Mirė kompozitorius A. Klova | Kas vyksta Kaune

Mirė kompozitorius A. Klova papildyta

Kas vyksta Kaune, BNS, 2021/07/16 10:27
Algirdas Klova / DELFI nuotr.

Eidamas 63 metus mirė kompozitorius, muzikologas, multiinstrumentininkas Algirdas Klova, praneša lrt.lt.

„Mirė šį rytą ir staiga, netikėtai (…) Jis buvo visų galų meistras – ir rašyti, ir groti, ir kurti, ir megzti ryšius, ir kitiems padėti, visada buvo šiltas ir draugiškas žmogus“, – BNS sakė Lietuvos muzikos informacijos centro direktorė Radvilė Buivydienė.

A. Klova gimė 1958 metais Kaune, 1983-iaisiais baigė Lietuvos konservatorijos Juliaus Juzeliūno klasę.

1983–1991 m. Lietuvos radijo buvo garso režisierius. 1984–1988 m. Vilniaus universiteto folkloro ansamblio „Ratilio“ instrumentinės grupės vadovas. 1991–1994 m. radiofono „Vilniaus varpas“ muzikos redaktorius ir laidų vedėjas. Nuo 1992 m. su A. Luniu Tarptautinio instrumentinio folkloro festivalio „Griežynė“ organizatorius.

1995 m. Lietuvos country muzikantų asociacijos įkūrėjas, viceprezidentas, 1996–1999 m. prezidentas. Nuo 2001 m. „Blue grass“ tarptautinės asociacijos narys ir atstovas Lietuvai. 1980 m. įkūrė country muzikos grupę „Kikilis“, iki 1985 m. jai vadovavo, 1988 m. įkūrė folkloro ansamblį „Vydraga“, buvo jo vadovas.

1996 m. subūrė „Country Blues Session Band“, kuris 1999 m. konkurse „Country Europa Mrągowo“ laimėjo II premiją. „Folk-jazz“, „world music“ vienas pirmųjų propaguotojų Lietuvoje.

Papildyta 10.55 val.

Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė reiškia užuojautą dėl kompozitoriaus, muzikanto, muzikologo, folkloro puoselėtojo, radijo laidų vedėjo A. Klovos mirties.

„Lietuvos kultūra neteko aktyvaus ir kūrybingo žmogaus, kuris daugel metų paskyrė įvairių žanrų muzikos puoselėjimui. Jis kūrė muziką, koncertavo Lietuvoje ir užsienyje kaip solistas ir su ansambliais, dalyvavo festivaliuose, įvairiuose projektuose. Itin reikšmingas jo indėlis skleidžiant lietuvių folkloro grožį ir jėgą. Dėl Algirdo Klovos mirties reiškiu nuoširdžią užuojautą šeimai, artimiesiems, bičiuliams ir visiems, kuriems teko laimė pažinti šią ryškią asmenybę“, – sakoma premjerės užuojautoje.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pabrėžė, kad A. Klova buvo išskirtinė muzikos pasaulio asmenybė.

„Kompozitorius ir muzikantas Algirdas Klova ateities kartoms paliko daugybę muzikinių kūrinių įvairiems instrumentams ir balsams. Kartu mes jį prisiminsime ir kaip lietuvių folkloro muzikos propaguotoją toli už mūsų šalies ribų, daugelio autorinių koncertų ir tarptautinių festivalių organizatorių, muzikos žurnalistą, talentingą pedagogą“, – teigė ji.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA