R. Stonys ir dar keturi asmenys įtariami nuslėpę daugiau nei 1 mln. mokesčių | Kas vyksta Kaune

R. Stonys ir dar keturi asmenys įtariami nuslėpę daugiau nei 1 mln. mokesčių

Kas vyksta Kaune, BNS, 2021/03/03 11:19
DELFI nuotr.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Kauno apygardos valdyba kartu su Kauno apygardos prokuratūra atlieka didelės apimties ikiteisminį tyrimą dėl stambaus masto PVM sukčiavimo bei apgaulingo apskaitos tvarkymo veikiant organizuotoje grupėje. Nusikalstama veika atskleista bendradarbiaujant su Valstybine mokesčių inspekcija.

Kaip rašoma FNTT pranešime žiniasklaidai, atlikus per 30 kratų sulaikyti 5 įtariamieji, tarp jų ir galimas organizatorius – 13 kartų teistas už panašius finansinius nusikaltimus.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, per pastaruosius 7 mėnesius bendrininkų grupė, įtariama, siekdama sumažinti Lietuvoje registruotai energetikos bendrovei, prekiaujančiai naftos produktais, privalomą mokėti pardavimo PVM ir akcizo mokestį, siekiantį virš 1,1 mln. eurų, galimai vykdė nusikalstamą schemą – imitavo aliejaus pirkimo pardavimo sandorius tarp 5 Lietuvos ir užsienio bendrovių, kurios, tyrimo duomenimis, jokios veiklos nevykdo. Nesumokėtų mokesčių suma tyrimo metu gali keistis.

Kaune, Klaipėdoje ir Vilniuje 85 pareigūnai iš FNTT padalinių, policijos bei Viešojo saugumo tarnybos atliko per 30 kratų. Kratų metu paimta įvairių tyrimui reikšmingų daiktų ir dokumentų.

Tyrimo metu apribotas įmonių bei fizinių asmenų turtas, galimam civiliniam ieškiniui užtikrinti. Sulaikyti ir 5 įtariamieji, tarp kurių įtariamas nusikalstamos schemos organizatorius, kuris dėl panašių finansinių nusikaltimų teisėsaugai žinomas jau nuo 1994 metų. BNS žiniomis, tai – Mindaugas Žalimas.

FNTT teigimu, įtariamasis ne vienerius metus yra praleidęs įkalinimo įstaigose, organizatorius buvo teistas už stambaus masto sukčiavimą pridėtinės vertės mokesčiu (PVM) prekiaujant degalais, metalu, mediena, statybinėmis medžiagomis, paskutiniais metais nusikalstamos veikos buvo daromos prekiaujant naftos produktais.

Teismas, priimdamas apkaltinamuosius nuosprendžius, jau 2011 metais konstatavo, kad analogiškų nusikaltimų darymas yra jau tapęs neatsiejamu įtariamojo gyvenimo būdu bei pragyvenimo šaltiniu. Šiuo metu FNTT atlieka dar tris ikiteisminius tyrimus dėl sunkių nusikaltimų valstybės finansų sistemai, susijusius su šiuo asmeniu, dar kelios bylos nagrinėjamos teismuose.

Portalas kauno.diena.lt 2017 metais rašė, kad M. Žalimas už sukčiavimą panaudojant suklastotas sąskaitas faktūras ir 53 tūkst. eurų PVM pasisavinimą Akmenės apylinkės teisme buvo nuteistas lygtine ketverių metų laisvės atėmimo bausme.

Anot portalo, M. Žalimui tai buvo jau tryliktasis apkaltinamasis nuosprendis – 2011 metais Klaipėdos apylinkės teismas jį už sukčiavimą, dokumentų klastojimą, neteisėtą juridinio asmens veiklą ir pasikėsinimą padaryti neteisėtą veiką nuteisė 11 metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausme bei įpareigojo sumokėti valstybei beveik 2 mln. eurų, kuriuos jis pasisavino nesumokėdamas PVM.

Vėliau šią bausmę penkeriais metais sutrumpino Lietuvos apeliacinis teismas, tad į laisvę M. Žalimas grįžo 2016 metais.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad apie Kauno termofikacinės elektrinės savininko Rimanto Stonio sulaikymą pranešta dar vakar. Energetikos srityje veikiantis verslininkas buvo sulaikytas tyrime dėl pridėtinės vertės mokesčio sukčiavimo schemos su kuru, BNS antradienį patvirtino informuoti šaltiniai.

R. Stonys anksčiau kontroliavo bendrovę „Dujotekana“, ji buvo viena didžiausių Rusijos koncerno „Gazprom“ dujų importuotojų Lietuvoje. Žurnalo TOP duomenimis, R. Stonio turto vertė 2019 metais siekė 70 mln. eurų.

Už stambaus masto sukčiavimą veikiant organizuotoje grupėje griežčiausiai baudžiama laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

Papildyta kovo 4 dieną 10.14 val.

Pagrindiniu nusikalstamos veiklos organizatoriumi teisėsauga laiko anksčiau trylika kartų už įvairius finansinius nusikaltimus teistą Mindaugą Žalimą, jis suimtas dviem savaitėms.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA