Pusė Kauno regionui skirtų vakcinų atiteko Kauno klinikoms, visiems kitiems – kas liko | Kas vyksta Kaune

Pusė Kauno regionui skirtų vakcinų atiteko Kauno klinikoms, visiems kitiems – kas liko papildyta Raseinių, Vilkaviškio, Marijampolės duomenimis

KAUNO LIGONINĖS NUOTR.

Planuojama, kad Kauno regiono medikų pirmoji vakcinacijos banga bus užbaigta gruodžio 30 d. Antradienį ir trečiadienį daugiausiai dėmesio skirta atokesnėms regiono ligoninėms, kurias pasiekė procesą koordinuojančios LSMU ligoninės Kauno klinikos skirtos vakcinų dozės. Iš 3000 regionui skirtų vakcinų kiekio daugiau kaip pusė – 1600 –  atiteko Kauno klinikų darbuotojų vakcinacijai, 500 dozių skirta pagrindinei su COVID-19 Kaune kovojančiai Kauno ligoninei, likusioms devynioms regiono ligoninėms – 900 vakcinų.

Vakcinacija truks iki trečiadienio

Sekmadienio rytą vakcina nuo COVID-19 Kauno regione paskiepyta pirmoji medikė – LSMU ligoninės Kauno klinikos slaugytoja Jolanta Litvinienė. Visą sekmadienį vyko intensyvus Kauno klinikų darbuotojų skiepijimo procesas, kuris, kaip praneša įstaigos atstovai spaudai, tęsis iki trečiadienio. „Esant besikeičiančiai situacijai, kai dėl saviizoliacijos, ligos, atostogų ar kitų priežasčių ne visi darbuotojai skiepytis atvyksta vienu metu, todėl procesas užtrunka“, – sako klinikų Komunikacijos tarnybos vyr. specialistė Eglė Karalienė.

Sekmadienį Kauno klinikose paskiepyta ir 100 LSMU Kauno ligoninės darbuotojų, likusieji 400 gydytojų ir slaugytojų vakcinuojami jau savo ligoninėje, planuojama, kad procesas bus užbaigtas antradienį. LSMU Kauno ligoninės generalinis direktorius prof. Albinas Naudžiūnas pabrėžia, kad skiepai padės suvaldyti darbuotojų sergamumą. „Esame didžiausia COVID-19 ligonius gydanti įstaiga šalyje. Skiepai leis ženkliai sustabdyti personalo sergamumą, kuris šiuo metu yra gana didelė problema“, – sakė jis.

Kaip teigia LSMU Kauno ligoninės Infekcijų kontrolės skyriaus vadovė Rita Butylkina, iki šiol nė vienam paskiepytam darbuotojui nepasireiškė kokie nors ypatingi simptomai. Apie tai, kad paskiepyti medikai nepatiria ryškesnių reakcijų į skiepą sako ir Kauno klinikų atstovė.

Kauno ligoninė – ant pajėgumų ribos

„Iš viso per šias dienas bus paskiepyti visi su COVID-19, priėmimuose ir kituose didesnės rizikos susirgti padaliniuose dirbantys medikai“, – informuoja Kauno ligoninės atstovė R. Butylkina.

Antroji vakcinacijos dozė, būtina, kad galutinai susiformuotų imunitetas, medikams numatyta po trijų savaičių. Reikalingas jos kiekis gautas visa para anksčiau nei žadėta – gruodžio 28 d. ir šiuo metu yra saugomas Ekstremalių sveikatai situacijų centro sandėlyje, – apie tai portalą „Kas vyksta Kaune“ informavo Sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnybos vedėjas Vytautas Beniušis.

LSMU Kauno ligoninės pateiktais duomenimis, dėl COVID-19 saviizoliacijoje šiuo metu yra 230 ligoninės darbuotojų. Nuo rudens šia liga persirgo daugiau, kaip 400 darbuotojų, kurie su pirmąja banga nėra skiepijami dėl to, kad jų imunitetas yra susiformavęs natūraliai. Tokia tvarka galioja visose šalies įstaigose, tačiau planuojama persirgusius medikus skiepyti vėliau, kai bus gauti papildomi vakcinų kiekiai.

„Kad suvaldytume su COVID-19 ligoniais dirbančių medikų sergamumą, gautas vakcinų kiekis yra pakankamas, tačiau tam prireiks mažiausiai mėnesio, nes dar laukia revakcinacija, o po jos turi praeiti ne mažiau, kaip pusantros savaitės, kol organizme susiformuos imunitetas koronavirusui“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė ligoninės atstovas spaudai Saulius Tvirbutas. Pasak jo, šiuo metu dėl medicinos darbuotojų trūkumo, ligoninė yra pasiekusi savo galimybių ribas.

LSMU Kauno ligoninės Infekcinių ligų skyriaus vedėja Estela Tamašauskienė/ Kauno ligoninės nuotr.

Kauno klinikų vakcinos – visų skyrių medikams 

Antradienio duomenimis, Kauno ligoninėje gydoma 228 COVID-19 ligonių, dar apie pora dešimčių yra izoliuoti kituose padaliniuose. Viso ligoninėje yra 226 COVID-19 gydymui skirtų lovos su specialia deguonies įranga bei 14 vietų reanimacijoje su dirbtinės plaučių ventiliacijos (DPV) galimybe. Palyginimui, Kauno klinikose specifiniam COVID-19 ligonių gydymui yra įsteigta 30 terapinio ir 25 reanimacijos profilio COVID-19 lovų.

Kaip informuoja Kauno regiono medikų vakcinacijos procesą koordinuojančios ligoninės Kauno klinikos atstovė E. Karalienė, Vyriausybės sveikatos ekspertai COVID-19 vakcina pirmiausiai rekomendavo skiepyti „COVID-19 padalinių, skubios pagalbos ir priėmimo, reanimacijos ir intensyviosios terapijos, infarktų, insultų ir politraumų klasteriuose, transplantacijų, onkologijos-hematologijos dienos stacionaruose dirbančius, skubią pagalbą teikiančių chirurgijos, endoskopijos, anesteziologijos, hemodializės, akušerijos ir ginekologijos padalinių darbuotojus“.

Pasak jos, atsižvelgdama į šias rekomendacijas, Sveikatos apsaugos ministerija gruodžio 18 d. paprašė visų Lietuvos gydymo įstaigų pateiktų darbuotojų, kuriuos būtų galima skiepyti COVID-19 vakcina, sąrašus.

Gruodžio 21 dieną, darbuotojų, ketinančių skiepytis nuo COVID-19 infekcijos, sąrašus Sveikatos apsaugos ministerijai pateikė tiek Kauno klinikos, tiek likusios 9 Kauno regiono gydymo įstaigos (Jurbarko, Kėdainių, Marijampolės, Jonavos, Raseinių, Prienų, Kaišiadorių, Vilkaviškio, Šakių ligoninės). LSMU Kauno ligoninė savo sąrašą Kauno klinikoms pateikė vėliau. Pasak E. Karalienės, atsižvelgiant į ligoninių pageidavimus, buvo sudarytas būtent toks vakcinų paskirstymo planas.

Paprašyta patikslinti, kiek vakcinų gaus kitos regiono gydymo įstaigos E. Karalienė atsakė, kad „tiksliais COVID-19 vakcina pasiskiepijusių Kauno regione medikų skaičiais pasidalinsime, kai tik bus užbaigtas skiepijimas“. Gavę Kauno klinikų informaciją, publikaciją papildysime.

Prienuose norinčių skiepytis daugiau

„Su pirmąja banga norinčių skiepytis medikų mūsų ligoninėje yra gerokai virš 100. Pradžioje buvo keletas darbuotojų, kurie nepageidavo skiepytis, bet vakar persigalvojo ir skiepijosi. Sakyčiau, tarp nenorinčių skiepytis daugiau slaugos darbuotojų – ne gydytojų“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė Prienų ligoninės vadovė Jūratė Milaknienė. Pasak jos, iš ligoninėje dirbančių 216-os darbuotojų galbūt iki 10 dvejoja dėl vakcinacijos. Vadovė įsitikinusi, kad su nauja skiepijimo banga, persigalvos ir pastarieji.

Visą jų ligoninei skirtą kiekį įstaiga gavo pirmadienį – 45 vakcinas. Kaip ir daugumoje regiono ligoninių, pirmiausiai paskiepyti dirbantieji COVID-19 ir skubios pagalbos priėmimo skyriuose, taip pat reanimacijos darbuotojai bei medikai, atliekantys PGR testus. Vakcinacija užtruko apie porą valandų, ją stebėjo iš Kauno klinikų vakcinas atgabenęs darbuotojas, pačią vakcinaciją atliko ligoninės personalas. Tokia pačia tvarka vakcinavimas vyksta ir kitose Kaune regiono ligoninėse.

Pasak J. Milaknienės, iš 216-os ligoninės darbuotojų COVID-19 jau persirgo 41, šiuo metu serga 23, viena darbuotoja mirė. Prienų ligoninėje COVID-19 skyriuje šiuo metu likusi viena laisva vieta iš 25, taip pat užimtos ir 2 COVID-19 ligoniams skirtos vietos reanimacijoje, dar keletas žmonių šiuo metu yra izoliatoriuje, kur laukia testo atsakymų.

„Labai džiaugiamės, kad prasidėjo vakcinacija, visiems įsižiebė viltis, nes tikrai labai sunku dirbti, labai visi pervargę – ir morališkai, ir fiziškai. Kai iškrenta vienas darbuotojas – į jo vietą stoja kitas, krūvis dvigubas. Matom sunkius ligonius, matom savo kolegų ligas, kurie gydomi mūsų skyriuje, tikimės, kad situacija gerės“, – sako Prienų ligoninės vadovė.

Vakcinacijos metu tvyrojusią nuotaiką Prienų ligoninės vadovė įvardijo, kaip pakilią.

Atsisakančiųjų skiepytis – vienetai

Apie atsisakančius skiepytis medikus portalas pasiteiravo ir Kauno klinikų bei Kauno ligoninės atstovų. „Informacijos apie atsisakiusius skiepytis COVID-19 vakcina medikus nerinkome ir jos neturime. Skiepijimas yra ir liks savanoriškas kiekvieno žmogaus sprendimas“, – teigė klinikų atstovė.

Kauno ligoninės viešųjų ryšių atstovas S. Tvirbutas sakė, kad jo duomenimis nepageidauja skiepytis ne daugiau kaip 5 proc. personalo.

Nenorinčių skiepytis medikų – vienetai, o ir tie patys persigalvoja / Kauno ligoninės nuotr.

Jurbarkui panašus kiekis vakcinų

Su portalu susisiekusi Jurbarko ligoninės Vyriausioji slaugos administratorė Lina Gedminienė sakė, kad jų ligoninei skirtos 55 vakcinų dozės, kurios visos į Jurbarką Kauno klinikų darbuotojų pristatomos antradienį. Planuojama, kad vakcinacija bus įvykdyta tą pačią dieną.

Pirmumo tvarka skiepijami dirbantieji COVID-19 ir skubios pagalbos skyriuose. Iš 257 darbuotojų beveik 100 yra persirgę koronavirusu. Šiuo metu ligoninėje gydomi 46 COVID-19 sergančių ligonių, nors jų gydymui yra skirta 40 lovų.

Jonavos medikai skiepyti per du kartus

Jonavos ligoninės direktorius doc. dr. Paulius Vasilavičius informavo, kad jų ligoninės medikai skiepijami per du kartus. Pirmadienį gautos 65 vakcinos, antradienį – antra tiek. Viso bus paskiepyta 130 ligoninės darbuotojų. Pasak jo, pirmiausiai skiepijami COVID-19, skubios pagalbos-priėmimo, reanimacijos-intensyvios terapijos skyriuose dirbantys darbuotojai ir kiti, kurie gali būti pasitelkiami darbui šiuose skyriuose, gydant COVID-19 pacientus.

Jonavos ligoninėje dirba 427 darbuotojai, iš kurių COVID-19 persirgo 40, šiuo metu serga 51.

„Pagal teisės aktus įsteigėme COVID-19 pacientų gydymui įsteigėme 25 lovas su deguonies terapija bei 2 lovas reanimacijoje su DPV galimybe, tačiau situacijai keičiantis, dabar gydome 41 COVID-19 sergantį pacientą“, – į portalo atsiųstą užklausą atsakė P. Vasilavičius.

Pirmoji vakcinavimo diena

Kėdainiuose situacija panaši

Apie situaciją Kėdainių ligoninėje portalui „Kas vyksta Kaune“ informaciją atsiuntusios ligoninės sekretorės Ritos Gogaitienės laiške rašoma, kad jų įstaiga pirmadienį gavo 110 vakcinų, kuriomis, kaip ir kitose ligoninėse, prioriteto tvarka bus skiepijami dirbantieji COVID ir skubios pagalbos skyriuose.

„Ligoninėje persirgę arba serga apie 130 darbuotojų. Antradienio duomenimis Kėdainių ligoninėje COVID-19 skyriuje gydomi 65 pacientai, likusios 5 laisvos vietos iš įsteigtų 70. Dar 14 pacientų gydomi kituose skyriuose dėl kitų ligų, jų testas teigiamas“, – rašoma Kėdainių ligoninės atstovės atsakyme.

Į antradienio rytą išsiųstą portalo „Kas vyksta Kaune“ užklausą kol kas neatsakė 5 Kauno regiono ligoninės – Marijampolės, Raseinių, Kaišiadorių, Vilkaviškio ir Šakių. Iš į klausimus neatsakiusių ligoninių, tik Marijampolės stacionare yra skirtos lovos COVID- 19 pacientų gydymui. Gavę jų atsakymus, publikaciją papildysime.

Iš atsakymus pateikusių ligoninių jos yra gavusios 340 vakcinų nuo COVID-19, t.y. apie trečdalį visų nuo Kauno nutolusioms ligoninėms skirtą kiekį.

SAM vakcinų duomenų nevaldo

Norėdami sužinoti, kaip kitoms regiono ligoninėms buvo paskirstytas vakcinų kiekis, kreipėmės ir į Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovus. Pastarieji patarė teirautis LSMU ligoninės Kauno klinikos, „kuri yra organizuojanti įstaiga Kauno regione ir ji pati nusprendžia, kiek kokioms ligoninėms bus paskirstyta vakcinos dozių“.

„Paskirstant dažniausiai atsižvelgiama į tai, kiek kokioje gydymo įstaigoje dirbama su COVID-19 liga sergančiais pacientais ir kyla rimta grėsmė medikų sveikatai ir gyvybei“, – teigiama ministerijos Spaudos tarnybos vedėjo V. Beniušio atsakyme.

Jis patvirtino, kad antroji vakcinos dozė, reikalinga revakcinacijai yra gauta ir, kaip rašėme saugoma Ekstremalių sveikatai situacijų centro sandėlyje. „Planuojama po trijų savaičių ja paskiepyti tuos pačius medikus, kurie jau buvo paskiepyti. Tačiau šis sprendimas gali ir keistis, jeigu Lietuva anksčiau gaus trečią vakcinos dozių partiją ir bus įsitikinta, kad vakcinos bus pakankamai atėjus laikui antra vakcinos doze paskiepyti jau paskiepytus medikus. Tokiu atveju šios partijos doze gali būti pradėti skiepyti ir kiti dar nepaskiepyti medikai“, – pranešė SAM atstovas.

Papildyta 2020 m. gruodžio 29 d., 16.30 val.

Su portalu „Kas vyksta Kaune“ susisiekė ir Raseinių ligoninės direktorius Vidmantas Merkliopas, kuris informavo, kad ši gydymo įstaiga vakcinas nuo COVID-19 gavo pirmadienį ryte. Gautos 35 vakcinos, skiepijimo procesas truko 1,5 val. Ligoninėje nėra skyriaus, skirto COVID-19 gydymui, tačiau skubios pagalbos skyriuje įrengtas vadinamas kovidariumas, kuriame paruošos 9 lovos su deguonies terapijos galimybe. Pasak direktoriaus, izoliuotoje patalpa beveik visada užpildyta, nes sergančių koronavirusu netrūksta. Per gruodį ligoninėje gydyti 48 pacientams, kuriems nustatyta COVID-19 liga.

Pasak V. Merkliopo, Raseinių ligininėje vakcinuoti skubios pagalbos skyriaus darbuotojai, dirbantieji reanimacijoje, operuojantys chirurgai bei akušerijos skyriaus specialistai. Ligoninėje dirba 290 darbuotojų, iš jų 237 asmenys – medicinos personalas. Su šiuo metu sergančiais koronavirusu medikais, viso natūralią imunizaciją bus įgyję 95 darbuotojai.

Taip pat 5 klausimus apie vakcinavimą atsakė ir Vilkaviškio ligoninė. Pasak ligoninės atstovės Dianos Mykolaitytės, jų įstaigoje pirmadienį  paskiepyti 95 darbuotojai. „Pirmiausia buvo skiepijami priėmimo-skubios pagalbos, reanimacijos-intensyvios terapijos, operacinės, akušerijos-ginekologijos ir chirurginio skyriaus darbuotojai“, – informavo D. Mykolaitytė. Pasak jos, ligoninėje dirba 302 darbuotojai, apie 90 yra persirgę COVID-19. „VšĮ Vilkaviškio ligoninėje COVID-19 gydymui skirtų lovų nėra numatyta. Pacientai, kuriems nustatoma COVID-19 liga yra perkeliami į arčiausiai esančias COVID-19 lovas turinčias ligonines“, – rašoma atsiųstame atsakyme.

Papildyta 2020 m. gruodžio 29 d., 17.30 val.

Po 17 val. gauti atsakymai ir iš Marijampolės ligoninės, kuri patvirtino gavusi ženklų vakcinų kiekį – 350. Pagal gautą kiekį Marijampolė yra trečioje pozicijoje po antroje esančios LSMU Kauno ligoninės (500) ir pirmoje – LSMU ligoninės Kauno klinikos (1600).

Marijampolės ligoninės Ryšių su visuomene specialistė Aistė Visockienė portalui „Kas vyksta Kaune“ teigė, jog visą vakcinų kiekį gavo pirmadienį, o skiepijimo procesą vykdo savo pajėgomis. „Prioriteto tvarka pirmiausiai bus skiepijamas personalas, dirbantis kovidariumuose, priėmimo ir skubios pagalbos skyriuje bei anesteziologijos ir intensyvios terapijos skyriuje, taip pat teikiantys pagalbą klasteriuose“, – informavo A. Visockienė.

Pasak atstovės, ligoninėje dirba 575 medikai, iš jų jau persigę COVID-19 – 120. Šiuo metu VšĮ Maijampolės lioninėje gydomi 72 pacientai, sergantys COVID-19 liga, o šios ligos gydymui įsteigtos 76 lovos. Pasak A. Visockienės, „vakcinacija vyksta sklandžiai, visi paskiepyti darbuotojai jaučiasi puikiai, jokio šalutinio poveikio nejaučia“.

Tyrime apie vakcinų kiekius Kauno regiono ligoninėse šiuo metu nėra pateikusios duomenų Kaišiadorių ir Šakių ligoninės. Atsakymus pateikusios 7 regiono ligoninės yra gavusios 820 vakcinų nuo COVID-19. Pasak veiklą regione koordinuojančios ligoninės Kauno klinikos atstovų, viso ne Kaune veikiančioms ligoninėms regione buvo skirta 900 vakcinų, nors pradėjus vakcinacijos procesą praėjusį sekmadienį vykusioje spaudos konferencijoje buvo teigiama, kad kitoms ligoninėms regione bus skirta 1000 vakcinų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA