytas vagystes Ožeškienės g. 4 („Kauno spaudos“ kioske“ – „Kas vyksta Kaune“), neturime. Pranešimų dėl įvykdytų administracinių nusižengimų Laisvės alėjoje esančioje vaistinėje yra gauta, nepilnamečio asmenybė nustatyta.

Rugsėjo 28 d. Laisvės al. iš parduotuvės kasos pavogta 95 Eur, asmuo nustatytas, jis nepilnametis, bus išskirta medžiaga dėl tėvų nepriežiūros. Rugsėjo 28 d. S. Daukanto g. parduotuvėje iš kasos aparato pavogta 80 Eur. Pradėtas ikiteisminis tyrimas. Rugsėjo 28 d. Laisvės al. į vaistinę atėjo du paaugliai, kurie elgėsi chuliganiškai, tačiau nieko nepavogė, sprendžiamas klausimas dėl tėvų valdžios nepanaudojimo. Rugsėjo 28 d. Laisvės al. kitoje vaistinėje pavogta aukų dėžutė, kurioje buvo apie 30 Eur“, – neseniai fiksuotus vaikų nusikaltimus vardijo O. Vaitkevičienė.

Laisvės alėja
Pareigūnai rugsėjį fiksavo ne vieną vaikų nusikaltimą Laisvės alėjoje. Jeigu vagis mažametis, jam atsakomybė netaikoma / R. Tenio nuotr.

Ji pažymėjo nesant objektyvių duomenų, kad visas išvardytas nusikalstamas veikas ir kitus teisės pažeidimus atliko tie patys nepilnamečiai. Kauno policijos turimais duomenimis, Santakos policijos komisariato, prižiūrinčio ir Šilainius, teritorijoje įvykdytos vagystės daugeliu atveju vykdomos tos pačios nepilnamečių grupės. Kad šie asmenys nusikalstamas veikas vykdė ir Nemuno policijos komisariato teritorijoje, miesto centre – nėra.

„Saugus“ amžius – iki 14 metų

Kaip nurodė Kauno apskrities VPK atstovė, pagal Baudžiamojo kodekso 178 str. (vagystė) atsakomybė taikoma nuo 14 metų, o pagal Administracinių nusižengimų kodeksą – nuo 16 metų. Jei nustatoma, kad nusikalstamą veiką įvykdęs asmuo nėra sulaukęs tinkamo amžiaus, tyrimai nutraukiami, apie tai informuojant socialinės paramos įstaigas, sprendžiami klausimai dėl minimalios bei vidutinės priežiūros skyrimo.

Kai skiriama vidutinė priežiūra, nepilnamečiai išvežami į specializuotas įstaigas, kitaip tariant, socializacijos centrus. Tokias paslaugas teikianti įstaiga Kaune – vaikų socializacijos centras „Saulutė“.

„Vaiko vidutinė priežiūra yra priemonė, kurią vykdant vaikas yra ugdomas, prižiūrimas, jam teikiama švietimo pagalba, socialinės, sveikatos priežiūros ir kitos paslaugos vaikų socializacijos centre – bendrojo ugdymo mokykloms priskiriamoje specializuotoje valstybinėje įstaigoje, kuri vykdo vaiko vidutinės priežiūros priemones.

Vaiko minimali priežiūra yra priemonė, kurią taikant vaikui teikiama švietimo pagalba, socialinės, sveikatos priežiūros ir kitos paslaugos, neatitraukiant vaiko arba kiek įmanoma mažiau jį atitraukiant nuo jo atstovų pagal įstatymą“, – paaiškino O. Vaitkevičienė.

Ji pridūrė, kad Kauno apskrities VPK Kriminalinės policijos informacijos analizės skyriuje nuolat atliekama nuotolinė stebėsena ir analizuojami duomenys apie nepilnamečių asmenų padarytus teisės pažeidimus, identifikuojamos nepilnamečių susibūrimo vietos, nepilnamečių grupių daromi teisės pažeidimai – jų pobūdis, laikas ir tendencijos. Šių duomenų pagrindu taikomos tikslinės policinės priemonės.

„Pareigūnai lankosi nepilnamečių asmenų, kurie pakartotinai padarė teisės pažeidimus, šeimose, turint tikslą išsiaiškinti, kokie socialiniai veiksniai lėmė vaiko polinkį daryti teisės pažeidimus, vedami prevenciniai pokalbiai su tėvais ar globėjais“, – apie pareigūnų pastangas mažinti paauglių nusikalstamumą pasakojo O. Vaitkevičienė.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA