Kauno regionui skirta beveik 9000 vakcinos dozių: kam teiks pirmenybę? | Kas vyksta Kaune

Kauno regionui skirta beveik 9000 vakcinos dozių: kam teiks pirmenybę?

Asociatyvi / SAM nuotr.

Trečiadienį Kauno regiono ligoninėms pradėta skirstyti antroji vakcinų siunta, kuri Kauno regione vakcinavimo procesą koordinuojančią ligoninę – Kauno klinikas pasiekė gruodžio 5 d. Šioje siuntoje – Lietuvos su antruoju ir trečiuoju siuntimu iš „Pfizer“ gamyklos gautos 9 vakcinų pakuotės. Viso Kauno regionui šią savaitę skirta triskart daugiau vakcinų nei pirmąjį kartą – 8775 dozės.

Vakcinuos 4 proc. gyventojų

Kaip skelbta, metų pabaigoje Lietuva gavo ir antrąją vakcinų siuntą, kurią nuspręsta sulaikyti ir saugoti Ekstremalių sveikatai situacijų centro sandėlyje Vilniuje. Toks sprendimas priimtas siekiant užtikrinti būtinąją pirmąjį kartą paskiepytų medikų revakcinaciją po trijų savaičių. Buvo planuojama, kad nusistovėjus reguliariai vakcinų tiekimo grandinei, ši siunta taip pat bus atiduota greitesniam suvartojimui.

Gruodžio 4 d. Lietuvos sveikatos ministerija (SAM) paskelbė, kad Lietuvą pasiekė trečioji vakcinų siunta bei paaiškėjo reguliaraus jų tiekimo grafikas. Kaip antradienį visuomenę informavo Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, centralizuotą vakcinų pirkimą ir tiekimą Europos Sąjungoje užtikrinanti Europos Komisija (EK) patvirtino, kad Lietuvą nuo šiol kiekvieną savaitę gaus daugiau kaip 20 tūkst. „BioNTech“ – „Pfizer“ vakcinų dozių, o šis tiekimas bus nepertraukiamai užtikrinamas artimiausių 3 mėnesių laikotarpyje.

Primename, kad „BioNTech“ – „Pfizer“ iki sausio 6 d. buvo vienintelė Europos vaistų agentūroje registruota vakcina, leidžiama naudoti ES teritorijoje.

Žinios dėl tiekimo užtikrinimo leido šalies Vyriausybei pasitvirtinti aiškesnį vakcinų skirstymo ir vakcinacijos proceso organizavimo grafiką bei suteikė galimybę antrąją metų pabaigoje gautą siuntą iš sandėlių Vilniuje drauge su trečiąja nukreipti į 5 vakcinavimo procesą šalies regionuose koordinuojančias ligonines.

Kaip trečiadienį portalą „Kas vyksta Kaune“ informavo SAM atstovai, antrosios bangos medikų vakcinacijai Vilniaus regionui skirta 11700 dozių, Klaipėdos – 3900, Šiaulių – 2925, Panevėžio – 1950. Kaip minėjome, Kauno regionui su šiuo tiekimu teko – 8775 dozės.

Jei ES per šį laikotarpį nebus patvirtinta naujų vakcinų, matematiniai skaičiavimai rodo, kad Lietuvą per tris šių metų mėnesius pasieks 240 tūkst. vakcinų, t.y. galės būti vakcinuoti apie 4 proc. šalies gyventojų (vakcinavimui reikalingos dvi dozės).

Vakcinacijos lyderis pasaulyje – Izraelis/ Our World In Data grafikas

Prioritetas – gydantiems COVID-19

Kaip vakcinos bus paskirstytos tarp Kauno regiono ligoninių, SAM atstovai patarė informacijos teirautis, kontaktuojant su Kauno regione vakcinas skirstančių Kauno klinikų Komunikacijos tarnybos darbuotojais. Gruodžio 6 d. tarnybos atstovai informavo, kad informaciją apie antrosios siuntos vakcinų paskirstymą pateiks ketvirtadienį. Gavę informaciją – pasidalinsime.

Antradienį SAM surengtoje spaudos konferencijoje ministras A. Dulkys informavo, kad per dvi – tris savaites planuojama sukurti atvirų duomenų portalą, kuriame visuomenė galėtų gyvai stebėti vakcinacijos Lietuvoje proceso eigą, susipažinti su informacija, kurios visuomenės grupės realiu laiku yra vakcinuojamos, kurios laukia eilėje.

Kaip skelbiama, šiuo metu gauta antroji vakcinų siunta turėtų būti skirta tik medikų vakcinacijai, prioritetą teikiant COVID-19 pacientų gydyme dalyvaujantiems medikams. Antruoju ir trečiuoju prioritetu įrašyti „didžiausios rizikos pacientai“ bei „savanoriai, dalyvaujantys COVID-19 gydyme“.

Trečiadienio vakarą Kauno klinikos pranešė, jog taip pat pradėti vakcinuoti ir sunkiausiomis ligomis sergantys pacientai.

Vakcinacijos planas / SAM nuotr.

Pirmųjų vakcinų paskirstymas

Kaip rašėme anksčiau, Kauno regiono medikai pradėti skiepyti praėjusių metų pabaigoje, kuomet gautos pirmosios 2925 vakcinų dozės. Nuspręsta daugiau, kaip pusę jų skirti Kauno klinikų medikams, 500 – pagrindinei su COVID-19 infekcija kovojančiai regiono ligoninei – LSMU Kauno ligoninei, o likusias išdalinti 9-ioms regiono ligoninėms, tarp kurių – COVID-19 skyrius turinčios Jonavos, Kėdainių, Jurbarko, Prienų, Marijampolės ligoninės.

Kaip skelbta anksčiau, pavojingu virusu persirgę medikai šiuo metu nėra vakcinuojami, kadangi tyrimai rodo, jog ligos persirgimas suformuoja natūralų iki 5-6 mėnesių trunkantį imunitetą. Galutinių moksliškai patvirtintų duomenų, kiek trunka vakcinajos metu įgytas imunitetas nėra, kadangi dauguma vakcinų į trečiąją bandymų stadiją perėjo tik vasaros pabaigoje ir tam, kad patvirtinti galutinę imuniteto galiojimo trukmę, reikia daugiau laiko.

Procesą koordinuojanti LSMU ligoninė Kauno klinikos pateikė galutinius duomenis, kaip tarp regiono ligoninių buvo paskirstytos pirmosios bangos vakcinos. Po trijų savaičių šias vakcinas gavusių medikų laukia revakcinacijos procesas, kuris būtinas tam, kad susidarytų reikalingas imunitetas prieš COVID-19.

LSMU ligoninės Kauno klinikos duomenys
Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA