Stambiu mokesčių nusukinėjimu įtariamos grupuotės nariai mėgo prabangą | Kas vyksta Kaune

Stambiu mokesčių nusukinėjimu įtariamos grupuotės nariai mėgo prabangą R. Stonys lieka laisvėje

BNS 2021/03/03 16:05
R. Tenio nuotr.

Prokuratūra kreipėsi į teismą dėl keturių antradienį sulaikytų asmenų, įtariamų stambaus masto PVM sukčiavimu ir apgaulingo apskaitos tvarkymu. Apie tai trečiadienį informavo Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius.

„Prokuroras yra kreipęsis į teismą dėl keturių asmenų suėmimo (…) Pareigūnai surinko šiandien pakankamai duomenų, kad galėtume kalbėti apie tam tikrą mokesčių vengimo schemą“, – per spaudos konferenciją sakė prokuroras.

BNS žiniomis, vienintelis iš įtariamųjų, kurio suimti prokuratūra neprašo, yra energetikos srityje dirbantis verslininkas Rimandas Stonys.

Anot D. Valkavičiaus, visiems sulaikytiesiems pateikti tokios pačios apimties įtarimai.

„Mes turime pakankamai duomenų apie tai, kad buvo vengiama valstybei mokėti mokesčius ir nustatyta žala yra daugiau nei vienas milijonas“, – sakė vyriausiasis Kauno apygardos prokuroras.

Jo teigimu, atliekant ikiteisminį tyrimą areštuota ir 2 mln. eurų vertės įvairaus turto. Daugiausia tai – įvairi nuosavybė, tačiau areštuota ir banko sąskaita, kurioje yra daugiau kaip 400 tūkst. eurų.

Spaudos konferencija dėl R. Stonio sulaikymo
Darius Valkavičius / R. Tenio nuotr.

„Pagrindinis uždavinys šiandien yra užtikrinti žalos atlyginimą valstybei ir vėliau išieškoti minėtą sumą valstybės naudai“, – pabrėžė D. Valkavičius.

FNTT Kauno apygardos valdybos viršininkas Rolandas Urbonas teigė, kad sulaikytieji buvo sukūrę nusikalstamos veiklos mechanizmą, kai atskirai prekiaujant aliejumi ir dyzelinu vengta mokėti pridėtinės vertės ir akcizo mokesčius.

„Prekiaujant dyzelinu susidaro mokėtinas PVM ir akcizai, kad šito išvengtų, jie sukūrė aliejaus prekybos schemą tarp fiktyvių įmonių, valdomų savo organizuotos grupės narių. Tas aliejus būdavo parduodamas į užsienį, po to tas pats aliejus atgal perkamas per fiktyvias įmones, tai mokėtinas PVM perkeliamas fiktyvioms įmonėms, o pagrindinė įmonė, kuri parduoda į užsienį, gauna PVM permoką ir šitą mokestį panaudoja padengti iš dyzelio prekybos susidariusį mokestį“, – kalbėjo R. Urbonas.

„Per labai nedidelį laikotarpį – per rudens mėnesius ir žiemos mėnesius, susidarė daugiau kaip milijono eurų mokesčių suma“, – teigė jis.

Anot R. Urbono, pagrindine PVM sukčiavimo naudos gavėja tapusi įmonė dyzeliną tiekdavo degalinėms ir pirkdavo jį dideliais kiekiais.

Pasak jo, įtariamų bendrovių skaičius dar gali didėti, tačiau tai gali būti nebent užsienio įmonės.

FNTT Kauno apygardos viršininko teigimu, įtariamieji mėgo prabangą – pagrindinis veiklos organizatorius važinėjo pernai pagamintu automobiliu „Mercedes-Benz“, jo žmona – trejų metų senumo „Range Rover“.

Prokuroras D. Valkavičius taip pat pridūrė, kad visi penki įtariamieji organizuotoje grupėje buvo pasiskirstę vaidmenimis ir kartu siekė išvengti mokesčių.

Jis nepatikslino, ar tyrime figūruoja ir Kauno termofikacinė elektrinė, kurios akcijas valdo R. Stonys.

Apie tai, kad penkiems asmenims yra pateikti įtarimai dėl stambaus masto sukčiavimo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba pranešė trečiadienį ryte. Pranešimai apie tai, kad kaip įtariamasis buvo sulaikytas ir žinomas verslininkas R. Stonys žiniasklaidoje pasirodė antradienį vakare.

Spaudos konferencija dėl R. Stonio sulaikymo
Rolandas Urbonas ir Darius Valkavičius / R. Tenio nuotr.

BNS žiniomis, pagrindiniu nusikalstamos veiklos organizatoriumi teisėsauga laiko anksčiau trylika kartų už įvairius finansinius teistą Mindaugą Žalimą.

FNTT teigimu, įtariamas sukčiavimo schemos organizatorius dėl panašių nusikaltimų teisėsaugai yra žinomas nuo 1994 metų. Anksčiau jis ne kartą teistas už stambaus masto sukčiavimą pridėtinės vertės mokesčiu prekiaujant degalais, metalu, mediena, statybinėmis medžiagomis ir dėl to ne vienus metus praleidęs įkalinimo įstaigose.

„Teismas, priimdamas apkaltinamuosius nuosprendžius, jau 2011 metais konstatavo, kad analogiškų nusikaltimų darymas yra tapęs neatsiejamu įtariamojo gyvenimo būdu bei pragyvenimo šaltiniu. Šiuo metu FNTT atlieka dar tris ikiteisminius tyrimus dėl sunkių nusikaltimų valstybės finansų sistemai, susijusius su šiuo asmeniu, dar kelios bylos nagrinėjamos teismuose“, – anksčiau skelbė tarnyba.

R. Stonys yra Kauno termofikacijos elektrinės (KTE) savininkas, anksčiau jis kontroliavo bendrovę „Dujotekana“, ji buvo viena didžiausių Rusijos koncerno „Gazprom“ dujų importuotojų Lietuvoje.

Žurnalo TOP duomenimis, R. Stonio turto vertė 2019 metais siekė 70 mln. eurų.

Papildyta kovo 4 dieną 10.13 val.

Pagrindiniu nusikalstamos veiklos organizatoriumi teisėsauga laiko anksčiau trylika kartų už įvairius finansinius nusikaltimus teistą Mindaugą Žalimą, jis suimtas dviem savaitėms.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA