Tarptautinės mokytojų dienos proga rotušėje pagerbti Kauno mokytojai | Kas vyksta Kaune

Tarptautinės mokytojų dienos proga rotušėje pagerbti Kauno mokytojai

Kauno metų mokytojai / KMS nuotr.

Minint tarptautinę mokytojų dieną, Kaunas nusilenkė švietimo srities darbuotojams. Beveik 6 tūkst. miesto pedagogų ir personalo darbuotojų – nuo lopšelių-darželių iki gimnazijų, privačių mokyklų ir neformalaus ugdymo įstaigų – sulaukė ypatingos dovanos. Greta auklėtinių sveikinimų ir gėlių jaunųjų kauniečių ugdymu besirūpinančius specialistus miestas pakvietė iš arti pamatyti spalio viduryje prasidėsiančią parodą su žymiausių pasaulio impresionistų kūryba. Profesinė šventė tradiciškai paminėta ir Kauno rotušėje, kur vyko iškilmingi Metų mokytojų apdovanojimai.

Padėka už atsidavimą

„Visi geriausi dalykai gyvenime prasideda raide „M“ – mama, mokytojas. Menas čia ypač dera, todėl norime, kad simbolinė miesto padėka šiemet pasiektų kiekvieną švietimo srities darbuotoją Kaune, – kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, ankstų rytą išsiuntęs sveikinimus visoms miesto švietimo įstaigoms. – Nuolat atnaujinamos mokyklos, jaukios ir patogios klasės – svarbu, tačiau pagrindinė ašis, apie kurią sukasi sėkmingas mokymo procesas Kaune, esate Jūs. Dėkojame už tai, kad esate kelrodžiai, dedantys dideles pastangas ir motyvuojantys jauną žmogų.

Meras mokytojams linkėjo išlikti kantriems ir bent šventinę dieną atrasti laisvą akimirką pasidžiaugti savo reikšmingo darbo rezultatais. Pasak V. Matijošaičio, mokytojo misija – ne tik atverti teorines žinias, bet ir pastatyti tvirtus praktinius pamatus. Tai, anot jo, pagrindas, į kurį remiasi auganti nauja, kūrybinga ateities kauniečių karta: „Jūs įkvepiate ieškoti atsakymų į galvoje kirbančius klausimus ir leidžiate patikėti, kad juos įmanoma rasti visada.“

Merūnas Vitulskis / KMS nuotr.

Pagerbti metų mokytojai

Antradienio popietę rotušėje vykusioje apdovanojimų ceremonijoje svečius pasveikino ir savo muzikinį pasirodymą dovanojo dainininkas, operos solistas Merūnas Vitulskis, rašoma Kauno savivaldybės pranešime spaudai.

„Mokytojai man padėjo atrasti kryptį, kuria pasisuko gyvenimas. Labiausiai atmintyje įstrigę tie patys griežčiausi, tad jei ir čia yra tokių, noriu palinkėti, kad tęstumėte taip ir toliau“, – su šypsena linkėjimus siuntė atlikėjas.

2021-ųjų metų mokytojo apdovanojimas įteiktas Kauno lopšelio-darželio „Spindulys“ ikimokyklinio ugdymo pedagogei Andromedai Rybakovienei už nuolat rengiamus edukacinius projektus. Plėtojant vaikų pažintinę veiklą, mokytoja į šiuos procesus nuolat įtraukia bendruomenę, savo ugdymo procese taiko inovatyvius metodus.

Už aukštą profesinę kompetenciją, mokymo priemonių kūrimą, aukštus rezultatus olimpiadose ir konkursuose, dalijimąsi gerąja patirtimi mieste ir visoje šalyje Metų mokytojo laurai skirti ir Kauno S. Dariaus ir S. Girėno gimnazijos matematikos mokytojai Vidai Meškauskaitei.
Garbingo pripažinimo sulaukė ir Kauno Miko Petrausko scenos menų mokyklos klasikinio dainavimo mokytoja Nomeda Kukulskienė. Ji įvertinta už aukštus akademinius rezultatus, ilgametę aktyvią, kūrybingą pedagoginę veiklą. Specialistės auklėtiniai yra respublikinių, tarptautinių festivalių, konkursų diplomantai ir laureatai.

Kauno mokyklos metų mokytojo apdovanojimui teikė 12 kandidatų. Trims laureatėms tradiciškai atiteko 1000 eurų premijos. Į nominantų dvyliktuką patekęs Kauno A. Stulginskio mokyklos fizinio ugdymo mokytojas Mantas Brazionis pirmadienį atsiėmė apdovanojimą ir Lietuvos Respublikos Prezidentūroje – specialistas įvertintas kaip vienas aktyviausių, inovatyviausių ir labiausiai nusipelniusių fizinio ugdymo pedagogų mūsų šalyje.

Tradicija tapę metų mokytojų apdovanojimai ir premijų teikimai Kaune vyksta nuo 2015 metų.

Kauno miesto metų mokytojų apdovanojimai / KMS nuotr.

Miesto dovana kiekvienam

Atsidėkojant už sunkų ir didelio atsidavimo reikalaujantį darbą, Kaunas paruošė dovaną visiems miesto mokytojams – beveik 6 tūkst. lopšelių-darželių, mokyklų ir gimnazijų specialistų, privačių ir neformaliojo ugdymo įstaigų pedagogų turės galimybę susipažinti su dešimties žymiausių pasaulio impresionistų kūryba.

Spalio 12 d. prasidėsiančioje parodoje „Pasaulio dailės lobynai: nuo Monė iki van Gogo“ puikuosis sertifikuoti originalaus dydžio, aliejumi ant drobės pertapyti meno kūriniai. Tai unikali galimybė, pasaulyje tęsiantis sudėtingoms pandemijos sąlygoms, pamatyti realistiškus garsiausių dailininkų darbus savo mieste iš arti.

Monė, van Gogas, Sezanas, Pisaro – šias pavardes žino daugelis, tačiau jų originalius paveikslus matė retas. Jie puikuojasi didžiausiose pasaulio galerijose, įsikūrusiose Niujorke, Čikagoje, Paryžiuje, Londone ir kituose miestuose, o kai kurie kūriniai priklauso privačioms kolekcijoms ir yra labai retai demonstruojami. Ieškodami kompromisų, kaip supažindinti lankytojus su didžiausią poveikį menui padariusiais kūriniais čia pat, Lietuvoje, organizatoriai „Art Central“ siūlo atrasti juos per parodoje pristatomą kolekciją.

Ekspozicijoje vaizduotę žadins kvapai, garsai, šviesų instaliacijos. Pravėrus parodos duris lankytojai pateks į tam tikrą impresionistinį vaizdinį – žaliuojančią gamtos oazę, kurią taip dažnai savo darbuose vaizduodavo impresionistai.

M. Lukšienės premija skirta Danguolei Beinarytei

Minint Tarptautinę mokytojų dieną antradienį Švietimo, mokslo ir sporto ministerija taip pat apdovanojo aštuonis Metų mokytojus, taip pat įteikta lituanistinio mokytojo premija užsienyje dirbančiam mokytojui ir apdovanojimas šių metų Meilės Lukšienės premijos laureatui.

Metų mokytojo premijos laureatais tapo Vilniaus Sofijos Kovalevskajos gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Andželika Aleksandravičiūtė, Kauno Aleksandro Kačanausko muzikos mokyklos estradinio dainavimo mokytoja ekspertė Danguolė Beinarytė, Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos keramikos mokytoja ekspertė Julija Ikamaitė, Vilniaus automechanikos ir verslo mokyklos profesijos mokytojas ekspertas Vitalijus Kabelis.

M. Lukšienės premija / LRV nuotr.

Taip pat – Vilniaus Gerosios Vilties progimnazijos pradinio ugdymo mokytoja ekspertė Aurelija Kunigėlienė, Panevėžio Vytauto Mikalausko menų gimnazijos dailės mokytojas ekspertas Henrikas Mazūras, Šiaulių rajono Kuršėnų Stasio Anglickio progimnazijos vyr. biologijos mokytojas, chemijos mokytojas Nerijus Medeišis, Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos fizikos mokytojas metodininkas Andrius Storta.

Tarptautinę mokytojų dieną taip pat pagerbtas šių metų M. Lukšienės premijos laureatas Antanas Jonušas, istorijos ir pilietiškumo pagrindų mokytojas, dirbantis Vilniaus Valdorfo ir „Karalienės Mortos“ mokyklose, pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Minint Tarptautinę mokytojų dieną tradiciškai taip pat įteikiama lituanistinio mokytojo (dėstytojo) premija. Ji buvo paskirta Jurgitai Urbelienei, Airijos aukštesnio lygio kalbų agentūros lietuvių kalbos plėtros pareigūnei, lietuvių kalbos mokytojai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA