Statybininkai keliasi į dar vieną Kauno erdvę: pradėtas šalinti sovietmetį menantis grindinys - Kas vyksta Kaune

Statybininkai keliasi į dar vieną Kauno erdvę: pradėtas šalinti sovietmetį menantis grindinys

Prestižinių apdovanojimų sulaukusios Vienybės aikštės pašonėje įsikūrusiame Studentų skvere užvirė darbai. Prasidėjusi rekonstrukcija akademinio jaunimo pamėgtą aikštę transformuos į šiuolaikišką ir modernią erdvę. Sovietmetį menantį senąjį grindinį pakeis naujos granito plokštės ir šviesus betonas. Įgyvendinant projektą bus įrengtos žaliosios zonos, jaukios terasos ir specialus apšvietimas.

Kaip rašoma Kauno miesto savivaldybės pranešime žiniasklaidai, Studentų skvero rekonstrukcija prasidėjo nuo nusidėvėjusio grindinio pašalinimo. Po to seks požeminių komunikacijų – vandentiekio, nuotekų ir lietaus surinkimo tinklų atnaujinimas. Dalį darbų atliks bendrovė „Kauno vandenys“.

„Nors rekonstrukcijai numatytas 12 mėnesių terminas, planuojame darbus užbaigti kur kas greičiau. Jau kitąmet miestas taps Europos kultūros sostine, todėl iki kito vasaros sezono turime išsikėlę tikslą atnaujinti kaip įmanoma daugiau miesto erdvių“, – teigė Kauno savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas.

Studentų pamėgtą 5 tūkst. kv. metrų ploto skverą atnaujins rangos darbų konkursą laimėjusi bendrovė „Kauno tiltai“. Viso projekto vertė siekia kiek daugiau nei 1,7 mln. eurų.

Papildys Vienybės aikštę

Studentų skvero projektinius pasiūlymus rengė „Giedraitis & architektai“ biuras. Pasak vadovo Rimanto Giedraičio, erdvės atnaujinimui bus naudojamos tos pačios apdailos medžiagos kaip ir Vienybės aikštėje – granito plokštės bei šviesus betonas.

Studentų skvero vizualizacija / Kaunas.lt nuotr.

„Paprastai tariant, Studentų skveras po rekonstrukcijos stilistiškai suvienodės su šiaurine Vienybės aikštės dalimi, nes ir istoriškai, ir faktiškai tai yra viena bendra aikštė, kurią skiria K. Donelaičio gatvė. Bus išsaugoti visi šioje teritorijoje esantys medžiai, taip pat numatytos vietos gausesniems studentų sambūriams – tiek ant mobilių lauko baldų, tiek ant ilgų suolelių“, – anksčiau aiškino projekto autorius, architektas R. Giedraitis.

Projekte numatytos žaliosios zonos su augalų apšvietimu ir jaukios terasos su suoliukas tarp jų. Planuojama įrengti kokybišką apšvietimą, numatyti kelias vietas skulptūroms.

Sulaukė pripažinimo

Anksčiau už Studentų skverą pokyčių sulaukusi Vienybės aikštė jau spėjo pelnyti tarptautinį „iF Design“ apdovanojimą architektūros kategorijoje. Tai buvo istorinis pripažinimas, kadangi toks įvertinimas pirmas ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse.

Daugiausiai balų sulaukta už visuomeninę objekto paskirtį – po atnaujinimo aikštė aktyviai telkia gyventojus ir verslo atstovus.

Studentų skvero remontas / Kaunas.lt nuotr.

Greta šių objektų baigiama tvarkyti S. Daukanto gatvė. Atkarpą nuo K. Donelaičio g. iki pėsčiųjų tilto į Nemuno salą jau puošia granito grindinys, atnaujintas apšvietimas, dviračių stovai, šiukšliadėžės ir suoliukai. Likusius darbus planuojama užbaigti iki rudens.

Kaip jau rašyta, Kaune vasarą prasidėjęs tikras darbymetis statybininkams verčia miestiečius mąstyti, ar tiek daug darbų užsimojusi atlikti miesto valdžia tikrai spės viską užbaigti laiku.

Pavyzdžiui, po Kauno miesto savivaldybės įrašu apie Vilniaus gatvės rekonstrukcija buvo kilusi diskusija, jog nuo statybinės technikos ūžiančiame mieste iš tiesų vyksta pinigų plovimas, darbai toli gražu nebus atlikti pagal grafiką.

„Kas vyksta Kaune“ pasidomėjo, kaip miestui sekasi vykdyti ne tik S. Daukanto gatvės, bet ir miestiečių mėgiamų Daugirdo amfiteatro bei Muzikinio teatro sodelio rekonstrukcijas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA