LGBTQ eitynių Kaune organizatoriai kimba į darbus – pradėjo pasiruošimą renginiui | Kas vyksta Kaune

LGBTQ eitynių Kaune organizatoriai kimba į darbus – pradėjo pasiruošimą renginiui

„Kaunas Pride“, „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Teismui įpareigojus išduoti leidimą LGBT eitynėms Laisvės alėjoje, savivaldybė neatmeta galimybės sprendimą skųsti, tuo metu „Kaunas Pride“ jau ruošiasi būsimam renginiui. Seksualinėms mažumoms atstovaujančio judėjimo „Facebook“ puslapyje paskelbta, kad žygiuotojams bus dalijamos rožinės kaukės bei pagarsintas filosofinis pamąstymas apie individo ir visuomenės saugumą.

„Ilgai nelaukę, kimbame į darbus ir norime pranešti, kad mums svarbus įvairus jūsų ir mūsų saugumas. Eitynių metu dalinsime vienkartines medicinines kaukes. Suprasdami „kūno autonomijos“ svarbą, norime priminti, kad nėra absoliučios autonomijos, kaip ir nėra kūnų, kurie egzistuoja patys sau. Veikiame vieni su kitais ir nuo to priklauso visuomenės būvis.

Ironiška, kad kūno autonomija yra prisimenama tada, kai kalbame apie visuomenės, o ne individo gerovę. Ne tada, kai eilinį kartą yra grasinama drausti abortus, kai priešinamasi kontracepcijos kompensavimui jaunoms moterims. Ir tikrai ne tada, kai kitų žvilgsniai ir fiziniai veiksmai reguliuoja queer kūnus.

MES ESAME cenzūruojami ne tik įstatymais, bet ir komentarais, kartais smūgiais. Atrodome ne taip, savo kūnu rūpinamės ne taip, mylimės ne taip. Kūno autonomija yra mitas. Kūnai kasdien yra modeliuojami pagal daugumos poreikius. Todėl sakydami, kad MES ESAME VISUR, sakome, kad be kolektyvaus saugumo, neturėsime ir individualaus. Saugokite kitą, taip saugote ir save“, – antradienį apie 13 val. paviešinta „Kaunas Pride“ socialinio tinklo puslapyje.

Kartu su įrašu įkelta pilnutėlės rožinės spalvos kaukių dėžės nuotrauka. Ant išskirtinių apsaugos priemonių atspaustas užrašas „TYLA = MIRTIS“. Tokias kaukes liepos 29-ąją prie Regionų apygardos administracinio teismo Kaune jau dėvėjo būrelis protestuotojų, tarp kurių šmėžavo ir olimpinė plaukikė Rūta Meilutytė.

Viena eitynių organizatorių Viktorija Kolbešnikova „Kas vyksta Kaune“ antradienį nurodė, kad yra paruošta 1000 kaukių: „Sunku pasakyti, kiek bus dalyvių, bet apie tūkstantį ir tikimės, džiaugsimės jeigu bus daugiau. Tai tik parodys platų palaikymą. Vis tik tai pirmosios Kaune LGBTQ eitynės.“

Pasak pašnekovės, organizatoriai šiuo metu neturi žinių dėl savivaldybės nusiteikimo skųsti liepos pabaigoje paskelbtą teismo nutartį. Tikimasi, kad eitynės rugsėjo 4-ąją įvyks, mat Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas jau yra suformavęs praktiką dar 2013 metais dėl „Baltic Pride“ eitynių.

„Tačiau esame pasiruošę viskam. Vienaip ar kitaip, rugsėjo 4 dieną Kauno ir Lietuvos LGBTQ bendruomenė leis apie save žinoti Kaune“, – patikino V. Kolbešnikova. „Facebook“ sukurtu renginiu „Mes esame visur – Kaunas Pride“ iš viso jau susidomėjo daugiau nei 4000 socialinio tinklo naudotojų.

Liepos 29 d. teisme pradėtas nagrinėti Gegužės 1-osios profesinės sąjungos skundas dėl Kauno savivaldybės sprendimo nesuteikti leidimo rengti eitynes nė vienu iš trijų organizatorių siūlytų maršrutų. Trijų teisėjų kolegija liepos 30 d. nutarė, kad savivaldybė iki rugsėjo 1 d. turi suderinti eitynių maršrutą Laisvės alėjoje, o uždrausti vykti taikiam piliečių susirinkimui negali.

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė naujienų portalui „15min“ paklausus, ar teismo nutartį ketinama skųsti, teigė, kad „tai yra teismo sprendimas, o teismai veikia Lietuvos Respublikos vardu, tad šiuo atveju vertinsime ir analizuosime išdėstytus argumentus bei imsimės atitinkamų sprendimų“.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad savivaldybė leidimo organizuoti LGBT eitynes miesto centre nesuteikė motyvuodama dalyvių saugumu – iš pradžių atmesti visi trys siūlyti eitynių maršrutai. Eitynių organizatoriai iškart pareiškė tokį sprendimą skųsiantys teisme, skundą galiausiai padavė Gegužės 1-osios profesinė sąjunga.

„Pagal įstatymus negalime riboti saviraiškos laisvės ir drausti tokių eitynių. Savivaldybė nėra nei už, nei prieš tokį renginį, tačiau pirmiausia turime užtikrinti ir pasirūpinti visų kauniečių bei miesto svečių saugumu“, – naujienų agentūrai BNS anksčiau teigė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras.

Tuo metu Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Odeta Vaitkevičienė aiškino, jog užtikrinti saugumą per eitynes pareigūnams būtų sudėtinga.

Visgi teismas konstatavo, kad sprendimu riboti galimybę žygiuoti Laisvės alėjoje savivaldybė pažeidė konstitucines piliečių teises, o užtikrinti saugumą tokio renginio metu yra policijos pareiga.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA