Po beveik pusmečio pertraukos Aleksoto funikulierius vėl rieda | Kas vyksta Kaune

Po beveik pusmečio pertraukos Aleksoto funikulierius vėl rieda

Žiemos pradžioje vidury bėgių sustingę istoriniai Aleksoto funikulieriaus vagonėliai vėl darda, o tarpdury pasitinka besišypsantys konduktoriai. Nuo praėjusios savaitės paleistas unikalus keltuvas dirba kasdien iki 19 val., norintiems pasigrožėti Kauno panorama sausais drabužiais tai – tiesiausias kelias aukštyn.

Įšaldė ne žiema, o pandemija

Kaip sakė „Kauno autobusų“ transporto eksploatacijos direktorius Rimas Stankaitis, Aleksoto funikulierius dirba kiaurus metus, tačiau nuo gruodžio iki gegužės buvo uždarytas dėl COVID-19 pandemijos, darbuotojai išleisti į prastovas.

„Šiaip funikulierius būtų tikrai važiavęs, jis neturėjo jokių problemų. Dabar, kai šyla oras, atsiranda daugiau keleivių, todėl ir nutarėme funikulierių vėl paleisti“, – paaiškino R. Stankaitis.

Įrenginiui, kaip ir kiekvienai transporto priemonei, atliekama techninė apžiūra. Automobiliui ją privalu daryti kas dvejus metus, viešajam transportui – kas pusmetį, o funikulieriui – kasmet. Atvyksta licenciją turintys inspektoriai ir patikrina, šiuo metu techninė apžiūra galioja iki 2022 m. gegužės 13 d.

Funikulieriaus techninė būklė tikrinama kasmet / R. Tenio nuotr.

„Technika gan nesudėtinga, tik labai sena. Paskutinį didesnį remontą Aleksoto funikulierius matė 2019 m. – per daugiau nei du mėnesius pakeistas vagonėlių kėlimo lynas, restauruoti varomieji ir kreipiantieji ratai, keistos įvorės. Kapitalinė rekonstrukcija atlikta, kai dar nebuvome sujungti su „Autroliu“. Tada keisti bėgiai, atnaujinti autentiški vagonai“, – prisiminė R. Stankaitis.

Su nuolatiniu bilietu kelia nemokamai

Gegužės 17 d. vėl atidarytas funikulierius – unikali transporto priemonė, kelianti žmones ant Aleksoto kalno, kur iš neseniai atnaujintos apžvalgos aikštelės atsiveria Kauno centro ir senamiesčio panorama. Miesto apžvalgos taškų yra keli, tačiau būtent šį vaizdą galima laikyti Kauno vizitine kortele.

Apšviesta Aleksoto apžvalgos aikštelė
Kaunas nuo Aleksoto apžvalgos aikštelės / D. Biržiečio nuotr.

Pasikelti pietiniame Vytauto Didžiojo (Aleksoto) tilto gale esančiu funikulieriumi kainuoja 1,2 Eur, o kelionė į abi puses atsieis 2 Eur. Lengvatos taikomis studentams, moksleiviams, senjorams ir neįgaliesiems, specialus tarifas taip pat nustatytas šeimoms.

Bilietas į abi puses galioja tik įsigijimo dieną, tuo metu keleiviai, turintys galiojantį Kauno miesto viešojo transporto terminuotąjį bilietą, keliami nemokamai. Be to, funikulieriumi asmeniui galima vežti vieną dviratį.

Funikulierius veikia kasdien nuo 7 iki 19 val., vagonai stoteles palieka kas 10 min., o 12-13 val. skelbiama pietų pertrauką. Daugiau informacijos apie keltuvo darbo laiką ir kainodarą rasite čia.

Vienintelis Baltijos šalyse ir vienas seniausių Europoje

Aleksoto funikulierius atidarytas 1935 m. gruodžio 5 d. Statytojus konsultavo inžinierius Jurgis Čiurlys, vagonus su automatiniais stabdžiais Kaune pagamino bendrovė „Amlit“, elektros įrengimus sumontavo Berlyno firma AEG, o traukos įrangą gamino Šveicarijos bendrovė „Theodor Bell & Cie. AG Kriens“.

Keltuvu pirmieji pasinaudojo patys garbingiausi tarpukario asmenys: vidaus reikalų ministras gen. ltn. Julius Čaplikas, Kauno burmistras Antanas Merkys, viceburmistras pulk. Steponas Rusteika ir kiti aukšti džentelmentai.

Šis funikulierius – vienas seniausių veikiančių virvinių bėginių keltuvų Europoje, o Kaunas – vienintelis miestas Baltijos šalyse, kur galima naudotis unikalia transporto priemone. Du viduryje prasilenkiantys vagonėliai rieda plieniniais bėgiais 132,9 m ilgio keliu, kurio pasvirimo kampas siekia 18 laipsnių. Keltuvo greitis – 1,8 m/sek., o viršutinė stotelė pasiekiama per 1 min. 8 sek.

Aleksoto funikulierius – saugomas technikos paminklas / R. Tenio nuotr.

Išlikusi autentiška, daugiau nei 80 metų veikianti traukos įranga, autentiški ąžuoliniai prieškario vagonėliai, galintys vežti iki 25 keleivių, mediniai suoleliai ir stotelių pastatai. Vagonuose įrengti specialūs automatiniai stabdžiai, kurie trūkus lynui neleidžia jiems nuriedėti žemyn.

Aleksoto ir Žaliakalnio funikulierių kompleksai įtraukti į Kultūros vertybių registrą – saugomos apatinės ir viršutinės stotys, bėgiai bei įranga.

Pajuokauti mėgo ir tarpukariu

Įdomi istorija – 1931 m. balandžio 1 d., kai Kaune dar neveikė nei vienas funikulierius, leidinyje „Dienos naujienos“ buvo paleista antis, kad tądien be didelių iškilmių miesto valdybos sprendimu atidarytas funikulierius, keliantis į Linksmadvario kalną. Žinia iliustruota sufalsifikuota nuotrauka.

Tai dar ne viskas, išmoningi pokštautojai teigė, kad „pasikėlimas funikulieriu į kalną kaštuos 15 ct, o nusileidžiantiem žemyn bus primokama 5 ct, nes reikalingas funikulieriaus lygsvarai balastas“. Negana to, keleivių komfortui išgalvotuose vagonuose buvo „net mažas bufetas su užkandžiais ir išgėrimais“.

Balandžio 1-osios pokštas 1931 m. „Dienos naujienose“ / AUTC nuotr.

Šitaip masinamas, greičiausiai, apsigavo ne vienas. Tuo metu iš tikro jau vyko Žaliakalnio funikulieriaus statybos, tačiau šis keltuvas atidarytas tik 1931 m. rugpjūčio 5 d.

Kauno turizmo informacijos centro duomenimis, Aleksoto funikulierius yra vienas labiausiai lankomų ir mėgstamų turistinių objektų mieste. Juo pasikelti atvyksta svečiai iš Vokietijos, Prancūzijos, Rusijos, Lenkijos, Japonijos, Izraelio. Susižavėję lankytojai pasakoja tokį įrenginį retai kur matę, vokiečiai fotografuoja autentišką traukos įrangą.

Daugiau apie Kauno funikulierių istoriją skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA