Fiksuoja kauniečiai: prestižinėje miesto vietoje vyksta dar vienos nelegalios statybos? | Kas vyksta Kaune

Fiksuoja kauniečiai: prestižinėje miesto vietoje vyksta dar vienos nelegalios statybos?

Namas Aušros gatvėje

Į portalą „Kas vyksta Kaune“ kreipėsi skaitytojai, įtariantys, kad netoli Prisikėlimo bažnyčios, ant vaizdingo Žaliakalnio šlaito, prisidengiant rekonstrukcija, gali būti nelegaliai statomas naujas vienas arba net du papildomi namo Aušros g. 1 aukštai. Panašių istorijų netrūksta ir kituose Kauno objektuose – Trakų, Putvinskio gatvėse, Perkūno alėjoje – pasidomėjome šių procesų eiga.

Rekonstrukcija ar statybos?

„Statytojai dirba gana slaptai, prieš rekonstrukciją virš renovuojamo namo stogo išdygo masyvus karkasas, kurį uždengė tentais. Iš vienos pusės, patogu dirbti, jei lyja, iš kitos pusės – gerai slepia įspūdingas statybas nuo pašalinių akių“, – svarsto dažnai pro šią Kauno vietą keliaujantis Kauno istorijos tyrinėtojas, virtualaus muziejaus „Kauno detalės“ įkūrėjas Laimonas Užomeckis.

Pasak L. Užomeckio, šis namas yra priskiriamas tarpukario modernizmui, pastatytas 1936 metais pagal architekto K. Dušausko-Duž projektą. Tuometes namo statybas finansavo teisininkas, garsus Lietuvos diplomatas Jonas Aukštuolis.

„Jei iš tiesų statoma be suderinto projekto, arba jį pažeidžiant, būtų labai gaila sugadinto dar vieno Lietuvos architektūros paminklo, kaip Kaune jau nutiko su ne vienu statiniu“, – sako jis.

Leidimai rekonstrukcijai išduoti

Prie šio objekto sutikta vietinė gyventoja taip pat piktinasi statybomis bei mosteli ranka į Žaliakalnio funikulierių, kuris vis dar neveikia dėl neaiškių priežasčių, bei rekomenduoja pažvelgti į papėdėje stovinčio namo mansardas. „Ar nebus ir čia tas pats. Nes kokias „bjaurybes“ vietoj palėpės pastatė, tai dar reiktų visam Kaune paieškoti. Iš pačios pigiausios skardos surentė kažkokius antstatus – būdas, kas tokiose gali gyventi? Būtų baisu, jei ir čia taip nutiktų, o žmonių godumui ir naglumui ribų nėra“, – portalui širdgėlą liejo moteris.

Kauno miesto savivaldybės atstovas ryšiams su visuomene Arnoldas Bukelis informavo portalą, kad šiam namui yra išduoti namo rekonstrukcijos leidimai. „Pasak miesto urbanistų, rekonstrucijos projektui pritarė visos institucijos, su kuriomis projektą turėjo derinti vystytojas, todėl leidimas rekonstruoti statinį buvo išduotas ir vyksta teisėtai“, – komentavo atstovas.

Pasikreipus į Kauno paveldosaugininkus informacijos gavome kiek daugiau. Į užklausą atsakęs Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos (KPD) Kauno skyriaus vyriausiasis specialistas Andrius Liakas informavo, kad namo rekonstrukcijos projekte numatytas namo palėpės pritaikymas, įrengiant tūrinius stoglangius. „Projekte dar vieno aukšto statymas nenumatytas“, – teigia A. Liakas.

Žada pasidomėti eiga

Tačiau pro šį namą vaikštantys gyventojai teigia ką kitą. „Nežinau, koks ten projektas, bet akivaizdžiai vyksta dar vieno aukšto statybos ar bent jau aukštinama esama palėpė, kas reiškia, kad namas bus aukštesnis, gaila puikios miesto panoramos, kuri atsiverdavo nuo Prisikėlimo bažnyčios stovėjimo aikštelės, per karantiną žmonės atvažiuodavo iš automobilių šioje vietoje pasigrožėti miestu. Ekskursijų čia nuolat būna, žmonės fotografuojasi, grožis Kaunu“, – sako netoliese gyvenanti moteris.

Pasak jos, tarpukariu namus statę žmonės buvo inteligentiški, savo miesto patriotai, o dabar – vien naudos sau žiūri. „Kažkas tikrai iš to pasipelnys, tokie butai su vaizdu į miestą, tikrai bus išgraibstyti ir atneš kažkam didelį pelną. O visuomenės interesas, ką jis reiškia prieš pinigą?“ – nuoskaudos neslepia senosios kartos kauniečių atstovė.

A. Liako teigimu, namas Aušros g. 1, Kaune yra kultūros paveldo vietovėje – Kauno miesto istorinėje dalyje, vadinamoje Naujamiesčiu (unikalus objekto Kultūros vertybių registre 22149) ir yra priskirtas paveldo vietovėje esantiems mažiau vertingiems – urbanistinės struktūros statiniams. Paveldosaugos specialistas žadėjo artimiausiu metu apsilankyti objekte, kad įsitikintų, ar viskas vyksta pagal projektą.

Bylos užstringa teismuose

Jau anksčiau Kaune fiksuota ir daugiau pažeidimų, kurių metu nugriauti ar sudarkyti valstybės saugomi urbanistikos paminklai. Vienas tokių pažymėtas Trakų g. 16-tuoju numeriu. Kaip ir Aušros gatvės namas, Trakų g. stovintis apleistas pastatas priskiriamas prie Naujamiesčio, kuris yra kultūros paveldo vietovė Kauno miesto istorinėje dalyje.

„Šis, tarpukariu statytas namas, yra priskirtas vertingiems – vertingųjų savybių požymių turintiems pastatams, taip pat jis yra ir saugomoje gatvės išklotinėje, t.y. saugomi gatvės išklotinėje esančių namų fasadai“, – sako A. Liakas.

Pasak jo, dar 2014 m. pastato vystytojai suderino šio namo rekonstrukcijos projektą, kuriame buvo numatyta išsaugoti autentiškas namo sienas. Tačiau prasidėjusi rekonstrukcija pakrypo visai kita vaga, nei nurodyta projekte, o saugotinos sienos – išgriautos. Vasaros pradžioje žiniasklaidai pradėjus domėtis dar vienos „rekonstrukcijos“ istorija, sukruto ir paveldosauga.

Apie ne pagal projektą vykdomus statybos darbus pastarieji informavo Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją prie Aplinkos ministerijos (VTPSI). „Šiai institucijai pateikėme išvadą, kad Trakų g. 16 namas yra vertingas, o antro aukšto autentiškų sienų ardymo darbai prieštarauja paveldosaugos reikalavimams“, – pasakoja A. Liakas.

Taip pat buvo pradėtas tyrimą dėl galimai padaryto nusižengimo LR Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymo reikalavimams.

Po kilusio ažiotažo Trakų g. 16 statytoja apskundė VTPSI savavališkos statybos aktą ir reikalavimą nevykdyti statybos darbų Kauno apylinkės teismui. Pasak A. Liako, Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Kauno skyrius pateikė atsiliepimą į statytojo ieškinį ir teismo posėdžiuose dalyvauja, kaip tretieji asmenys.

Statybos Trakų g. 16 esančiame objekte šiuo metu nevyksta. Panaši situacija ir su dar vienu suniokotu namu Perkūno alėjoje – pusiau sugriauto namo su aplinkai nuodingu asbesto stogo liekanos toliau darko miesto vaizdą, kenkia žmonių sveikatai ir gerovei, o namo savininkas skundžia vieną teismo sprendimą po kito ir griežtai atsisako vykdyti institucijų nurodymą atstatyti name tai, ko nespėjo sunaikinti.

Strigo nurodymas ir dėl skardinių „antstatų“

Tad situacija Aušros gatvėje, jei ten tikrai papildomai, prisidengiant palėpės rekonstrukcija, negavus jokių leidimų, lyg kregždžių lizdas lipdomas dar vienas namo aukštas, gali baigtis labai panašiai, kaip dar vienas Kaune sudarkytas tarpukario modernizmo pastatas, esantis V. Putvinskio g. 22 adresu, apie kurią publikacijos pradžioje užsimena kauniečiai.

Kiek daugiau nei prieš metus V. Putvinskio gatvėje po menamos renovacijos išvadavus namą iš pastolių aktyvūs piliečiai buvo ištikti šoko, kai išvydo naujai iš skardų „sulipdytą“ viršutinį namo aukštą. Nors buvo teigiama, kad pastogėje „prilipdyti“ antstatai smarkai nutolo nuo architekto Gintauto Natkevičiaus biuro parengto projekto bei Kauno paveldosaugininkai grasino, kad statytojams teks taisyti padarytą broką, iki šiol pastogė stovi, kaip stovėjusi ir savo grožiu toliau „bado“ prestižinės gatvės praeivių akis. Šis namas nebuvo įtrauktas į Kultūros vertybių registrą, tačiau turi arba turėjo iki „pagražinimo“ nemažai vertingų ir saugotinų Kauno modernizmo bruožų.

A. Liakas portalui pakomentavo esamą padėtį dėl šio namo. Jis priminė, kad prieš metus dėl galimai ne pagal projektą vykdomų darbų KPD Kauno skyrius kreipėsi į VTPSI, kad ši institucija atliktų darbų patikrinimą. VTPSI atlikto patikrinimo metu buvo nustatyta , kad V. Putvinskio g. 22 statybos darbai vykdomi turint statybą leidžiantį dokumentą, išduotą Kauno miesto savivaldybės administracijos ir suderintą su KPD prie Kultūros ministerijos Kauno skyriumi, tačiau nesilaikant suderinto daugiabučio gyvenamojo namo rekonstravimo, įrengiant butus pastogėje, projekto sprendinių.

V. Putvinskio g. 22 namą suniokojusios mansardos – nelegalios / R. Tenio nuotr.

Pasak A. Liako, tuo metu VTPSI statytojui surašė privalomąjį nurodymą pašalinti pažeidimus ir atlikti rekonstravimo darbus pagal projekte numatytus sprendinius arba parengti projekto korektūrą (laidą – A).

„Statytojas pateikė projektą su pagal faktinę padėtį pakeistais projekto sprendiniais (laidą – A), tačiau Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Kauno skyrius pateikė išvadą, kad pateiktas projektas neatitinka paveldosaugą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų“, – komentavo A. Liakas.

Kitaip tariant, V. Putvinskio g. 22 esančios skardinės palėpės yra „suręstos“ nelegaliai, o ar nepasikartos panaši istorija ir su Aušros g. 1 modernizmo paminklu, parodys tik visagalis laikas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA