R. Karbauskis ir A. Veryga suskubo į pagalbą: siūlo atšaukti judėjimo ribojimus ir atsisakyti brandos egzaminų | Kas vyksta Kaune

R. Karbauskis ir A. Veryga suskubo į pagalbą: siūlo atšaukti judėjimo ribojimus ir atsisakyti brandos egzaminų

delfi.lt / Simona Voveriūnaitė 2021/01/25 11:12
DELFI nuotr.

Opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis ir buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienio rytą surengtoje spaudos konferencijoje pristatė alternatyvias kovos prieš koronaviruso pandemiją priemones. Jų teigimu, kelias dabar galiojančias karantino priemones reikėtų švelninti arba visai jų atsisakyti.

Tokio karantino nepatvirtintų

LVŽS vadovas R. Karbauskis tikino, kad pirmą koronaviruso bangą įveikė būtent valstiečių valdžia.

„Šitą karantiną ir daugelį jų priemonių, kurios galioja, priėmė praėjusi Vyriausybė. Ši Vyriausybė sugebėjo priimti tik du dalykus: ilgam laikui apriboti piliečių judėjimą ir uždaryti dalį verslo“, – sakė R. Karbauskis.

Politikas teigė, kad dabartinė valdžia rinkimų metų anonsavo planą koronaviruso valdymui. Tačiau jo, anot R. Karbauskio, net nėra.

„Mes galime konstatuoti, kad jokio plano niekada nebuvo, jokių 130 žingsnių, tai niekada neegzistavo. Ši valdanti dauguma paprasčiausiai kartoja tuos sprendimus, kuriuos mes darėme pavasarį“, – spaudos konferencijoje aiškino valstiečių vadovas.

R. Karbauskis tikino, kad tokių sprendimų, kurie egzistuoja dabar, valstiečių valdžia nebūtų palaiminusi.

„Nuo to momento, kai ši Vyriausybė pradėjo dirbti, mes turime sprendimus, kurių ta apimtimi mes nebūtume priėmę. Būtent šiandien mes norime pristatyti tą situaciją, kodėl ir kas daroma pertekline prasme, kaip reikėtų elgtis toje situacijoje, kurioje mes dabar esame“, – tikino jis.

LVŽS vadovas teigė, kad judėjimo ribojimai yra pertekliniai, taip pat ir smulkaus verslo uždarymas.

„Šiandien reikia pradėti spręsti klausimus taip, kad galėtume grąžinti verslo, aptarnavimo sektorių, kurį mes galima saugiai grąžinti į veiklą, taip ir reikia daryti. Nes mes turėsime negrįžtamus procesus“, – sakė jis.

R. Karbauskis teigė, kad reikia „nustoti imituoti judėjimo ribojimą“. LVŽS parengtą planą partijos vadovas vadino ištiesta pagalbos ranka dabartinei valdžiai.

Konkretūs pasiūlymai

Buvęs sveikatos apsaugos ministras A. Veryga spaudos konferencijoje teigė, kad nenori kritikuoti dabartinės valdžios be konkrečių pasiūlymų. A. Veryga pabrėžė, kad kalbėdamas apie judėjimo ribojimų nelogiškumą, neragina nesilaikyti taisyklių.

„Jokiais būdais neraginame nesilaikyti karantino nustatytų reikalavimų, jų laikytis privalu. (…) Tai nėra raginimas prieštarauti tam, kas teisiškai nustatyta. Tai yra raginimas pačiai Vyriausybei“, – sakė buvęs sveikatos apsaugos ministras.

Jis teigė, jog judėjimo ribojimai galėtų ir turėtų būti įvesti dviem atvejais: šventinėmis dienomis ir kai pastebimas lokalus ligos plitimas, kaip kad buvo daroma Nemenčinėje pavasarį.

„Dabartinis uždarymas sukelia keletą labai rimtų bėdų. Dideliuose miestuose eidami į lauką žmonės pradeda būriuotis ten, kur yra įmanoma. (…) Tada labai sudėtinga yra sukontroliuoti, tikrinti ar tai vienas šeimos ūkis, ar ne. (…) Siūlytume masinio judėjimo ribojimo atsisakyti ir didesnį dėmesį skirti visuomenės motyvavimui dėl kitų priemonių, kurios leistų išvengti kontaktų“, – sakė politikas.

Visgi, jei Vyriausybė paliks judėjimo ribojimus galioti, būtina atsižvelgti į policijos apkrovą, spaudos konferencijoje sakė A. Veryga. Politikas taip pat teigė, kad turėtų būti mažinami apribojimai smulkiam verslui.

„Žmonės ir verslai visada randa situacijos apėjimus. Ką mes šiandien girdime, kad kirpėjai masiškai vaikšto pas žmones į namus, kad prekėmis yra prekiaujama tomis, kurių negalima parduoti, susimokant grynais pinigais, nemušant į kasą. (…) Tikrai sutiksite, kad kirpėja, kuri ateina į namus, juk nėra aišku, kaip ten laikomasi taisyklių? Šitas sektorius galėjo veikti, manau, kad artimiausiu metu galėtų pradėti veikti, laikantis visų griežtų saugumo reikalavimų“, – sakė A. Veryga.

Politikas teigė, kad reikėtų atnaujinti mažų prekybos vietų veiklą, kai jos turi įėjimą iš lauko.

„Tai neturi automatiškai atlaisvinti didžiųjų prekybos centrų, kur srautus valdyti sudėtinga, bet ir ten galima srautus kažkaip sureguliuoti. Tada ir prekybos laiką reikėtų ne trumpinti, o ilginti“, – pasiūlymą įvardijo A. Veryga.

Siūlo atsisakyti baigiamųjų egzaminų

Seimo narys A. Veryga pateikė pasiūlymus ir švietimo sektoriui. Buvęs ministras kėlė klausimą, kodėl į mokyklas negalėtų grįžti mokiniai, kurių tėvai koronavirusu jau persirgę.

„Siūlome mokytojus, kaip ir sveikatos darbuotojus, įtraukti į prioritetinio vakcinavimo sąrašą ir skiepyti vienus pirmųjų. Ir dar vienas konkretus pasiūlymas, tai jei negalime į mokyklas grąžinti visų moksleivių, pradėti grąžinti bent tuos, kurių tėvai yra persirgę“, – pasiūlymus įvardijo A. Veryga.

Jis taip pat siūlė šiemet atsisakyti baigiamųjų egzaminų laikymo: „Matant ir vertinant praėjusiais metais buvusias problemas ir iškilusius sunkumus, šiemet nebekelti papildomo streso. Nes vaikams bus tikrai sudėtinga pasiruošti jiems.“

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA