A. Dulkys: karantino ribojimų švelninimo galima tikėtis kovo mėnesį | Kas vyksta Kaune

A. Dulkys: karantino ribojimų švelninimo galima tikėtis kovo mėnesį

ELTA 2021/01/18 15:32
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad karantino sušvelninimų, sėkmingai vykdant testavimo programą greitaisiais antikūnų testais, verslas bei mokymo įstaigos galėtų tikėtis kovo mėnesį.

„Man atrodo, kad mes visi matome, kas vyksta aplink Lietuvą ir šalys jau krito į antrą ir trečią karantinus ir, matyt, bendromis pastangomis turime turėti tą nuoseklų ėjimą. Jeigu nuosekliai mažės (atvejų skaičius – ELTA), tai galime vasaros link turėti kažkokią geresnę situaciją“, – LSDP organizuotame susitikime teigė A. Dulkys.

Visgi ministras akcentuoja, kad tokios prognozės yra su sąlyga, jog koronaviruso atmainos nepateiks naujų staigmenų. A. Dulkio teigimu, nuo vasario mėnesio sėkmingai pradėjus taikyti naująją testavimo programą kovo mėnesį būtų galima tikėtis karantino ribojimų švelninimo.

„Jeigu pradedame su testavimo programa, sakykim, vasario mėnesį prasidės. Tai aktyvus jos veikimas kovo mėnesį turėtų duoti jau ir verslui, ir organizacijoms, ir mokymo įstaigoms veiklos atsigavimo požymių“,– sakė jis.

Grožio specialistai prašo leisti atnaujinti darbą

Kosmetikų ir kosmetologų asociacija savo ir Lietuvos grožio specialistų vardu kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją ir Vyriausybę, prašydama įvertinti kosmetikų ir kosmetologų teikiamų paslaugų atnaujinimo galimybes nuo vasario 1 dienos.

Kaip teigiama kreipimesi, Statistikos departamento duomenimis, grožio salonų versle dirbančių žmonių skaičiaus indeksas palyginti 2019 ir 2020 metų trečio ketvirčio duomenis, sumažėjo atitinkamai nuo 114,4 iki 111,8, kas, pasak asociacijos, rodo augančią bedarbystę šiame sektoriuje ir didėjančią mokestinę naštą valstybei.

„Grožio specialisto darbo specifiškumas nesuteikia galimybės greitai persiorientuoti į kitas galimas veiklas, nes būtina ilga persikvalifikavimo procedūra, tad karantino metu grožio specialistai neteko vienintelio pajamų šaltinio”, – teigiama kreipimesi.

Anot asociacijos, dauguma šių paslaugų teikėjų dirba su individualios veiklos pažymomis ir darbo vietas nuomojasi, tad netekus pajamų yra reali rizika netekti ir savo lėšomis įrengtų darbo patalpų, nes ne su visais patalpų nuomotojais pavyksta susitarti dėl nuomos mokesčio atidėjimo.

„Gaunama 275 eurų išmoka, kurią gauna net ne visi paslaugų teikėjai, nėra pakankama padengti patiriamus nuostolius ir būtinoms reikmėms, tad grožio paslaugų smulkiajam verslui, neturinčiam galimybės užsitikrinti ilgalaikio saugaus finansinio rezervo, kyla reali grėsmė neišgyventi ilgesnio karantino“, – teigiama kreipimesi.

Asociacija atkreipia dėmesį, kad kosmetikai ir kosmetologai turi skirtingas specializacijas ir atlieka skirtingas procedūras: veido priežiūros, kūno priežiūros, depiliaciją, antakių korekcija, blakstienų priauginimą ir pan.

„COVID-19 epidemijos atveju, kai žinoma, jog infekcija perduodama oro-lašeliniu būdu arba per nosies, burnos gleivinę, daugiau atsargumo reikalauja tik veido priežiūros procedūros, nes atliekant kitas išvardytas paslaugas paslaugos vartotojas gali būti su apsaugine veido kauke“, – teigia asociacija.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA