Kavinės ir restoranai ruošiasi startui: stato lauko terasas, turi priimti darbuotojus, bet iš valdžios jokių žinių negauna – Kas vyksta Kaune

Kavinės ir restoranai ruošiasi startui: stato lauko terasas, turi priimti darbuotojus, bet iš valdžios jokių žinių negauna

delfi.lt / Raminta Rakauskė 2021/04/08 08:28
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Esame žemame starte, – sako kai kurie kavinių ir restoranų vadovai bei atstovai. Vyriausybei kol kas dar tylint, kada sušvelninus ribojimus veiklą galėtų atnaujinti ir lauko kavinės, kai kurie verslininkai sako jau nekantraujantys atsidaryti ir pradėti darbus bent lauke, o jau šiandien vykstantis ir aktyvus pasiruošimas – ieškoma darbuotojų, tvarkomos lauko terasos.

Trečiadienį buvo tikėtasi, kad Vyriausybė priims sprendimus dėl prekybos centrų atvėrimo nuo balandžio 12 dienos, tačiau pablogėjus epidemiologinei situacijai šis sprendimas buvo nukeltas. Tuo pačiu nebuvo įvaryta ir jokių konkrečių planų dėl tolimesnio verslo atvėrimo, prioritetu įvardytas gyventojų skiepijimas.

Nerimauja dėl sklandžios pradžios

„Amber Food“, kuri valdo tokius restoranų tinklus kaip „Charlie Pizza“, „La Crepe“, „Katpėdėlė“ ir kt. vadovas Gediminas Balnis teigė šiandien besiruošiantis veiklos pradžiai, tačiau matantis daugybę iššūkių.

„Kol kas situacija yra sudėtinga, o mes dalyvaujame savotiškame kazino. Ruošiamės, kad nuo balandžio 15 dienos galėsime atsidaryti, bet tai padaryti mums bus ypatingai sunku.

Įprastai darbui lauko kavinėse mes pradedame ruoštis dar lapkričio, gruodžio mėnesiais, yra planuojami sąstatai, kas dirbs, o dabar galime turėti problemų dėl darbuotojų. Mes nežinome, ar jie bus motyvuoti“, – sakė G. Balnis ir pasakojo, kad jau kuris laikas kavinės dirbo lėtu tempu, tačiau jei klientų bus daug, klausimas, kaip darbuotojams seksis vėl grįžti į greitą klientų aptarnavimą.

Taip pat, kaip tikino, neaišku, kiek žmonių po prastovų iš viso grįš į darbą. „Jaunų žmonių ir taip mažėjo, mums kasmet būdavo vis sunkiau juos pakviesti dirbti. Esame nežinomybėje“, – sakė jis.

Gediminas Balnis / DELFI nuotr.

G. Balnis patvirtino, kad šiuo metu kalbamasi su darbuotojais apie grįžimą į darbą, taip pat dėliojamos ir stumdomos lauko terasos.

„Kad veiklą pradėsime būtent balandžio 15 dieną, nėra patvirtinta, bet ruošiamės, nes mums negalima pasakyti, kad va, jūs ryt išeinat į darbą. Mums reikia pasiruošti, reikia laiko, gali būti kažkokie kokybės dalykai“, – sakė jis ir prakalbo ir apie didžiulius lauko kavinių apyvartų svyravimus esant šiltai ir šaltai dienomis.

„O jeigu mums neleis dirbti, kai kurie turės labai didelių nuostolių, nes verslai bus priėmę naujų žmonių, o jiems už juos kompensuota nebus. O nepriimti darbuotojų dabar irgi negalima, nes tada bus bėda, jei bus galima vykdyti veiklą. Čia gi verslas, ne kazino“, – sakė G. Balnis.

Ruošia pakylas, gėles, skėčius

Restoranų grupės „Fortas“ rinkodaros vadovas Kęstutis Markevičius taip pat pasakojo, kad jų tinklas aktyviai ruošiasi atsidarymui, o ypatingas dėmesys skiriamas veiklai lauke.

„Patikrinami visi dokumentai ir leidimai, ruošiamos pakylos, stalai, kėdės, gėlės, markizės, skėčiai, šildytuvai ir kt.“, – vardijo jis.

Pasak jo, prastovose esantys darbuotojai – nusiteikę pozityviai ir laukia, kada galės grįžti į darbus.

„Ypatingų iššūkių kaip ir nėra. Turbūt didžiausias iššūkis lieka darbuotojų įgūdžiai. Pusę metų nedirbant jie neabejotinai mažėja.

Kavinės Kauno senamiestyje / R. Tenio nuotr.

Dėliojamės, kokiais būdais atšviežinti žinias ir atgaivinti įgūdžius prieš restoranų veiklos re-startą. Žinoma, nepatogu, kai nežinai tikslios atidarymo datos, bet ne pirmi metai dirbame – restoranas „Fortas“ skaičiuoja jau 24-tus metus, matėme ir šilto, ir šalto, tad tikrai susitvarkysime“, – komentavo K. Markevičius.

Dalija leidimus veiklai, atleidžia nuo rinkliavų

Kauno savivaldybės Licencijų, leidimų ir paslaugų skyriaus vedėja Sonata Šėlienė teigė, kad savivaldybė dėl epideminės situacijos padeda nukentėjusiam verslui ir jį atleido nuo kai kurių vietinių rinkliavų.

„Kauno miesto savivaldybės taryba jau priėmė sprendimą ir atleido lauko kavinių savininkus nuo vietinės rinkliavos 2021 m. Taip pat jau priimtas teisės aktas leidžiantis padidinti lauko kavinių plotus, jei tai nepažeidžia kitų asmenų teisių. Šiuo metu verslininkai aktyviai teikia prašymus derinti lauko kavinių projektus.

Lauko kavinės projektuojamos ties viešojo maitinimo įstaigos pastatu ir gali būti padidintos, jei nepažeidžia kitų asmenų teisių, netrukdo pėsčiųjų ar transporto judėjimui. Jau suderinta 15 projektų“, – aiškino ji ir tikino, kad vos tik Vyriausybė leis vykdyti veiklą lauko kavinėse, leidimai bus operatyviai išduoti.

„Leidimo galiojimą pasirenka leidimo prašantis asmuo, kadangi nereikės mokėti vietinės rinkliavos, tikėtina kad jis bus iki metų pabaigos“, – pridūrė S. Šėlienė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Sponsored Video
Susijusios naujienos
Naujausios žinios
EismAS
112
Laisvalaikis
KULTŪRA
Verslas
Mokslas ir IT
SPORTAS
POLITIKA