Kaunas pateko į juodąją sergamumo zoną – pradinukams gali tekti grįžti į nuotolinį mokymą | Kas vyksta Kaune

Kaunas pateko į juodąją sergamumo zoną – pradinukams gali tekti grįžti į nuotolinį mokymą

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienio rytą pagal Kauno miesto savivaldybėje nustatytų susirgimų COVID-19 skaičių 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų padaugėjo iki 507 atvejų ir tai nulėmė Kauno iškritimą iš raudonosios zonos. Šiuo metu tai yra du didieji šalies miestai, patenkantys į juodąją zoną. Vilniaus mieste 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų tenka beveik dvigubai daugiau nei Kaune – 911 atvejų. Ši žinia pirmiausiai atsilieps pradinio ugdymo procesui.

„Kaunas krito nelygioje kovoje su epidemija ir šiandien įžengė į juodą zoną“, – ketvirtadienį savo socialiniame tinkle parašė Nepriklausomų ekspertų patariamosios tarybos narys, duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys–Balevičius.

Per praėjusią parą visoje Lietuvoje buvo nustatyti 1168 nauji koronaviruso atvejai. Kauno miesto savivaldybėje nustatyta 143 nauji atvejai. Šioje savivaldybėje 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų tenka 507 atvejai, teigiamų tyrimų dalis praeitą parą viršijo 8 procentus.

Iškritimas į juodąją zoną visų pirma atsilieps pradinio ugdymo procesui, dėl kurio sprendimus šiandien turėtų priimti šalies Vyriausybė. Neatmetama, kad, jei sergamumas nemažės, jau nuo dar kito pirmadienio Kauno miesto savivaldybės teritorijoje bus nurodyta pradinukams grįžti prie nuotolinio ugdymo proceso, arba taikyti kaupinių testavimo metodą.

Tačiau kaip parodė praeitą savaitę savivaldybės vykdyta apklausa, dauguma pradinį ugdymą organizuojančių įstaigų negalės taikyti kaupinių testavimo metodo, nes su juo nesutinka dauguma pradinukų tėvų.

Kaip pranešė miesto savivaldybė, dėl kaupinių testavimo metodo buvo apklaustos visos 45 Kauno miesto savivaldybės įstaigos ir 13 privačios miesto mokyklos, vykdančios pradinio ugdymo programas. Bene aktyviausiai už testavimą kaupinių metodu pasisakė Kauno Karalienės Mortos mokykla, „Erudito licėjus“ bei Kauno Panemunės pradinė mokykla.

„Džiaugiamės, kad nemaža dalis tėvų pritaria ir nori dalyvauti testavime, suprasdami, kad tokios priemonės padeda užtikrinti saugesnę ugdymo aplinką tiek vaikams, tiek juos ugdantiems mokytojams. Nepaisant to, sulaukėme ir pasipriešinimo iš dalies tėvelių“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė.

Pasak O. Gucevičienės, savivaldybė negali savarankiškai priimti sprendimų ir turi atsižvelgti į bendruomenės daugumos nuomonę. Šiuo metu mokyklos darbuotojų ir jų auklėtinių testavimas kaupinių metodu yra Vyriausybės rekomendacija, o ne būtinybė. Tokia tvarka galioja, jeigu savivaldybė nepatenka tarp labiausiai koronavirusinės infekcijos paveiktų savivaldybių.

Pasak jos, kol nebus priimti sprendimai Vyriausybėje, Kaune ir toliau bus taikomas mišraus vaikų ugdymo organizavimo modelis: daliai vaikų pamokos vyks mokykloje, kitiems – nuotoliniu būdu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA