Vyriausybė sušvelnino karantino ribojimus: naujovės dėl švenčių, renginių ir pasimatymų | Kas vyksta Kaune

Vyriausybė sušvelnino karantino ribojimus: naujovės dėl švenčių, renginių ir pasimatymų papildyta

BNS 2021/03/03 14:17
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vyriausybė trečiadienį nusprendė švelninti lauke taikomus apribojimus: leisti veikti atviroms kultūros erdvėms ir susitikti penkiems žmonėms.

Nuo kovo 6 dienos nuspręsta leisti dviejų namų ūkių kontaktus lauke bei leisti jiems rengti šventes atvirose vietose.

Sporto, laisvalaikio ir pramogų paslaugas atvirose erdvėse bus galima teikti ne daugiau kaip penkiems asmenims. Tai galios ir vaikų būreliams.

Premjerė Ingrida Šimonytė taip pat kėlė klausimą dėl privalomo testavimo dėl koronaviruso pradedantiems veiklą. Pasak premjerės, dėl to galėtų būti sprendžiama ateityje.

Bus leidžiama fiziškai aptarnauti lankytojus bibliotekose, taip pat veikti pažintiniams takams, parkams, muziejams, galerijoms ir kitoms ekspozicinėms erdvėms, zoologijos ir botanikos sodams, esantiems atvirose lauko erdvėse. Juose taip pat galės lankytis ne didesnės nei penkių asmenų ar dviejų šeimų grupės.

Taip pat leisti renginiai, kurių metu neišlipama iš automobilio ir automobilyje yra ne daugiau nei du asmenys arba vienos šeimos nariai.

Vyriausybė leido ir trumpalaikius pasimatymus įkalinimo įstaigose.

Papildyta 14.20 val.

Uždarų kultūros įstaigų atvėrimas

Prioritetas teikiamas lauko veiklų atnaujinimui, o uždaras kultūros įstaigas būtų galima svarstyti atverti savivaldybėse, kuriose sergamumas koronavirusu yra mažesnis, sako premjerė I. Šimonytė.

Tuo tarpu didžiuosiuose miestuose, taip pat vietovėse, kur padėtis blogesnė, būtų galima „ir toliau eiti pilotinių modelių ar specialių reikalavimų keliu“, per Vyriausybės posėdį sakė premjerė.

„Buvo dvi pagrindinės mintys ekspertų taryboje, kad reikėtų suteikti prioritetą toms veiklos, kurios yra lauke, ir tas yra nutarime siūloma, atviri muziejai, Europos parkas ar panašaus tipo institucijos. Dėl kitų įstaigų, kurios yra uždaros, nuskambėjo mintis ne kartą ir manau, kad tuo keliu mums reikia ir bandyti eiti, jog reikėtų ieškoti sprendimų savivaldybių lygmeniu“, – sakė I. Šimonytė.

Šalyje dėl pandemijos neveikiant muziejams, sostinėje esantis MO muziejus pasisiūlė tapti pirmuoju, kuriame lankytojai būtų priimami laikantis aukščiausių saugumo priemonių.

Vyriausybės vadovė I. Šimonytė komentuodama siūlymą teigė, kad jis gautas tik posėdžio išvakarėse ir „reikia panagrinėti ir pasižiūrėti, kiek siūlymai gali būti replikuoti ir kitose institucijose, pvz., kituose muziejuose, kitose kultūros įstaigose, ir priimti sprendimą, kuris galėtų būti harmonizuotas“.

Kultūros ministras Simonas Kairys sakė, jog iki kitos savaitės bus parengti siūlymai, kokiomis sąlygomis galėtų atsidaryti tiek privačios, tiek valstybinės įstaigos, kurios irgi teikia veiklos pandemijos sąlygomis planus.

„Grįžtant prie MO muziejaus ir kitų iniciatyvų, aš turiu matyti ir kitą pusę, nes valstybei priklausantys muziejai irgi yra sureagavę, aktyviai sudarinėja tvarkas, įrodinėja, kad gali atsakingai atsiverti, ir reikia suderinti dalykus. Manau, tikrai kitą savaitę ateisim su pasvertais sprendimais, kaip duoti visuomenei daugiau erdvės, pavargus nuo karantino, kažkur lankytis“, – sakė S. Kairys.

Ministrų kabineto vadovė taip pat atkreipė dėmesį, kad sergamumo rodikliai savivaldybėse smarkiai skiriasi, ir „yra savivaldybių, kur epidemiologinė situacija geresnė tiek, kad ji yra kažkur geltonoje zonoje, ir jei Lietuvoj būtų tokia situacija, mes daug veiklų būtume galėję vienu ar kitu režimu leisti“.

„Akivaizdu, kad arba tos savivaldybės turės ilgai laukti, kol blogesnės situacijos savivaldybės tvarkysis, arba mes turime eiti į tam tikrą diferencijuotą sprendimą dėl to, kas galėtų vykti lokaliai savivaldybėse, kuriose padėtis geresnė, o tose savivaldybėse, kur padėtis blogesnė, mes galėtume ir toliau eiti pilotinių modelių ar specialių reikalavimų keliu“, – kalbėjo premjerė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA