Kauniečiams – dar viena galimybė atnaujinti daugiabučių kiemus: paraiškos jau priimamos | Kas vyksta Kaune

Kauniečiams – dar viena galimybė atnaujinti daugiabučių kiemus: paraiškos jau priimamos

kaunas.lt nuotr.

Kauno daugiabučių gyventojus vis dažniau suvienija bendras siekis gyventi gražioje bei tvarkingoje aplinkoje. Prie šio noro prisideda ir trečius metus skaičiuojanti kiemų atnaujinimo programa „Svajonių kiemas“. Nuo jos pradžios pasirašyta daugiau kaip 150 sutarčių, todėl pasiteisinusi iniciatyva tęsiasi toliau. Startavo naujas paraiškų priėmimo etapas.

Susidomėjimas kasmet auga

Prieš kelerius metus pradėta programa iš karto susilaukė didelio kauniečių palaikymo ir susidomėjimo. Vien per 2018 metus pasirašytos 59 daugiabučių namų teritorijos tvarkymo sutartys, rašoma Kauno miesto savivaldybės pranešime žiniasklaidai.

Pernai norinčių gyventi tvarkingiau padaugėjo beveik trečdaliu: sudarytos net 82 sutartys, o įgyvendinant programą suformuoti 37 žemės sklypai, parengti 9 techniniai darbų projektai, atnaujinta 15 kiemų.

„Visi norime gyventi gražioje ir tvarkingoje aplinkoje. Šiam tikslui prieš trejus metus sukūrėme „Svajonių kiemo“ programą. Jos principas paprastas: kauniečiai, norintys susitvarkyti daugiabučių kiemus, gauna solidžią miesto paramą. Nuo programos pradžios pasirašyta daugiau per pusantro šimto sutarčių. Kauniečiai ne tik formavo sklypus, rengė techninius sutvarkymo projektus, bet ir iš pagrindų atnaujino pačius kiemus: įrengė šaligatvius, automobilių stovėjimo aikšteles, įgyvendino kitus darbus“, – teigė Kauno mero pavaduotojas Andrius Palionis.

Vien šįmet įgyvendinta daugiau kaip 10 projektų, o dar 50 bus tęsiami. Iš viso „Svajonių kiemo“ projektui 2020 metams skirta 200 tūkst. eurų. Paraiškos žemės sklypų formavimui, techninių projektų rengimui ir kiemo tvarkymo darbams bus priimamos iki gegužės 29 dienos.

Kiemų atnaujinimo programa „Svajonių kiemas“ / kaunas.lt nuotr.

Geri pavyzdžiai įkvepia

Programą išbandę kauniečiai neslepia, jog sutvarkyti kiemai ne tik džiugina vietos gyventojus, bet ir prisideda kuriant gražesnio, modernesnio miesto įvaizdį. Viena sėkmės istorijų – Gričiupio seniūnijoje, vieno iš Pietų gatvės daugiabučių kiemo atnaujinimas.

Sužinoję apie projektą „Svajonių kiemas“, gyventojai pateikė savivaldybei prašymą dėl paramos kiemo tvarkymui. Savo ruožtu Kauno miesto savivaldybė kompensavo pusę techninio projekto rengimo ir kiemo sutvarkymo kaštų.

„Vienas svarbiausių kiemo pokyčių – neatpažįstamai pasikeitusi automobilių stovėjimo aikštelė. Atsirado daugiau vietų, taip pat buvo sutvarkyti pėsčiųjų takai šalia gyvenamojo namo. Gyventojai jau kurį laiką džiaugiasi naująja aikštele ir gražesne ją supančia aplinka“, – teigė Daugiabučių namų savininkų bendrijos „Žiemiai“ pirmininkas Povilas Jonas Stravinskas.

Pasak jo, kapitalinis kiemo remontas nėra vienos dienos darbas, procedūros užtrunka, tačiau rezultatas atperka viską. Tai puikus miesto ir gyventojų bendradarbiavimo pavyzdys.

Kiemų atnaujinimo programa „Svajonių kiemas“ / kaunas.lt nuotr.

Svarbiausia – pasiryžti

Norint dalyvauti programoje, daugiabučio gyventojams tereikia pateikti prašymą Kauno miesto savivaldybei. Parama gali būti skiriama pačių statybų išlaidoms, taip pat sklypų formavimui ar techninių projektų rengimui.

Programos vykdymui ypač svarbus eiliškumas, kadangi pirmiausia suformuojamas sklypas, tuomet parengiamas techninis projektas ir galiausiai pradedami rangos darbai.

Gyventojams palikta laisvė patiems spręsti kaip turėtų būti tvarkomas jų kiemas, tad bendros vizijos gali nesunkiai virsti realybe. Daugiau informacijos apie programą galima rasti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA