Kauno klinikos pasiruošusios priimti COVID-19 vakcinas: kas gaus patys pirmieji? | Kas vyksta Kaune

Kauno klinikos pasiruošusios priimti COVID-19 vakcinas: kas gaus patys pirmieji?

„Kas vyksta Kaune“, DELFI nuotr.

Europos Komisijai skubos tvarka suteikus leidimą platinti bendrovių „BioNTech“ ir „Pfizer“ sukurtą vakciną nuo koronaviruso, Kauno klinikų specialistai antradienį paaiškino, kaip bus organizuojamas sveikatos priežiūros darbuotojų skiepijimas. Vakcinaciją, kurią koordinuos penkios didžiosios Lietuvos ligoninės, pradėti planuojama jau gruodžio 27 d., o norą pasiskiepyti išreiškė 70 proc. klinikų personalo.

Padalys penkioms Lietuvos ligoninėms

Kaip antradienį surengtoje nuotolinėje spaudos konferencijoje žurnalistams sakė Kauno klinikų Ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarnybos vadovas Šarūnas Mačinskas, ligoninė tik pradėjus kalbėti ir Lietuvai pradėjus sudaryti sutartis dėl COVID-19 vakcinų pirkimo, ėmė galvoti, kaip tą procesą reikės vykdyti.

„Darbas itin suaktyvėjo paskutiniu metu, kai konkrečiai kalbama apie Lietuvą pasieksiančią „BioNTech & Pfizer“ kompanijos vakciną, kuria pirmiausia turėtų būti paskiepyti asmens sveikatos prižiūros įstaigose dirbantys asmenys. Klinikos yra viena įstaigų, atsakingų už COVID-19 ligos gydymo paslaugų organizavimą Kauno regione – mes bendraujame su regione veikiančiomis pagrindinėmis stacionarinės asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiančiomis įstaigomis“, – aiškino Š. Mačinskas.

Vakar Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pateikė sprendimą, kad penkios Lietuvos įstaigos bus atsakingos ne tik už savo darbuotojų skiepijimą, bet turės organizuoti visų regione dirbančių sveikatos priežiūros specialistų skiepijimą.

Tos įstaigos, pažymėjo Š. Mačinskas, įvardytos ir Vyriausybės nutarime dėl karantino paskelbimo, ir sveikatos apsaugos ministro sprendime: Vilniaus universiteto Santaros klinikos, LSMU Kauno klinikos, Panevėžio, Šiaulių Respublikinės ir Klaipėdos universitetinė ligoninė.

„Neturiu informacijos, kur ir kada vakcinos bus pristatytos pirmiausia. Esame pateikę kontaktinius duomenis, ką įstaigoje reikia informuoti jau pristatant vakcinas, kad pagal nustatytą tvarką jos būtų priimtos ir saugomos“, – pridėjo Ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarnybos vadovas.

Skiepys patys ir prižiūrės kitur

„Šiandien pradėjome aukštu tempu ruoštis tam darbui, kurį pagal turimą informaciją numatoma pradėti gruodžio 27 dieną. Tikslaus laiko dar nežinome, viskas priklausys nuo to, kaip ir kada vakcinos bus atvežtos, tačiau įstaiga pasiruošusi skiepyti ir savo, ir kitų regiono ligoninių darbuotojus“, – patikino Š. Mačinskas.

Anot jo, procesas sudėliotas taip, kad Kauno klinikos turi reikiamas sąlygas vakcinoms saugoti: šaldiklius, galinčius palaikyti daugiau kaip -80 laipsnių temperatūrą, sąlygas skiepijimui pasiruošti, licencijas, tinkamas patalpas, specialistus skiepijimui vykdyti. Šiais resursais planuojama organizuoti klinikų darbuotojų skiepijimą.

Kitų regiono ligoninių darbuotojai bus skiepijami savo įstaigose. Kauno klinikos vykdys vakcinos priežiūrą, ją nuveš, žiūrės, kaip vykdomos procedūros, surinks naudotas pakuotes, jas išsiveš – atliks visą organizacinį darbą, tačiau patį skiepijimo darbą ir duomenų suvedimą į e.sveikatą turės padaryti tos įstaigos darbuotojai.

„Kauno klinikos priklausomai nuo gaunamų vakcinų kiekių, kurių labai tikslių skaičių nežinome, pasiruošusios skiepyti kaip galima greičiau. Preliminariais duomenimis, su pirma partija atkeliaus truputį mažiau nei 10 tūkst. dozių. SAM, atsakingos institucijos vykdys skiepų paskirstymą ir gavus tam tikrą kiekį vakcinų, klinikos proporcingai darbuotojų, teikiamų paslaugų apimčiai planuoja pirmiausia skiepyti viso regiono įstaigose dirbančius darbuotojus. Tai galėtume pradėti daryti kad ir rytoj, tačiau preliminariai procedūras galėsime pradėti gruodžio 27 d. ir esame visiškai tam pasiruošę“, – kalbėjo specialistas.

Pirmiausia – COVID-19, reanimacijos, skubios pagalbos skyriams

Praėjusį penktadienį, nurodė Š. Mačinskas, Kauno klinikos apklausė visą savo dirbantį personalą – iš daugiau kaip 7 tūkst. šiek tiek daugiau nei 70 proc. iškart pareiškė norą skiepytis COVID-19 vakcina. Tai esą pakankamas darbuotojų skaičius, tą valią jie išreiškė jau registruodamiesi skiepijimosi procedūroms.

„Pagal rekomendacijas nustatyti prioritetai, kurie darbuotojai turėtų būti skiepijami pirmiausia tiek mūsų, tiek viso regiono įstaigose. Klinikose – dirbantys COVID-19 skyriuje, kur dabar yra 30 lovų, Intensyviosios terapijos, suaugusiųjų ir vaikų Skubios pagalbos skyrių specialistai. Pagal toliau einančius prioritetus – paslaugas, kurių metu susidaro daug aerozolių, teikiantys darbuotojai, esantys padidintos rizikos erdvėje ir turintys naudoti specialias asmens apsaugos priemones bei visi kiti sveikatos priežiūros specialistai“, – vardijo Ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarnybos vadovas.

Jis pabrėžė, kad bus skiepijami ne tik gydytojai, bet ir slaugytojos, jų padėjai, valytojos, pagalbiniai darbuotojai – visi, nepriklausomi nuo užimamų pareigų.

„Tą darbą net ir pirmą dieną planuojame pradėti, jei tik bus sąlygos, iš ryto. Iš pradžių bus skiepijami tie specialistai, kurie dirba didžiausiose rizikose, taip pat dirbantys LSMU Kauno ligoninėje. Pirmųjų vakcinų naudojimas bus planuojamas taip, kad proporcingai pagal darbuotojų skaičių prioritetiniuose padaliniuose būtų paskiepyti visų regiono ligoninių darbuotojai“, – sakė Š. Mačinskas.

Mato logistinį iššūkį

Pasiteiravus, ar klinikoms tekę vykdyti tokio masto darbą, Š. Mačinskas užtikrino, kad vakcinavimas įstaigai nėra naujas dalykas, čia teikiamos visų lygių asmens sveikatos priežiūros paslaugas: vykdomas tiek pirminis imunoprofilaktinis prirašytų pacientų skiepijimas, tiek naujagimių vakcinacija, skiepijimas teikiant skubią pagalbą, kai tai daroma po traumų, tarkime, pasiutligės prevencijai.

„Klinikos daug metų turi licenciją ir nustatytas tvarkas, kaip atlikti šį darbą. Pagal dabar planuojamą apimtį – kad būtų paskiepyta daugiau kaip 70 proc. Lietuvos gyventojų – galbūt tai yra iššūkis, tačiau jis tikrai įgyvendinamas šalies įstaigoms. Panašaus dydžio skiepijimą iš savo praktikos prisimenu apie 2005 m., kai buvo pavojinga gripo atmaina, to paties sezono metu skiepyta net dviem gripo vakcinomis. Tą sezoną skiepijome tiek standartine, tiek naujo gripo vakcina. Aišku, dabar 70 proc. vakcinavimo nuo gripo apimties niekada nesiekiame, darbas bus kiek intensyvesnis, tačiau ne naujas.

Iššūkį labiau matau ne gydymo įstaigai, o logistikai dėl vadinamos šalčio grandinės – reikia nuolat užtikrinti žemą temperatūrą vakcinų pervežimo metu. Įstaiga priemones saugoti vakciną turi ir reikalavimus išlaikys“, – sakė Ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarnybos vadovas.

Žurnalistams paklausus, kodėl gauti vakciną nenusiteikę likę 30 proc. personalo, Š. Mačinskas atkreipė dėmesį, kad nuo gripo įprastai paskiepijama 10-15 proc. darbuotojų. Specialisto galva, suveikė vieša informacija dėl skiepų svarbos.

„Manau, kad pradėjus masinį skiepijimą, norinčių pasiskiepyti darbuotojų ir Lietuvos piliečių dalis padidės. Skatinu visus žmones pagalvoti ir prisiimti atsakomybę ne tik už savo, bet ir už kitų – artimųjų, darbuotojų bei pacientų – sveikatą ir dalyvauti šioje skiepijimo programoje“, – proga paskleisti žinią apie vakcinavimo svarbą pasinaudojo Š. Mačinskas.

Jis taip pat pastebėjo, kad pagal tarptautines rekomendacijas, net ir persirgę asmenys negali būti skiepijami, kai serga, o pasveikus skiepyti rekomenduojama, nes susidaro tvirtesnis ir ilgiau trunkantis imunitetas: „Manau, nustatytose tvarkose bus parašyta ir pirmajame etape bus skiepijami tie, kurie neturi jokio imuniteto, o persirgusieji imunitetą jau turi. Todėl kai nėra pakankamai skiepų greitai paskiepyti absoliučiai visus, jie (COVID-19 persirgęs medicininis personalas – „Kas vyksta Kaune“) gali papulti į tą grupę, kurie bus skiepijami vėliau. Visgi manau, kad jie tikrai bus skiepijami.“

Oficialus leidimas duotas pirmadienį

Kaip vakar skelbė naujienų agentūra BNS, Europos Komisija (EK) pirmadienį suteikė oficialų leidimą Europos Sąjungoje (ES) platinti bendrovių „BioNTech“ ir „Pfizer“ sukurtą vakciną nuo pandeminio koronaviruso. Leidimas platinti vakciną atvėrė galimybę pradėti pirmuosius skiepijimus visame 27 šalių bloke iškart po Kalėdų, skiepijimas nuo COVID-19 ES prasidės gruodžio 27 d.

EK pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) sakė, kad Komisija „priėmė sprendimą padaryti Europos piliečiams prieinamą pirmąją vakciną nuo COVID-19. Suteikėme sąlyginį leidimą [platinti] rinkoje.“

Europos vaistų agentūra (EVA) keliomis valandomis anksčiau pirmadienį nurodė, kad vakcina, sukurta Vokietijos biotechnologijų įmonės „BioNTech“ ir JAV farmacijos milžinės „Pfizer“, atitinka ES saugumo ir kokybės standartus. Anksčiau buvo prognozuota, jog Briuselis vakcinos platinimui pritars po EVA sprendimo praėjus dviem ar trims dienoms.

Vakcina turėtų būti pradėta platinti ateinantį šeštadienį, o pirmieji skiepijimai visoje ES turėtų prasidėti gruodžio 27–29 dienomis. EVA nurodė, kad „labai tikėtina“, jog vakcina veiksmingai apsaugos ir nuo naujos atmainos koronaviruso, šiuo metu sparčiai plintančio Britanijoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA