Gyventojai įpykę: po specialistų vizito unitazas virto kaminu | Kas vyksta Kaune

Gyventojai įpykę: po specialistų vizito unitazas virto kaminu

„Kauno vandenų“ nuotr.

Beveik prieš savaitę Domeikavoje apsilankę „Kauno vandenų“ darbuotojai esą išgąsdino ne vieną Kauno rajono gyventoją. Specialistų naudojamas sauso garo generatorius į gyvenamąsias patalpas paleido debesį dūmų, o namuose buvę domeikaviškiai nesulaukė nė paaiškinimo, nė patvirtinimo, kad dūmai nėra kenksmingi. Tuo metu „Kauno vandenų“ atstovas tvirtina, kad apie netikėtą vizitą gyventojai ir neturi būti įspėti.

Į portalo „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi dėl „Kauno vandenų“ darbuotojų vizito apstulbęs vyras. Jo teigimu, kovo 4 dieną į Kauno rajoną, Domeikavą, atvykę darbuotojai atliko bandymus, kurių metu į gyvenamąsias patalpas pradėjo veržtis dūmai, išgąsdinę ne vieną domeikaviškį.

„Norėčiau pasidalinti patirtimi apie „Kauno vandenų“ neatsakingą elgesį. Kovo 4 dieną mūsų gyvenamajame kvartale bendrovės darbuotojai ieškojo neteisėtai prisijungusių drenažą prie buitinių nuotekų tinklo, jie tai darė naudodami dūminę orapūtę. Neįspėjo gyventojų ir sukėlė labai didelį stresą ir nepatogumus. Pajungus dūminę orapūtę, tiek mano name, tiek kai kuriuose kaimynų namuose per tinkamai pajungtą kanalizaciją namuose pradėjo veržtis dūmai, kurie labai išgąsdino ir sukėlė daug nepatogumų“, – nemalonius potyrius dėstė vyras.

Tokį „Kauno vandenų“ darbuotojų elgesį vyras vadina nepateisinamu ir yra įsitikinęs, kad atlikti bandymus, kuomet į gyvenamąsias patalpas patenka neaiškios kilmės dūmai, yra labai netinkamas elgesys.

Apie patikrinimą sužinojo iš dūmų

Kaip spėjama, patikrinimo metu sauso garo generatoriumi buvo sudarytas netinkamas slėgis, po kurio garai pradėjo veržtis gyvenamojo namo tualete.

„Situacija buvo tokia, kad santechnikams pradėjus darbus lauke ir prisijungus prie nuotekų tinklų savo įrangą, buvo sudarytas netinkamas slėgis ir visi dūmai išsiveržė pro tualetą, vanduo išsiliejo pro tualeto viršų ir tualetas patapo kaminu, iš kurio dūmai pripildė visą namą“, – pasakojo vyras ir pridūrė, kad jokio paaiškinimo iš specialistų sulaukti taip ir nepavyko.

„Jokio atsiprašymo ar paaiškinimo iš darbuotojų nepavyko sulaukti. Būtų gerai apie tai paviešinti ir gauti įmonės komentarą, apie tokią darbo kultūrą“, – apmaudą liejo vyras.

Įspėti neprivalo

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ komentavo „Kauno vandenų“ Viešųjų ryšių specialistas Andrius Nenėnas, įprastai savavališkai lietaus nuotekų sistemas prie buitinių nuotekų prisijungę gyventojai bendrovei yra žinomi, jiems būna siunčiami įspėjimai, tačiau apie netikėtą specialistų vizitą pranešti nėra privaloma.

„Įprastai bendrovei jau būna žinoma, kad rajone yra nelegalių prisijungimų ir su tokiais vartotojais prieš patikrinimą jau būna bendrauta. Pirma, siunčiami įspėjimai su raginimu atsijungti ir tik po to vykdomi netikėti patikrinimai“, – komentavo A. Nenėnas ir pridūrė, kad apie patikrinimus skelbiama UAB „Kauno vandenys“ svetainės skiltyje „atliekami darbai“.

Patikrinimo metu pradėję veržtis dūmai / „Kauno vandenų“ nuotr.

Išaiškinti pažeidėjai

Kovo 4-ąją Domeikavoje apsilankę „Kauno vandenų“ darbuotojai visgi aptiko ir pažeidėjų, tačiau Domeikavos gyventojų nusiskundimų dėl netikėtų patikrinimų bendrovė esą nesulaukė.

„Niekas iš gyventojų dėl patikrinimų tiesiai į bendrovę nesiskundė“, – atviravo „Kauno vandenų“ atstovas.

Pasak A. Nenėno, nelegalūs lietaus nuotekų sistemų prijungimai prie buitinių nuotekų tinklo rasti kai kuriuose namuose Vaisių g., Aušros g., Beržų g., Saulės g., Radikių g., Mildos g., Austėjos g., Plačiojoje g. ir Topolių g.

Anot patikrinimus vykdžiusių Eksploatacijos skyriaus inžinierių nuotekų eksploatacijai, Bajorų gatvėje beveik visi namai lietaus nuotekas prie buitinių buvo prijungę nelegaliai.

Kaip informavo patikrinimus vykdę specialistai, Domeikavoje yra ir vienas dar tik statomas naujų namų kvartalas, kuriame nėra namų, o lietaus nuotekos jau prijungtos prie buitinių.

Tiesa, A. Nenėno teigimu, radus nelegalių prisijungimų informuojamos seniūnijos ir siekiama neteisėtų prisijungimų problemą spręsti geranoriškai.

Siekia išvengti teritorijų užtvindymo

Pagal Nuotekų tvarkymo reglamentą paviršinės lietaus nuotekos ir buitinės nuotekos privalo būti surenkamos ir tvarkomos atskirai. Tačiau Kaune yra namų, daugeliu atvejų – naujai statytų kvartalų tankiai apgyvendintuose rajonuose, kur gyventojai ar NT projektų vystytojai savavališkai lietaus nuotekų sistemas yra prijungę prie buitinių, teigia A. Nenėnas.

Projektuojant buitinių nuotekų tinklus, maksimalus nuotekų vamzdynų pralaidumas, nuotekų perpumpavimo siurblinių pajėgumas apskaičiuojami atsižvelgiant į galimą maksimalų geriamojo vandens suvartojimą ir didžiausią nuotekų kiekio susidarymą.

Jei į nuotakyną patenka lietaus ar tirpstančio sniego vanduo, staigaus atlydžio ar liūčių metu ženkliai pagausėjantis vanduo nebegali per trumpą laiką pratekėti per riboto skersmens vamzdžius, pasitvenkia nuotekų perpumpavimo siurblinės, ir natūralu, kad nuotekos ne tik nebeišteka iš gyventojų namų, bet pradeda kauptis ir tvindyti patalpas ar žemiau esančias teritorijas.

Anot „Kauno vandenų“ atstovo, siekiant išaiškinti tokius atvejus, bendrovė ir vykdo minėtus patikrinimus sauso garo generatoriumi.

„Per patikrinimus generatorius pučia garą į buitinių nuotekų šulinius ir bendrovės darbuotojai stebi, ar garas nerūksta per lietvamzdžius. Jei rūksta, vadinasi gyventojo lietaus surinkimo sistemos yra prijungtos prie buitinių. Teoriškai garas į gyventojų patalpas veržtis neturėtų, tačiau pavienių atvejų būna, jei kriauklių ar vonių sifonai įrengti prastai“, – komentavo A. Nenėnas ir atsiprašė nemalonumus patyrusių Kauno rajono gyventojų.

„Maloniai atsiprašome gyventojų, jei dėl patikrinimų jie patiria nepatogumų, tačiau tai nėra dūmai, o sausi garai, kurie žmogaus sveikatai nepavojingi ir išsisklaido pakankamai greitai“, – patikino A. Nenėnas.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA