Pažaislio vienuolynas laimėjo geriausios kino lokacijos Europoje apdovanojimą | Kas vyksta Kaune

Pažaislio vienuolynas laimėjo geriausios kino lokacijos Europoje apdovanojimą

Apdovanojimas Pažaislio vienuolynui / A. Silkinio nuotr.

Pažaislio vienuolyne – geriausios Europos kino lokacijos apdovanojimą žyminčios lentelės. Geriausia Europos kino lokacija tarptautiniuose apdovanojimuose išrinktas Pažaislio vienuolynas Kaune tapo ir pirmu oficialiai paženklintu šio titulo laureatu. Įvertinimą žymi specialios lentelės, rudenėjant atidengtos barokiniame architektūros ansamblyje.

Apdovanojimas EUFCN LOCATION AWARD 2020 Kaunui skirtas už 2018 m. lapkričio mėnesį Pažaislyje filmuotą HBO ir „Sky“ serialą „Jekaterina Didžioji“ (angl. Catherine the Great), kuriame imperatorę vaidina Helen Mirren. Ji filmavimo metu buvo apsistojusi būtent Pažaislyje, rašoma „Kaunas IN“ pranešime žiniasklaidai.

Geriausios kino lokacijos nominaciją 2017 m. inicijavo EUFCN (European Film Commissions Network). EUFCN – tai Europos filmų biurų sąjunga, vienijanti 95 kompanijas iš 31 šalies. Dėl titulo šįkart varžėsi kelios dešimtys pretendentų. Įdomu, kad šis simbolinis tarptautinio įvertinimo įamžinimas – pirmasis apdovanojimų istorijoje.

„Apdovanojimai būna dviejų rūšių – „kabinetiniai“, matomi tik užsukantiems į biurą, arba vieši. Kadangi šis įvertinimas – ne Kauno filmų biurui, o Pažaisliui ir visam miestui, nusprendėme jį kuo labiau pagarsinti, kad žmonės pamatytų, kas ir dėl ko įvertinta, ir pasididžiuotų tuo“, – sakė laimėjimą simbolizuojančių lentelių kabinimą inicijavęs Kauno filmų biuro vadovas Aurelijus Silkinis.

Idėją šiltai priėmė tiek Pažaislyje įsikūrusios seserys kazimierietės, tiek čia veikiantis svetingumo kompleksas „Monte Pacis“, prie įamžinimo prisidėjęs finansiškai. Draugiškai bendradarbiavo ir paveldo specialistai – juk Pažaislio bažnyčios ir vienuolyno kompleksas yra vertinamas kaip regiono baroko perlas.

Svetingumo komplekso „Monte Pacis“ vadovė Indra Ramanauskienė įsitikinusi, kad kad fiziškai pakabintas apdovanojimo ženklas svarbus keliais aspektais.

„Pirmiausia – kad ir kokia paveiki žiniasklaida ir socialiniai tinklai, po keleto metų žmonės bus pamiršę, ką girdėjo ar skaitė, o atvykę ir pamatę prisimins ir gal savo draugams primins arba papasakos apie šią vietą ir čia sukurtą serialą – ar pirmąkart apie tai išgirs“, – įsitikinusi kaunietė, – „Gražiomis ir puikiomis naujienomis, pasiekimais ir apdovanojimais reikia džiaugtis ir jų nenutylėti, o, priešingai, kaip įmanoma plačiau ir įvairiau apie juos komunikuoti. Anot I. Ramanauskienės, kino turizmas – niša, kurią „Monte Pacis“ entuziastingai pasiruošęs vystyti.

„Esame įsitikinę, kad toks pripažinimas įkvėps būsimoms kelionėms į Kauną ir apskritai padės sustiprinti paveldo objektų ir kino projektų bendradarbiavimą visoje Europoje. Norime ypač padėkoti Kauno filmų biurui už atsidavimą ir entuziastingą darbą skleidžiant žinią apie apdovanojimą“, – žinią iš Pažaislio pasitiko EUFCN komunikacijos ir socialinių medijų projektų vadovė Sara Hernandez.

Pažaislio vienuolynas / A. Silkinio nuotr.

„Toks kūrybiškas filmavimo lokacijos išryškinimas yra būdas didinti susidomėjimą produkcija, lokacija, konkursu ir puikiai atliekamu filmų komisijų darbu visoje Europoje. Nuostabi idėja, kuri kartu mus įkvepia ir skatina didžiuotis. Nekantrauju aplankyti nuostabųjį vienuolyną“, – patvirtindamas kolegės mintį apie suintensyvėsiančias keliones į Kauną komentavo vienas EUFCN prezidentų Mikael Svensson.

Kino turizmo potencialu neabejoja ir Kauno miesto turizmo ir tarptautinės rinkodaros agentūros „Kaunas IN“ Turizmo skyriaus vadovė Inga Pažereckaitė-Kalėdienė. Anot jos, visuomet ypatingo susidomėjimo tarp keliautojų sulaukia tie objektai, kuriuose filmuoti populiarumo sulaukiantys filmai ar serialai: „Puikus tokio dėmesio pavyzdys yra tiltas, esantis Petrašiūnuose. Serialo „Černobylis“ dėka jis tapo nauju traukos objektu Kaune. Nenuostabu, kad papildomo populiarumo sulaukė ir Pažaislio vienuolynas – tiek po serialo filmavimo, tiek po apdovanojimo. Pastebime, kad užklausų apie kino industrijos objektus dažnėja – vieni objektai taip tampa naujais traukos taškais, kiti atrandami naujai.“

EUFCN LOCATION AWARD 2020 lentelės Pažaislio vienuolyne pakabintos prie įėjimo į Liepų alėją ir karietų aikštėje, prie įėjimo į svetingumo kompleksą „Monte Pacis“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA