I. Šimonytė atsiprašo už lūkesčius, kurių nevalia buvo sukelti | Kas vyksta Kaune

I. Šimonytė atsiprašo už lūkesčius, kurių nevalia buvo sukelti

DELFI nuotr.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė trečiadienio vakarą socialiniame tinkle „Facebook“ atsiprašė, kad Vyriausybė buvo sukėlusi lūkesčių sušvelninti karantiną, o toks sprendimas nebuvo priimtas.

„Vos prieš savaitę vienas svarbiausių epidemiologinės situacijos rodiklių, kuriais remdamiesi priskiriame situaciją vienam ar kitam scenarijui, nukrito žemiau 500 atvejų/100 tūkst. gyventojų per 14 dienų ribos. Tai gerai, kadangi rodiklis ir toliau mažėja, tačiau reikia matyti ir pilnesnį paveikslą – antai Vilniaus miesto savivaldybėje nuo 500 ribos situaciją kol kas teskiria vis 0,21 atvejo, o bendrą rezultatą labiau tempia nemažos dalies likusios Lietuvos padėtis“, – rašė premjerė ir pridūrė, kad epidemiologinė situacija išlieka trapi.

I. Šimonytė atkreipė dėmesį, kad ne viena Europos Sąjungos šalis pastaruoju metu vėl sugriežtino karantino reikalavimus. „Buvo ir tokių, kurios buvo tikrai puikių rezultatų pasiekusios, bet viruso mutacija pasiuntė tuos pasiekimus į nokdauną. Nebūdama didžiausiose tarptautinio susisiekimo kryžkelėse Lietuva turi šiokią tokią privilegiją, tačiau visiškai apsisaugoti negali.“

Premjerė neslėpė, jog džiugesys dėl pasiekto C scenarijaus paskatino drąsiai teikti siūlymus minimaliam karantino atlaisvinimui.

„Buvome sutarę, kad remdamiesi ekspertų pasiūlytais keturiais scenarijais paskelbsime viešą dokumentą, kuriame būtų sudėliotos prielaidos dėl vieno ar kito apribojimo keitimo. Pagal tą dokumentą ateityje Vyriausybė priimtų konkrečius sprendimus situacijai kintant. Tokio dokumento projektas buvo svarstomas Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijoje ir buvo pateiktas svarstyti Ekspertų grupei, kuri savo svarstymus baigė antradienio vakarą ir surašė savo pastabas“, – rašė I. Šimonytė.

Premjerė priminė, kad Ekspertų pastabų laikomasi ne visada ir tai nereiškia, kad Vyriausybė negali priimti kitų sprendimų – situacijų, kai Vyriausybė nesilaikė Ekspertų nuomonės jau būta.

„Pvz., karantino sugriežtinimo pradžioje buvo siūloma uždaryti darželius, ko nepadarėme be kita ko ir dėl tėvų psichikos sveikatos sumetimų. Nors galima gana patikimai lažintis, kad tą sprendimą priėmus šiandien situacijai naujų susirgimų statistikoje veikiausiai būtų geresnė. Didelė dalis ekspertų nepritarė ir slidinėjimo vietų atvėrimui“, – rašė premjerė.

Kas toliau?

Premjerės teigimu, Vyriausybė „dėl principinės karantino laisvinimo schemos“ turėtų apsispręsti kitą pirmadienį.

„Yra sutarta, kad pirmadienį tam tikslui ir Vyriausybės pasitarimą bei posėdį organizuosime, ypač jeigu Ekonomikos ir inovacijų ministerija parengs koncepciją paramos priemonės, kuri motyvuotų smulkaus ir vidutinio verslo atstovus testuotis patiems ir testuoti savo darbuotojus. Kartu galbūt pavyks parengti ir papildomo veiklų laisvinimo algoritmą toms savivaldybėms, kur situacija yra gera ir neblogėjanti, t.y. kurios atskirai paimtos yra jau arčiau scenarijaus B“, – planus dėstė I. Šimonytė.

Ji atkreipė dėmesį, kad nėra dalijusi pažadų, jog antradienį bus priimti kokie nors karantino lengvinimai.

„Apgailestauju, kad viešos diskusijos, kurių šios Vyriausybės veikloje netrūksta, kažkieno buvo priimtos už padarytus sprendimus, kurių Vyriausybė dar nebuvo padariusi. Nė kiek neabejoju, kad pirmadienį pavyks sutarti dėl principinės karantino laisvinimo schemos, o atviri klausimai – dėl konkrečių nemaisto prekybos ir paslaugų atvėrimo etapiškumo ir sąlygų – bus išspręsti. Labai svarbu kuo greičiau sugrąžinti vaikus į mokyklas, suprantamas noras imtis įprasto verslo, tačiau dar svarbiau nepatekti į yo-yo spąstus“, – rašė premjerė.

„Ar bus kitą savaitę ir paties karantino nutarimo pakeitimų? Greičiausiai, jeigu sutarta karantino laisvinimo schema tai leis, o mūsų judėjimas žemyn nuo atvejų kalno bus tik dar labiau įsitvirtinęs. Niekam nereikės nieko „reikalauti“, „tėkšti“, „rėžti“ ar „atsikirsti“, nes esu tikra, kad tiesiog sutarsime dėl racionalaus sprendimo. O šįvakar atsiprašau už lūkesčius, kurie nevalia buvo sukelti. Manau, kad už tai atsiprašinėti yra vis tiek maloniau, nei dėl sprendimų, kuriuos reikia atšaukti“, – vėlų trečiadienio vakarą rašė I. Šimonytė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA