Barai ir naktiniai klubai su nerimu pasitinka atlaisvinimus: kai kurie atsidaryti išvis neplanuoja | Kas vyksta Kaune

Barai ir naktiniai klubai su nerimu pasitinka atlaisvinimus: kai kurie atsidaryti išvis neplanuoja

delfi.lt / Aistė Žebrauskienė 2021/06/15 19:26
Barai ir kavinės Laisvės alėjoje ir senamiestyje

Nuo ketvirtadienio panaikinus darbo laiko ribojimus naktinėms pasilinksminimo vietoms, ne visi barai ir naktiniai klubai tam jaučiasi pasiruošę, mat susiduria su didele problema, kaip susigrąžinti darbuotojus. Be to, kol išliks ribojimas viduje būti tik su Galimybių pasais, kai kurie atsiverti išvis neplanuoja.

Pirmadienį Vyriausybė kavinėms, barams, restoranams bei kitoms viešojo maitinimo ir pasilinksminimo vietoms nutarė nebetaikyti darbo laiko apribojimo. Tokie įstatymo pakeitimai įsigalios nuo birželio 17 dienos, t. y. ketvirtadienio. Kaip ir iki šiol viduje paslaugas galės gauti tik turintys Galimybių pasą – paskiepyti, persirgę ar turintys neigiamą COVID-19 testo rezultatą.

Tikisi atsidaryti penktadienį

Po ilgų mėnesių pertraukos naktinis klubas „Materialistė“, kaip tikisi vadovas, penktadienį lankytojams atvers duris. Klubo bendrasavininkas Matas Puodžiūnas Delfi komentavo džiaugsmingai pasitinkantis šią naujieną, tačiau tuo pačiu ir su dideliu nerimu, kaip reikės susigrąžinti darbuotojus. Šiuo metu klubo darbuotojai – prastovose, tačiau jau radę kitus darbus.

„Labai džiaugiamės, kad „nuėmė“ laiko ribojimą. Matome, kad pasai veikia, yra visa sistema, baras pilnai paruoštas darbui, tik bus problemų su žmogiškaisiais ištekliais. Ne mes vieni, bet ir visas miestas su tuo susiduria.

Bandysime penktadienį atidaryti „Materialistę“, jeigu rasime, kas ateis į darbą, nes per pusantrų metų darbuotojai susirado naujus darbus, ir juos prikalbinti sudėtinga. Darbuotojai baiminasi, kad rugsėjį vėl bus banga, tad bijo palikti stabilius darbus, kuriuos susirado dienos metu“, – pasakoja M. Puodžiūnas.

Baruose laukia anšlagas

Kai kurioms naktinėms pasilinksminimo vietoms sunkumų kelia ir Galimybių pasai, kurie esą apriboja žmonių srautus. Tačiau pašnekovas nemano, kad jo valdomoms įstaigoms dėl to kils problemų.

„Mūsų naktinis klubas yra nedidelis, surinkus 200-300 žmonių – visa auditorija, kurios ieškome, nereikia mums pririnkti Vingio parko ar „Siemens“ arenos. Savo tikslinę auditoriją, manau, susirinktume, bet matau problemų ne dėl Galimybių pasų, o kaip įkalbėti darbuotojus grįžti. Jie metus nesisuko naktiniame gyvenime, susiradę dieninį darbą gali laimingai gyventi – tokius bus sunkiausia įkalbinti, nes jie kelia klausimų, ar „rugsėjį vėl mus atleisite, ar į prastovas“. Visi bijo nepastovumo naktinio darbo rinkoje“, – komentuoja jis.

Be to, kaip pažymi, šalia terasų, kuriose vyksta koncertai, atliekami greitieji testai, kurių atsakymų žmonės sulaukia per keliolika minučių, ir keliauja į vidų.

„Kai geras oras, natūralu, kad vasarą niekas į barų vidų nėjo, bet kai leis dabar eiti po vidurnakčio, manau, bare bus anšlagas – žmonės iki 12 val. pasėdi terasoje ir tuo pačiu modeliu visi keliasi į vidų. Pasai labai gelbės, nes visiems labai trūko valandų mieste – kai reikėdavo namo keliauti 21 val., tada 22 val., dabar vidurnaktį, žmonės tikrai neina namo ir ieško, kur pratęsti naktį, tai dabar juos galėsime priimti ir į barus“, – pažymi sostinės barų „Bardakas“, „Sanatorija“ ir naktinio klubo „Materialistė“ vadovas.

Neatsidarys, kol nebus panaikinti visi ribojimai

Kaune įsikūręs naktinis klubas „Mojo Lounge Kaunas“, pakeitus tvarką, dar neskuba lankytojams atverti durų.

„Mes neplanuojame atidarymo, kol ribojimai bus panaikinti. Šiandien veikla, kai Galimybių pasą gali gauti tik maža dalis gyventojų, yra neįmanoma. Yra galimybė dirbti, žiūrint į reikalavimus pro pirštus ir nesilaikant galiojančių reikalavimų, tačiau mūsų įmonės, deklaruodamos atsakingos veiklos principus, nemato galimybės dirbti tokiomis salygomis“, – komentuoja klubo rinkodaros vadovas Giedrius Ambrazevičius.

Jis šį valdžios sprendimą vertina kaip pavėluotą, o išliekantį ribojimą viduje lankytojams būti tik su Galimybių pasais kaip „galutinį valdžios norą sunaikinti tuos, kurie dotavo savo verslus ir laukė“.

„7 mėnesius naktinis gyvenimas buvo uždarytas, verslas buvo paliktas likimo valiai, be dotacijų, be apgalvotų sprendimų ir be jokio plano, tiesiog paliktas skęsti. Valdžia parodė požiūrį į savo žmones“, – priduria jis.

Anot pašnekovo, iššūkių kelia ir darbuotojų trūkumas: „Didžioji dalis darbuotojų persikvalifikavo, susirado kitus darbus. Daugiau negu pusę metų viešojo maitinimo sektorius buvo užšaldytas.“

Nori desperatiškai dirbti, nes negavo paramos

Vilniaus naktinio aljanso (VNA) pirmininkas Markas Adamas Haroldas mano, kad pasikeitus tvarkai, dauguma sostinės barų ir naktinių klubų norės atsidaryti.

„Iš mūsų narių girdžiu, kad jie tikrai atsidarys, labai nori veikti ir jau turi visus planus, skelbia reklamas. Jeigu tik įmanoma, atsidarys pagal situaciją, geriau net į minusą dirbti, jei visi dirba, gali pritraukti klientų ir priminti miestiečiams, kad egzistuoja. Visi desperatiškai nori grįžti į darbą. Manau, kad dauguma tai ir stengiasi daryti“, – teigia jis.

Anot pašnekovo, barai ir naktiniai klubai skubės grįžti į darbus ir dėl to, kad iš Vyriausybės negavo paramos.

„Barai dar negavo finansinės paramos iš Vyriausybės. 8 mėnesius truko priverstinis uždarymas be kompensacijų. Labai mažai kompensacijų, pirmas paketas labai seniai buvo, tikrai nepakanka, laukiam daug mėnesių antrojo paketo.

Visi turi milžiniškas skolas nuomotojams, kreditoriams, kiekvienas euras – brangus. Todėl jie nori eiti dirbti ir užsidirbti, bent šiokią tokią apyvartą daryti“, – sako M. A. Haroldas.

„Vienas pagrindinių klubų mieste „Opiumas“ iškart anonsavo savo renginį, iškart nori veikti. Jie negavo paramos, tai sako, kad privalo veikti, kad bent šiek tiek gautų pinigų, nes kreditorių kantrybės jau seniai baigėsi“, – pavyzdį pateikia pašnekovas.

VNA pirmininkas sprendimą neberiboti darbo laiko barams ir naktiniams klubams laiko pavėluotu: „Armonaitė pranešė, kad gerėja epidemiologinė situacija, tad galime atidaryti naktinius klubus ir barus, bet per visą laikotarpį vis dar nėra paaiškinta, kuo naktinis klubas yra pavojingesnis už kitas vietas. Nėra jokių įrodymų, kad naktinių klubų veikla reikšmingai prisideda prie viruso plitimo. Nepriimu to argumento, kad kadangi situacija gerėja, galime eiti į naktinius klubus. Galėjome jau ir anksčiau.“

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA