M. Puidokas teigia patyręs STT agentų smurtą, sulaikytas Seimo nario padėjėjas (atnaujinta) | Kas vyksta Kaune

M. Puidokas teigia patyręs STT agentų smurtą, sulaikytas Seimo nario padėjėjas (atnaujinta) M. Puidoko padėjėjas įtariamas papirkimu ir prekyba poveikiu

BNS 2021/06/10 12:32
Mindaugas Puidokas / DELFI nuotr.

Seimo Darbo partijos frakcijos narys Mindaugas Puidokas pareiškė Seime patyręs Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentų smurtą, teisėsaugai pradėjus tyrimą dėl įtariamos jo padėjėjo korupcijos.

Apie tai jis pranešė ketvirtadienį per plenarinį Seimo posėdį.

„Įvyko precedento neturintis atvejis Lietuvos parlamentarizmo istorijoje, savo kabinete buvo prieš mane smurtaujama STT agentų, buvau smaugiamas, suplėšyti darbužiai“, – sakė M. Puidokas.

„Neturiu jokio teisinio statuso – nesu nei liudininkas, ne įtariamasis, iš manęs buvo atimti asmeniniai daiktai jėga, iki kraujo ir rankos sudraskytos iki kraujo. Trūko oro, sakiau, kad dūstu, trūksta oro, o mane toliau smaugė ir savo veiksmų nenutraukė“, – tvirtino jis.

Seimo narys teigė, kad įvykį filmavo jo advokatas.

M. Puidokas reikalavo, kad Seimo vadovybė imtųsi priemonių dėl tokio pareigūnų elgesio.

„Suprantu kad tai kerštas už aktyvią veiklą dėl Partnerystės įstatymo, Stambulo įstatymo“, – sakė jis.

Vėliau komentuodamas situaciją žurnalistams M. Puidokas teigė smurtą iš STT agentų patyręs, kai bandė grįžti iš savo kabineto į Seimo posėdžių salę.

Jis taip pat patvirtino, kad STT agentai iš jo paėmė telefonus.

„Kai atėjo advokatas, advokatas išsakė, kokias aš turiu teises, išsiaiškino, kad aš nesu nei įtariamasis, nei liudytojas, nei specialusis liudytojas, jokiam nesu teisiniam statuse. (Advokatas) sako, Seimo narys turi teisę eiti į posėdžių salę, (pareigūnai) sakė, ne, mes neleisim, mes jį apieškosim. Vietoj apieškojimo įvyko smurto akcija“, – pasakojo M. Puidokas.

„Visi aktyvūs smurtiniai veiksmai buvo daromi iš dviejų agentų pusės, aš buvau remiamas iš visų pusių, aš sakiau, man trūksta oro, ir laužiant rankas buvau smaugiamas, plėšomi rūbai“, – teigė Seimo narys, pademonstravęs įplėštą kelnių kišenę.

Parlamentaras patvirtino, kad pareigūnų parodytuose dokumentuose buvo įvardyti du jo padėjėjai – Kęstutis Motiečius ir Robertas Stanionis, o tyrimas vyksta dėl azartinių lošimų reguliavimo.

„Dėl tų dalykų, kur jie įrašę ir kaltina, silpnos opozicinės frakcijos narys net norėdamas negalėtų padaryti, nes tuos sprendimus ir balsavimus priima valdančioji dauguma. Ten kažkas buvo susiję su azartiniais lošimais, matot, kaip aš balsuoju, aš niekada nepalaikau azartinių lošimų, visada už tai, kad būtų griežtinama tvarka“, – piktinosi parlamentaras.

Papildyta 12.35 val.

Seimo nario M. Puidoko padėjėjas Kęstutis Motiečius įtariamas papirkimu ir prekyba poveikiu, ketvirtadienį pranešė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Ikiteisminį tyrimą STT skelbia pradėję po Seimo nario Mato Maldeikio pranešimo apie bandymą jį papirkti.

Seimo nario padėjėjas ketvirtadienį sulaikytas.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, parlamentaro padėjėjas K. Motiečius Seimo patalpose pasiūlė M. Maldeikiui 50 tūkst. eurų kyšį, kad Seimo narys asmeniškai palaikytų ir paveiktų kitus Seimo narius, kad būtų sustabdytas ar atidėtas neribotam laikui Loterijų ir lošimų mokesčio įstatymo pakeitimo projekto priėmimas.

Šį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Papildyta 13.19 val.

Kyšio siūlymo sulaukė prieš mėnesį

Seimo narys tvirtino negalįs atskleisti daugiau įvykio detalių, nes pasirašė įsipareigojimą to nedaryti.

„Šiuo metu esu pasirašęs daug teisės aktų, kad negaliu viešinti visos informacijos. Artimiausiu metu kreipsiuosi į prokurorą, kad man būtų suteikta galimybė jums papasakoti tai, kas buvo“, – teigė parlamentaras.

M. Maldeikis tvirtino M. Puidoką pažįstantis gana seniai ir neblogai.

„Manau, kad jis įsivaizdavo, kad mane neblogai pažįsta, nes mes buvome vienam kurse, jis buvo atėjęs dėl vieno teisės akto projekto, kurį kartu teikėme“, – kalbėjo Seimo narys.

Tuo metu korupcija įtariamo M. Puidoko padėjėjo Kęstučio Motiečiaus konservatorius tvirtino nepažinojęs.

Nevykdė teisėtų reikalavimų

STT ketvirtadienį pareiškė, kad jos darbuotojai turėjo prievarta paimti telefonus iš Seimo nario M. Puidoko, nes parlamentaras atsisakė vykdyti teisėtus pareigūnų reikalavimus.

Taip tarnyba reagavo į Seimo nario kaltinimus STT agentams smurtu.

„Buvo atlikta krata Seimo nario M. Puidoko kabinete. Taip pat buvo atlikta jo asmens krata. Jos metu siekiant paimti tyrimui reikšmingus daiktus (mobiliuosius telefonus), nebuvo vykdyti pareigūnų teisėti reikalavimai ir jiems buvo pasipriešinta. Dėl šios priežasties tyrimui reikšmingi daiktai buvo paimti prievarta“, – BNS informavo STT atstovė Renata Keblienė.

Į Seimą pakviestas Generalinės prokuratūros atstovas

Po Seimo nario „darbiečio“ M. Puidoko pareiškimo, kad savo kabinete patyrė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentų smurtą, į parlamentą ketvirtadienį iškviestas Generalinės prokuratūros atstovas.

„Susisiekėme su Generaline prokuratūra ir artimiausiu metu – manau, kad per valandą – atvyks Generalinės prokuratūros atstovas ir padarys pareiškimą Seimo posėdžių salėje“, – žurnalistams sakė parlamento pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Pirminiais duomenimis, prokuratūros atstovas Seime kalbės 13.30 valandą.

V. Čmilytė-Nielsen teigė, kad Seimo kanceliarija buvo informuota, jog STT pareigūnai Seimo rūmuose atliks procesinius veiksmus.

Parlamento vadovė sakė kol kas neturinti informacijos, ar kanceliarijos darbuotojai stebėjo pareigūnų veiksmus.

„Mano žiniomis, vyksta ikiteisminis tyrimas dėl M. Puidoko padėjėjo veiksmų“, – teigė Seimo vadovė.

„Suprantu, kad taip, įvyko procesiniai veiksmai Seime, M. Puidoko kabinete. Dėl tų veiksmų, apie kuriuos kalba Seimo narys, kol kas girdėjau tik vieną pusę, jo versiją. Siūlyčiau tiesiog palaukti informacijos“, – pridūrė ji.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA