Užbaigtas vienas didžiausių verslo sandorių Lietuvoje: „Kauno grūdai“ turi naują vadovą | Kas vyksta Kaune

Užbaigtas vienas didžiausių verslo sandorių Lietuvoje: „Kauno grūdai“ turi naują vadovą

BNS 2021/07/16 13:21
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Žemės ūkio investicijų bendrovei „Linas Agro Group“ įsigijus kontrolinius akcijų paketus „KG Group“ priklausančiose ir susijusiose įmonėse, „Kauno grūdams“ nuo pirmadienio vadovaus iki šiol „Linas Agro Group“ valdybo pirmininko pavaduotoju dirbęs Andrius Pranckevičius. Jis pakeis iki šiol įmonei vadovavusį Tautvydą Barštį.

A. Pranckevičius iki šiol vadovavo ir „Linas Agro Group“ valdomoms paukštininkystės įmonėms Latvijoje. Jis teigė, jog didelių pokyčių įmonėje kol kas neplanuojama.

„Mes ateidami neplanuojame ypatingų pokyčių, bet jau pirminėje stadijoje. Nei vadyboje nei verslo valdyme. Remsimės vadovais, kurie yra dabar“, – spaudos konferencijoje sakė A. Pranckevičius.

Kaišiadorių ir Vilniaus paukštynuose keisis valdybos, kurių sudėtyje buvo ir buvusių akcininkų. „Kauno grūdų“ vykdomojo direktoriaus pareigas toliau eis Remigijus Veikalas. Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynams vadovauti lieka dabartinis vadovas Darius Gudačiauskas.

Pasak A. Pranckevičiaus, „Linas Agro Group“ ir „Kauno grūdų“ veiklos siejasi, sinergija matoma grūdų prekyboje ir prekyboje su ūkininkais, augalininkystės veikloje ir paukštininkystės versle.

„Šitose veiklose jau prieš sandorį numatėme tam tikras sinergijas, grūdų veiklos yra darbas su abiejų kompanijų tais pačiais tiekėjais, tikimės konsoliduoti kiekius, gauti geresnes sąlygas ir galėti perteikti tas geresnes sąlygas ūkininkams“, – sakė A. Pranckevičius.

„Grūdų prekyboje yra labai svarbus žaliavų versle masto ekonomijos veiksnys, tai didesni kiekiai, didesni laivai, geležinkelių užsakymai, geresni tarifai visur turėtų leisti mūsų verslo modelį daryti konkurentabilesnį“, – pridūrė jis.

Pasak jo, taip pat planuojama plėsti eksportą, plėtoti prekės ženklus, plėsti paukštininkystės, maisto produktų gamybą.

Tikisi stipriau konkuruoti Baltijos šalių ir Europos rinkose

„Linas Agro Group“ ketvirtadienį užbaigė Tautvydo Barščio kontroliuojamos žemės ūkio produktų perdirbimo ir maisto gamybos grupės „KG Group“ įsigijimo sandorį ir tikisi stipriau konkuruoti Baltijos šalių ir Europos rinkose.

„Linas Agro Group“ valdybos pirmininkas Darius Zubas sako, kad sandoris yra didžiausias Lietuvos istorijoje. Anot jo, įsigijimą lėmė noras plėsti veiklos sritis, didesnis efektyvumas ir geresnės konkurencinės galimybės.

„Mes jau seniai norėjome praplėsti savo veiklos sritį daugiau į perdirbimą, gamybą, maisto produktų kūrimą, prekės ženklus, norėjome būti arčiau vartotojo, kurti didesnę pridėtinę vertę. „Kauno grūdai“ buvo ta įmonė, kuri atitiko visus tuos kriterijus ir mes šiuo įsigijimu galėsime pasiekti savo strateginius tikslus“, – spaudos konferencijoje sakė D. Zubas.

Pasak jo, taip pat matoma daugiau abiejų grupių sinergijos galimybių bei didesnių pajėgumų konkuruoti Baltijos šalių ir Europos rinkoje.

„Baltijos šalyse konkuruojame su gerokai didesnėmis įmonėmis, kurios veikia žemės ūkio ir maisto gamybos srityje. Pagrinde konkuruojame su įmonėmis iš Skandinavijos, kurios kartais didesnės įmonės už mus ir paukštienos gamybos srityje su lenkų įmonėmis, kurios taip pat žymiai didesnės. Įsigijus „Kauno grūdų“ grupę, tampame gerokai didesni ir galėsime pasiekti masto ekonomiją“, – sakė D. Zubas.

Anot jo, po sandorio išsiplečia „Linas Agro group“ veiklos geografija – iki šiol grupė veikė Baltijos šalyse ir Ukrainoje, o po įsigijimo grupė veiks Nyderlanduose, Rusijoje, Baltarusijoje, Lenkijoje. Be to, išsiplės grupės veiklos sritis – „Linas Agro group“ kol kas užsiėmė perdirbimu ir maisto gamyba paukštininkystės srityje bei kitose, susijusios su tiekimu žemdirbiams, prekyba. Tuo metu „KG grupė“ veiklą vysto ir gamybos srityje.

„Linas Agro Group“ Finansų direktorius Mažvydas Šileika teigė, jog pasiruošimas sandoriui užtruko daugiau nei metus. Pasak jo, artimiausiu metu bus vertinama situacija įmonėse, planuojamos investicijos.

„Artimiausiu metu įsivertinsime situaciją įmonėse, matysime, kur investuosime, kad tikslingai pasiektume kuo daugiau naudos ir sinergijų“, – spaudos konferencijoje sakė M. Šileika.

Grupė prognozuoja, kad po sandorio jos metinės pajamos gali siekti apie 1,3 mlrd. eurų, EBITDA – apie 50-60 mln. eurų, grupėje dirbančių darbuotojų skaičius išaugs nuo 2,1 tūkst. iki 6 tūkst. Po sandorio „Linas Agro“ valdys 76 įmones. Sandorio vertė neatskleidžiama.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA