A. Dulkys prakalbo apie naują karantino etapą: sergamumas koronavirusu sumažėjo dvigubai | Kas vyksta Kaune

A. Dulkys prakalbo apie naują karantino etapą: sergamumas koronavirusu sumažėjo dvigubai

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys šeštadienį socialiniame tinkle „Facebook“ paviešino epidemiologinės situacijos Lietuvoje duomenimis, kurie leidžia teigti, kad prasčiausias karantino scenarijus jau praeity – atsiveria galimybės minimaliai švelninti karantiną.

Sergamumas sumažėjo dvigubai

Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys priminė, kad dar gruodžio 11 dieną sergamumas šalyje buvo 1109 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų. Sausio 30 dieną sergamumas šalyje krito iki 467 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų.

„Štai įrodymas, ką galime kartu! Žmonių pastangomis mes įžengėme į scenarijų C. Tai reiškia, kad atsiveria galimybės, nors ir ne pačios plačiausios, bet galimybės peržiūrėti mūsų tolimesnius veiksmus, suteikti mūsų gyvenimui naujų spalvų“, – rašė A. Dulkys.

Svarstys galimus karantino atlaisvinimus

Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija pirmadienį svarstys galimus karantino atlaisvinimus, tą pačią dieną posėdyje juos gali priimti Vyriausybė.

„Pirmadienį svarstysime etapinį karantino atlaisvinimo planą (…) Jame bus labai aiškiai sudėliota, galbūt ne su laikotarpiu siejant, bet esant kokiems rodikliams mes galėsime kalbėti apie kokius nors atlaisvinimus“, – interviu BNS praėjusią savaitę sakė komisijai vadovaujanti vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„(…) apsvarstę, pritarę, keliausime su šituo planu į Vyriausybės posėdį“, – teigė ji.

4 karantino scenarijai / LRV nuotr.

Scenarijus C

Nepriklausomų ekspertų patariamosios tarybos atstovai prieš kurį laiką pristatė 4 karantino scenarijus.

Scenarijus C buvo apibrėžtas taip – atvejų skaičiui viršijant 100 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų, intensyvinamos testavimo ir kontaktų atsekimo priemonės, galioja nacionalinio lygio apribojimai; stipresnės karantino priemonės taikomos labiausiai plitimą skatinančioms veikloms.

Šiuo scenarijumi būtų draudžiami daugiau nei dviejų namų ūkių kontaktai.

Sveikatos priežiūros ir socialinės globos įstaigų veikloje būtų išsaugomos planinės sveikatos priežiūros paslaugos. Prioritetas teikiamas būtinajai pagalbai ir COVID-19 pacientų priežiūrai. Ribojamas lankymas socialinės globos įstaigose. Darbuotojai ir pacientai reguliariai testuojami.

Aukštasis mokslas vykdomas nuotoliniu būdu, išimtys taikomis sveikatos, veterinarijos ir gyvybės mokslams, darbuotojai reguliariai testuojami.

Pagrindinis, vidurinis, pradinis ugdymas vyksta klasėse taikant mokytojų ir moksleivių reguliarų testavimą. Lokaliame lygmenyje gali būti taikomi griežtesni apribojimai, priklausomai nuo epidemiologinės situacijos. Darbuotojai reguliariai testuojami.

4 karantino scenarijai / LRV nuotr.

Ikimokyklinis ir priešmokyklinis ugdymas vykdomas nacionaliniame lygmenyje. Lokaliame lygmenyje gali būti taikomi griežtesni apribojimai priklausomai nuo epidemiologinės situacijos. Darbuotojai reguliariai testuojami.

Maitinimo įstaigų veikla ribojama, maistas tik išsinešimui, darbuotojai reguliariai testuojami.

Prekybos vietose ribojami pirkėjų srautai ir taikomi specialieji paslaugų teikimo reikalavimai mažinant užsikrėtimo riziką. Darbuotojai reguliariai testuojami.

Vykdomas nuotolinis ar bekontaktis paslaugų teikimas. Išskyrus sveikatos apsaugos, psichologų/psichoterapeutų (būtinais atvejais), veterinarijos, policijos ir kitas tarnybas, kurių darbuotojai reguliariai testuojami.

Taikomi ribojimai tarp savivaldybių arba/ir savivaldybių viduje atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją. Atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją gali būti taikomi ribojimai vykstant į užsienio šalis ar atvykstant į Lietuvą: sienų kontrolė, vykdomas keliautojų testavimas.

Žmonių susibūrimai draudžiami. Laidotuvėse ir vestuvėse dalyvių skaičius turi neviršyti 10 asmenų. Neveikia muziejai, teatrai, parodos, kino salės, nevyksta sporto varžybos, išskyrus profesionalaus sporto treniruotes ir varžybas be žiūrovų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA