Vieno baisiausių Kauno kiemų namo administratorius: gyventojai pakeitimų atsisakė patys | Kas vyksta Kaune

Vieno baisiausių Kauno kiemų namo administratorius: gyventojai pakeitimų atsisakė patys papildyta

R. Tenio nuotr.

„Kas vyksta Kaune“ „Facebook“ puslapyje paviešinus didžiulių duobių Taikos prospekte išvagoto kiemo nuotrauką, netruko atsiliepti ir čia gyvenantys žmonės. Anot kauniečių, jie kreipėsi į daugiabutį administruojančią bendrovę dėl teritorijos asfaltavimo, bet pokyčių nesulaukė. Savo ruožtu, bendrovės atstovai teigia gyventojus atsisakius formuoti sklypą, kadangi šie negalėtų kiemo užsitverti.

Automobilių dugnais braukia žemę

Kaip pasakojo su portalo redakcija susisiekęs vyras, Taikos pr. 47-ame daugiabutyje gyvenantis penktus metus, kiemas per minėtą laiką nė kiek nepasikeitė geryn. Skaitytojo teigimu, tiek pernai, tiek šiemet skambinta į namą administruojančią įmonę „Dainavos būstas“ – gautas atsakymas, kad kiemas bus remontuojamas tvarkant Taikos prospektą.

Gatvės rekonstrukcija šioje vietoje praktiškai baigta, tačiau, anot vyro, iki šios dienos jokių žinių apie darbus negirdėt. „Atrodo, gyvename didmiestyje, buvusioje Lietuvos sostinėje, tačiau namo grįžtame per purvą kaip kokiame apleistame vienkiemyje“, – stebėjosi skaitytojas.

Jis pridūrė, kad dažnai palikus atdarą langą tenka girdėti, kaip važiuojantys automobiliai dugnu braukia iškilusius kalnus tarp didžiulių balų, keletą kartų tai patirti teko ir pačiam.

Yra ir šviesioji medalio pusė: Taikos pr. 47 bekelė – tikriausiai vienintelė, kurią šis „Jaguar F-Pace“ kada nors pamatys / R. Tenio nuotr.

„Todėl automobilio į kiemą nebestatau, stengiuosi susirasti vietos kitur, t. y., prie Vyturio gimnazijos, – aiškino vyras, dėl apgadinto automobilio niekur nesikreipęs, nes pokyčių ar kompensacijos sakė nesitikintis. – Taip pat, tikėtina, jog pirmųjų aukštų gyventojai vasarą pro atvirus langus įsileidžia ne gaivesnio oro, o dulkių nuo kiemo grunto.“

Rimto remonto nematė

Pasak kiemo gyventojo, vieninteliai dangos tvarkymo darbai, kuriuos čia teko matyti – lyginimas greideriu: „Atvažiuoja buldozeris, pravažiuoja porą kartų per kiemo centrą, išstumdo kalnus į kiemo kraštus, kur vėliau formuojasi balos ir purvas, ir išvažiuoja savais reikalais. Mano manymu, geriau greideriui skiriamus pinigus panaudoti normaliam kiemo remontui, t. y. išasfaltavimui, nes akivaizdu, kad dabar taikomi metodai veikia daugiausia porą savaičių.“

Vyro manymu, bent jau automobilius, kurių kieme kartais stovi maždaug 90, čia laikantys namo gyventojai, o gal ir kiti, sutiktų sumokėti papildomai, kad kiemas būtų tvarkingas. Vis dėlto, pašnekovas pripažino, kad tam reikėtų atlikti apklausą ar duoti užpildyti sutikimo mokėti papildomai formas. Skaitytojui teko girdėti ir apie Kauno savivaldybės projektą „svajonių kiemas“. Programa, pagal kurią valdiškomis lėšomis galima finansuoti iki pusės kiemo tvarkymo išlaidų, tikrai yra, tačiau pirmas tokio remonto žingsnis – sklypo suformavimas, kaip netrukus paaiškėjo, čia gyvenantiems kauniečiams ir kišantis koją.

„Juk kiemas reikalingas ne tik vairuojantiems gyventojams, bet ir kitiems, turiu omenyje, kad policijos, greitosios medicinos pagalbos automobiliams šokinėti per kalnus irgi nėra naudinga. Tuo labiau, kad paskutinėse laiptinėse gyvenantiems žmonėms prireikus greitosios medicinos ar kitų specialiųjų tarnybų pagalbos, užtruktų ilgiau vien atvažiuoti, ką jau kalbėti apie ligonio išvežimą GMP automobiliu“, – samprotavo vyras.

Tvirtina, kad gyventojai formuoti sklypą atsisakė

Daugiabutį administruojančią įmonę valdančios bendrovės „Mano būstas“ atstovas Paulius Ugianskis „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare pabrėžė, kad „Mano būstas“ nėra atsakingas už kiemo dangos tvarkymą, tai esą – savivaldybės atsakomybė.

„Norint kažką keisti, pirmiausia reikia suformuoti sklypą. Mes siūlėme tai gyventojams, tačiau jie šiam siūlymui nepritarė“, – kiek netikėtą įvykių eigą nupasakojo P. Ugianskis.

Anot jo, pagrindinė priežastis, kodėl dauguma gyventojų atsisakė pasiūlymo – šis kiemas yra pravažiuojamas, tad kelio atkarpai nustatytas servitutas ir net sutvarkius dangą namo savininkai negalės kiemo užsitverti bei juo naudotis kaip nuosavu.

Papildyta lapkričio 17 d., 14.12 val.

Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare nurodė, kad programa „Svajonių kiemas“ skatina daugiabučių gyvenamųjų namų teritorijų planavimą, projektavimą ir sutvarkymą, skiriant šiems darbams dalinį finansavimą iš Kauno miesto savivaldybės biudžeto lėšų.

Gyventojai, pažymėjo A. Pakalniškis, kiemą gali tvarkyti savo lėšomis, tačiau nesuformavus sklypo jie negali pretenduoti į savivaldybės paramą. Daugiau informacijos apie programą pateikiama čia.

„Svajonių kiemo“ programoje nėra numatytų išskirtinių išimčių atskiriems gyventojų pageidavimams. Be to, suformuotų sklypų gyventojai patys tarpusavyje sprendžia ar įrengti uždaras aikšteles, ar ne“, – pasiteiravus, ar tvarkyti kiemą galima tik suformavus sklypą, aiškino Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA