Į LGBTQ+ eitynes Kaune tikisi surinkti 5000 žmonių: žygiuotų Laisvės alėja | Kas vyksta Kaune

Į LGBTQ+ eitynes Kaune tikisi surinkti 5000 žmonių: žygiuotų Laisvės alėja

delfi.lt / Nerijus Povilaitis 2021/05/19 17:21
Asociatyvi / / DELFI nuotr.

Rugsėjo 4 dieną Kauno centre planuojama surengti LGBTQ+ atstovų eitynes, kuriose turėtų dalyvauti keli tūkstančiai žmonių. Paraišką leidimui gauti pateikusios kairuoliškos organizacijos Gegužės 1-osios profesinės sąjungos vadovas Julius Valiukevičius minėjo, kad renginys nėra skirtas tik seksualinėms mažumoms, jame bus siekiama atkreipti dėmesį ir į darbuotojų išnaudojimą, diskriminaciją, nepakantumą. „Kaunas Pride“ pavadinto renginio šūkis – „Mes esame visur“.

Eisena vyks Kauno centre, žygiuos keli tūkstančiai žmonių

Kauno savivaldybę pasiekė mieste veikiančios Gegužės 1-osios profesinės sąjungos prašymas išduoti leidimą rugsėjo 4 dieną planuojamoms surengti LGBTQ+ atstovų eitynėms. Prašyme nurodytas ir būsimos eisenos maršrutas – nuo miesto Rotušės iki Nepriklausomybės aikštės. Seksualinių mažumų atstovų eitynių Kaune iki šiol nėra vykę.

„Savivaldybė atsakė, kad toks maršrutas nėra galimas, nes remontui uždaroma Vilniaus gatvė. Nieko tokio, teks koreguoti maršrutą. Manau, kad renginys tikrai vyks miesto centre, Laisvės alėjoje“, – portalui „Delfi“ sakė Gegužės 1-osios profesinės sąjungos lyderis J. Valiukevičius.

Jis patikslino, kad Kaune planuojamas renginys nuo sostinėje rengiamų „Baltic Pride“ skirsis tuo, kad čia pirmiausia bus kreipiamas dėmesys į darbuotojų teises, socialinę nelygybę.

„Taip kilo bendruomenės noras surengti renginį, kurio metu būtų daugiau kalbama iš žmonių pusės, atsiribojama nuo verslo ir korporacijų. Mūsų profsąjungoje nėra takoskyros tarp LGBT ir ne LGBT, į diskriminaciją ir išnaudojimą žiūrime vienodai. Tie patys žmonės dalyvauja protestuose dėl darbuotojų teisių, taip pat ateina ir į LGBT akcijas“, – sakė J. Valiukevičius.

„Kauans Pride“

Tikisi nesulaukti priešpriešos

Kiek žmonių ketina dalyvauti rugsėjo 4 planuojamame renginyje, profesinės sąjungos vadovas sakė negalintis prognozuoti. Teikiant paraišką leidimui gauti buvo nurodytas 3 tūkst. žmonių skaičius, dabar jį ketinama didinti.

„Jaučiamas labai didelis susidomėjimas ir palaikymas. Manau, kad ir 5 tūkst. galėtų būti, nors sunku iš anksto prognozuoti. Šis renginys, nuo kitų „Pride“ skiriasi tuo, kad jame dalyvauja labai daug visuomeninių organizacijų“, – svarstė J. Valiukevičius.

Paklausus, ar nenutiks taip, jog šis renginys iššauks neadekvačią priešpriešą, susirinkus oponentų būriui miesto centre aidės įžeidinėjimai, o eisenos dalyvius turės saugoti gausios policijos pajėgos, J. Valiukevičius vylėsi, kad viskas vyks taikiai.

„Tie įžeidinėjimai aidi kiekvieną dieną, dėl to ir vyksta tokie renginiai. Aš manau, kad susirinks ne tik LGBT bendruomenės žmonės, bus reikalaujama didesnio saugumo, atkreipiamas dėmesys į sveikatos apsaugos sistemą, psichologinę pagalbą.

Šiuo metu labai daug kalbama apie vaikus ir jaunimą, tačiau ypač daug jaunimo atstovų ir organizuoja „Kaunas Pride“. Ir būtent jie šneka, kad mokyklose būtina turėti mokslu pagrįstą lytinio švietimo programą“, – sakė J. Valiukevičius.

Jo vadovaujama kairuoliška profesinė Gegužės 1-osios sąjunga išsivystė iš akademinio jaunimo judėjimo už socialinę lygybę „Gyvenimas per brangus“. Ši profesinė sąjunga iš kitų išsiskiria skambiomis protesto akcijomis, viena ryškiausių jos renginių – surengtos atlyginimų negaunančių statybininkų iš Turkijos eitynės Kaune. Gegužės 1-osios profsąjungos nariai praėjusią savaitę dalyvavo bendruomenių proteste prieš Kauno merą Visvaldą Matijošaitį.

Manifeste reikalaujama lygių teisių visiems

Seksualinių mažumų atstovų eitynėms „Kaunas Pride“ socialiniame tinkle „Facebook“ sukurtame profilyje paskelbtas renginio šūkis – „Mes esame visur“.

Organizatoriai taip pat išplatino pagrindines tezes:

Mes esame visur, todėl nenorime slėptis.

Mes esame visur, todėl norime laisvai gyventi savo gyvenimus be patyčių parduotuvėje, darbe, šeimos šventėse, be smurto gatvėje ir mokykloje.

Mes esame visur, todėl neleisime prisidengiant tradicinėmis vertybėmis spręsti už mus.

Mes esame visur, todėl reikalaujame teisinių ir socialinių garantijų visiems, nediskriminuojant pagal šeiminį statusą, lytinę tapatybę ar seksualinę orientaciją.

Mes esame visur, todėl nebepakęsime neapykantos dangstymo „žodžio laisve“.

Mes esame visur, todėl „Kaunas Pride“.

Renginio organizatoriai išplatintame manifeste kalba apie problemas, su kuriomis šiandien susiduria LGBTQ+ bendruomenė. Atkreipiamas dėmesys į neapykantos kalbą, patiriamą diskriminaciją dėl lytinės tapatybės, teisių į privatumą nebuvimą su translyčių asmenų tapatybėmis susijusių problemų kontekste.

Manifeste skiriama dėmesio ir daug aistrų pastaruoju metu visuomenėje keliančiam lytiniam švietimui.

„Mes esame visur, todėl norime mokyklose, kolegijose ir universitetuose mokytis apie LGBTQ+ bendruomenę ir skirtingas orientacijas, lytines tapatybes ir išraiškas. Norime mokytis apie LGBTQ+ bendruomenės istoriją, kultūrą ir kovą už lygias teises.

Mes esame visur, todėl norime mokytis, suprasti bei spręsti mums aktualias problemas. Norime, kad visuomenė būtų šviečiama apie skirtingus jos narius ir nustotų kvestionuoti mūsų teisę egzistuoti. Norime daugiau informacijos apie visuomenės įvairovę, užkertančios kelią neišmanymui ir neapykantai”, – skelbia „Kaunas Pride“ organizatoriai.

Daugiau informacijos skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA