Į Lietuvą skrendantiems lėktuvams uždrausta skristi virš Baltarusijos | Kas vyksta Kaune

Į Lietuvą skrendantiems lėktuvams uždrausta skristi virš Baltarusijos

BNS 2021/05/24 15:17
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vyriausybė uždraudė į Lietuvą ir iš jos skrendantiems lėktuvams skristi Baltarusijos oro erdvę. Draudimas įsigalioja gegužės 25 dieną 0 val. UTC laiku (vietos laikas – 3 val.).

Ministrų kabinetas tokį sprendimą pirmadienį priėmė po to, kai Baltarusija privertė Minske leistis iš Atėnų į Vilnių skridusį keleivinį lėktuvą.

„Vakarykštis įvykis labai aiškiai parodė, kad, deja, net ir kai mūsų piliečiai skrenda virš mūsų kaimyninės valstybės oro erdvės, jie, deja, nėra saugūs ir mes nežinome, ar lėktuvas nebus nutupdytas dėl vienų ar kitų priežasčių“, – Vyriausybėje kalbėjo susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Šį siūlymą jis motyvavo keleivių saugumu.

„Atsižvelgiant į šitą situaciją, mes siūlytume Vyriausybei priimti atitinkamą sprendimą, kad bet kokie skrydžiai, kurie vykdomi į Lietuvos oro uostus arba iš Lietuvos oro uostų per Baltarusijos oro erdvę, yra draudžiami“, – sakė jis.

Valstybės įmonei „Oro navigacija“ pavesta išplatinti šią informaciją pilotams.

Siūlo siekti draudimo ES avialinijoms skristi virš Baltarusijos

Vyriausybė pritarė, kad Lietuvos pozicija Europos Vadovų Taryboje (EVT) būtų papildyta Užsienio reikalų ministerijos siūlymu uždrausti Europos Sąjungos (ES) valstybių aviakompanijoms skristi virš Baltarusijos oro erdvės.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis taip pat siūlė drausti Baltarusijos kompanijoms skraidyti į ES valstybes bei įtraukti bendrovę „Belavia“ į ketvirtąjį sankcijų paketą.

Šis įvykis, nors ir yra beprecedentis ir gali būti traktuojamas kaip unikalus atvejis, vis dėlto signalizuoja apie prastėjančią saugumo situaciją regione. Mes norime, kad tai taip ir būtų vertinama“, – Vyriausybės posėdyje pirmadienį sakė G. Landsbergis.

„Minsko sprendimas prievarta nutupdyti į Vilnių skridusį lėktuvą turi būti vertinamas kaip valstybinio terorizmo aktas, nukreiptas ne tik prieš Lietuvą, bet ir prieš ES ir kitų valstybių piliečius“, – teigė jis.

Siūlomuose pozicijos papildymuose taip pat numatyta raginti Tarptautinę civilinės aviacijos organizaciją atlikti sekmadienio incidento tyrimą, jo metu stabdant Baltarusijos narystę, o Europos aviacijos saugumo agentūrą – priimti sprendimą dėl Baltarusijos skrydžių valdymo tarnybų nepatikimumo.

Europos Sąjunga bus raginama kuo skubiau priimti ketvirtąjį tikslinių sankcijų paketą, papildomai įtraukiant visus asmenis, susijusius su lėktuvo užgrobimu. Taip pat ES bus raginama priimti penktąjį sankcijų paketą, jį orientuojant į su Aliaksandro Lukašenkos režimu susijusias įmones, nutraukti bendradarbiavimo su Baltarusija programas.

Tarptautinės finansinės institucijos bus raginamos nutraukti finansavimą, garantijų ir pagalbos mechanizmų teikimą valstybiniams projektams Baltarusijoje, iš kurių tiesiogiai ar netiesiogiai naudą gauna A. Lukašenkos režimas.

Baltarusijos režimo grėsmes siūloma įvertinti Jungtinėse Tautose, G7, NATO ir kitose tarptautinėse organizacijose bei formatuose.

Šiuos pozicijos pakeitimus dar turės apsvarstyti Seimo Europos reikalų komitetas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA