Apie Rukloje panaudotas ašarines dujas policija prakalbo tik įspeista į kampą | Kas vyksta Kaune

Apie Rukloje panaudotas ašarines dujas policija prakalbo tik įspeista į kampą stovykloje pasigesta 21 migranto

delfi.lt / Nerijus Povilaitis 2021/09/26 19:55

Šeštadienio vakarą Ruklos pabėgėlių centre kilus neramumams tiek policijos, tiek ir Viešojo saugumo tarnybos (VST) atstovai tikino, kad ašarinės dujos prieš pabėgėlius naudojamos nebuvo. Tačiau pačių migrantų filmuoti ir „Delfi“ perduoti vaizdai įrodo, kad tai nėra tiesa. Juose akivaizdžiai matoma, kaip į įsiaudrinusius migrantus purškiamos ašarinės dujos.

Migrantai tikina, kad dujų nukentėjo 7 žmonės, tarp jų – vienas vaikas, kad buvo naudojami ir elektros šoko įrenginiai „Taser“, tačiau policija tai neigia. Tuo metu VST vadas Ričardas Pocius sekmadienio vakarą patikslino, kad stovykloje pasigesta 21 užsieniečio.

Malšinant neramumus nukentėjo ir migrantų vaikai?

Kas iš tiesų įvyko praėjusio šeštadienio vakarą Ruklos pabėgėlių priėmimo centre? Kodėl kilo spontaniškas migrantų protestas, kaip neramumus malšino policija ir VST bei kiek žmonių nukentėjo? Ieškant atsakymo į šiuos klausimus „Delfi“ teko susidurti ir su institucijų nesusikalbėjimu, ir, panašu, nenoru sakyti tiesą.

„Tai buvo tiesiog eilinis, tradicinis, vakarinis parėkavimas, nepasitenkinimas gyvenimo sąlygomis. Apsauga nebuvo suaktyvinta, nebuvo jokių neramumų“, – naujienų agentūrai BNS sekmadienį sakė R. Pocius. Pasak jo, prievartos veiksmų ar specialiųjų priemonių migrantų atžvilgiu panaudota nebuvo.

Patys migrantai portalui „Delfi“ tikina, kad neramumai kilo kai pareigūnai panaudojo jėgą prieš pasišalinti bandžiusius likimo draugus, buvo panaudoti elektros šoko įrenginiai „Taser“ ir ašarinės dujos. Nors pradžioje bandyta teigti, kad dėl ligoninėje mirusio, itin sunkiai sirgusio vaiko mirties kalti pareigūnų veiksmai, patys migrantai sekmadienį tai paneigė.

Su portalu „Delfi“ susisiekęs vienas jų minėjo, kad nuo teisėsaugos veiksmų nukentėjo 7 žmonės, tarp jų – vienas vaikas. Policija savo ruožtu tikina, kad niekas nenukentėjo, niekam neprireikė medikų pagalbos.

Vaizdo įrašuose – ašarinių dujų atakos

Pirmuosius pranešimus apie Rukloje prasidėjusius neramumus portalas „Delfi“ gavo šeštadienio vakarą.

Sekmadienį aiškinantis, kas iš tiesų įvyko, teko susidurti su gana įdomia institucijų pozicija. Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) atstovė spaudai Odeta Vaitkevičienė tikino, jog policija su neramumais nėra susijusi, nes jų nemalšino. Pasak policijos atstovės, Rukloje tvarką palaikė VST pareigūnai, kurie ir saugo migrantų stovyklavietę. Būtent jie sulaikė kelis pasišalinti mėginusius žmones ir grąžino atgal į stovyklą, o policija jokių viešosios tvarkos pažeidimų nefiksavo.

Nors policijos atstovai pradžioje teigė nenaudoję nei ašarinių dujų, nei elektros impulsinių įrenginių „Taser“, pačių migrantų užfiksuoti ir portalui perduoti vaizdo įrašai liudija priešingai. Akivaizdžiai matosi, kaip prie metalinių vartų atėjęs uniformuotas vyras pakelia nemažą balionėlį ir juo purškia ašarinių dujų srovę į įsiaudrinusius žmones.

Kitame vaizdo įraše užfiksuotas nešamas ir ant žemės paguldomas po dujų atakos nukentėjęs jaunas vyras. Dar viename vaizdo siužete vyras angliškai klausia už tvoros esančio pareigūno, „kodėl prieš ją buvo panaudotas „Tazeris“, kitame – moteris prašo už tvoros esančių pareigūnų jai grąžinti vyrą ir tranko vartus.

Įsitikinus, kad tiek migrantų liudijimai, tiek pačių jų pateikta vaizdo medžiaga iš esmės skiriasi nuo to, ką viešai teigė institucijų atstovai, šios publikacijos autorius pats susisiekė su generolu R. Pociumi.

„Niekas nebuvo naudota. Nei aktyvinta apsauga, jokių priemonių nesiimta. Nes praktiškai nieko neįvyko“, – portalui „Delfi“ kartojo VST vadas R. Pocius.

Užsiminus, kad gautoje vaizdo medžiagoje matyti, kaip į migrantus purškiamos dujos, generolas R. Pocius dar kartą tikino, jog nei VST pareigūnai, nei jiems talkinantys kariai – savanoriai tikrai jokių priemonių nenaudojo.

„Gal kokius senus įvykius jums siunčia. Tikrai to nebuvo, nes apsauga nereagavo. Jie rėkavo, kaip ir kiekvienoje stovyklavietėje kas dieną tai vyksta, standartiškas nepasitenkinimas gyvenimo sąlygomis. Ir tai vyksta bet kurioje stovyklavietėje kas dieną tradiciškai“, – svarstė VST vadas R. Pocius.

Policija galiausiai pripažino – ašarinės dujos panaudotos buvo

Tai kas gi purškė ašarines dujas, jeigu VST vadas tikina, jog to nebuvo? Kelis kartus peržiūrėjus vaizdo įrašus, labai panašu, kad juose užfiksuotas būtent Ruklos pabėgėlių priėmimo centras, o filmuota iš viršutinių pastato aukštų, kur gyvena migrantai.

Tolumoje matomi moduliniai nameliai – nauja stovyklavietė, kur gyvena iki 400 socialiai pažeidžiamų migrantų, šeimos su vaikais ir suaugusiųjų nelydimi nepilnamečiai.

Stovyklavietė migrantams Rukloje

Pakartotinai susisiekus su Vidaus reikalų ministerijos atstovais bei užsiminus, kad turimoje filmuotoje medžiagoje matomi vaizdai iš esmės prieštarauja tam, kas buvo sakoma viešai, pasiūlyta susisiekti su Policijos departamento atstovu spaudai Ramūnu Matoniu.

Jis portalui „Delfi“ galiausiai patvirtino, kad Rukloje kilus neramumams buvo atvykę ir policijos pareigūnai. Pasak R. Matonio, jie panaudojo ašarines dujas.

Patys migrantai teigia, kad pradėjus purkšti ašarines dujas nukentėjo 7 žmonės, tarp jų – vienas vaikas. Taip pat teigiama, kad buvo naudojami ir elektros impulsiniai prietaisai „Taser“.

Susisiekus su Kauno apskrities VPK atstove spaudai O. Vaitkevičiene, ji patvirtino, kad dujos buvo naudojamos, tačiau neigė, kad nuo jų kas nors nukentėjo.

„Tazeriai nebuvo naudoti. Nuo dujų, kiek pasitikslinau, niekas nenukentėjo. Niekam medikų pagalbos neprireikė“, – portalui „Delfi“ sakė Kauno apskrities VPK atstovė.

Tiesa, vaizdo įrašuose užfiksuota, kaip atvyksta greitosios medicinos pagalbos automobilis, iš jo išlipę paramedikai nuskuba prie ant žemės sėdinčių kelių žmonių, kurių vienas – smukesnio kūno sudėjimo, galimai vaikas.

Migrantai pateikė savo versiją: neramumai kilo dėl sulaikyto vyro

Sekmadienį po pietų Ruklos pabėgėlių priėmimo centro gyventojai pateikė savo versiją apie priežastis, nulėmusias neramumus. Jie sakė, kad pasišalinti iš stovyklos bandė viena šeima.

„Ši šeima bandė pabėgti, nes mes visi gyvename ne kaip žmonės, o kaip nusikaltėliai kalėjime. Policija juos sustabdė, tačiau atgal sugrąžino tik moterį su vaikais, o vyrą – sulaikė. Moteris norėjo susigrąžinti savo vyrą, o mes visi reiškėme solidarumą su ja ir prašėme laisvės“, – minėjo migrantų atstovas.

Jis patikslino, kad pabėgti su šeima bandęs vyras sekmadienį buvo grąžintas į pabėgėlių priėmimo centrą pas savo šeimą. Taip pat buvo sulaikyti dar 2 asmenys, kurie sugrąžinti kartu su minėtu bėgliu. Apie tai, kad šeštadienio vakarą buvo bandoma pasišalinti minėjo ir Ruklos pabėgėlių priėmimo centro direktorė Beatričė Bernotienė.

Kas sulaikė bėglius, policija ar VST?

Tačiau kas sulaikė Rukloje apgyvendintus migrantus – taip ir lieka neaišku.

„Patikslinu – policijos pareigūnai nieko nesulaikė. VST buvo sulaikytųjų“, – sekmadienį minėjo O. Vaitkevičienė. Tuo tarpu VST vadas R. Pocius tikino, kad jo vadovaujamos tarnybos pareigūnai jokių veiksmų nesiėmė, o protestas, kurį jis vadino tik tradiciniu parėkavimu baigėsi šeštadienį prieš vidurnaktį, kai migrantai nuėjo miegoti.

„Jie parėkavo, triukšmą sukėlė ir apie 12 val. nuėjo miegoti. Mes pratę prie tokių situacijų, žinome, kuo jos baigsis. Jeigu būtų prasiveržimas ar pasipriešinimas, tada taip, mūsų vyrai būtų reagavę. O policija gal ir buvo suaktyvinusi pajėgas“, – sakė R. Pocius.

Šiek tiek vėliau TV3 žinioms VST vadas nurodė, kad migrantų stovykloje Rukloje, Jonavos rajone, pasigesta 21 užsieniečio. R. Pocius teigė, kad tiksliai nežinoma, kada užsieniečiai pasišalino iš Pabėgėlių priėmimo centro.

R. Pociaus teigimu, po šeštadienį kilusios protesto akcijos stovyklavietės gyventojai buvo perskaičiuoti. VST vadas svarstė, kad pati akcija esą galėjo būti surengta siekiant nukreipti apsaugos pareigūnų dėmesį.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA