Stambią korupcinę schemą Kaune sukusių draugų byla keliauja į teismą | Kas vyksta Kaune

Stambią korupcinę schemą Kaune sukusių draugų byla keliauja į teismą

DELFI nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai perdavė teismui iš didelės apimties tyrimo išskirtą baudžiamąją bylą. Joje po Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atlikto ikiteisminio tyrimo kaltinimai dėl galimos prekybos poveikiu ir kitų korupcinių veikų pateikti buvusiam Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjui Valdimarui Bavėjanui ir jo artimam pažįstamam, buvusiam „Kauno vandenų“ darbuotojui Valiui Venslovui.

Kaip nurodoma prokuratūros ir STT pranešime, atlikto sudėtingo ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia pagrįstai įtarti, kad 2015–2016 metais tuometinis Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjas V. Bavėjanas, susitikinėdamas ir kitaip bendraudamas su savo vaikystės draugu, tuomet „Kauno vandenyse“ dirbusiu V. Venslovu, susitarė galimai neteisėtai siekti sušvelninti vyro padėtį jo atžvilgiu vykusiame teisminiame procese.

Šiame procese V. Venslovas kaltinamas korupcija, t. y., piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi siekiant turtinės naudos sau ir kitiems asmenims bei kitomis nusikalstamomis veikomis.

Tyrimo duomenimis, nagrinėjant V. Venslovo baudžiamąją bylą pirmosios instancijos Kauno apygardos teisme, V. Bavėjanas su draugu galimai ne kartą tarėsi, planavo bei derino, kaip galėtų pasiūlyti, pažadėti, susitarti duoti ir vėliau duoti 10 tūkst. eurų kyšį Kauno apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjui, kad šis neteisėtai paveiktų V. Venslovo bylą nagrinėjusį kitą šio teismo teisėją dėl švelnesnės bausmės skyrimo.

Byloje turimais duomenimis, su tokiu prašymu tiesiogiai pasiūlydamas ir pažadėdamas duoti nurodyto dydžio kyšį į vieną iš šio teismo teisėjų kreipėsi V. Bavėjanas. Nepasiekus numatyto tikslo ir V. Venslovo bylą vėliau perdavus nagrinėti Lietuvos apeliaciniam teismui, kaltinamieji, kaip įtariama, neteisėtais būdais siekė, kad ši byla būtų paskirta nagrinėti tokiam teisėjui, kurį V. Bavėjanas tikėjosi neteisėtai paveikti dėl švelnesnės bausmės skyrimo.

„Bylos duomenys leidžia pagrįstai įtarti, kad abu kaltinamieji suprato tokius jų veiksmus nesant teisėtais, dėl to siekė elgtis atsargiai, tarpusavio pokalbiuose bei bendraudami su kitais asmenimis kalbėdavo užuominomis, taikė įvairias kitas atsargumo priemones susitikdami bei organizuodami susitikimus su kitais asmenimis“, – nurodoma pranešime.

Anot STT, pažymėtina, kad baudžiamoji byla, kurioje V. Venslovas buvo nuteistas Kauno apygardos teismo nuosprendžiu, šiuo metu yra nagrinėjama Lietuvos apeliaciniame teisme.

Teismui perduotos baudžiamosios bylos kaltinamajame akte nurodoma, kad V. Bavėjanas kaltinamas padaręs nusikalstamas veikas, numatytas Baudžiamojo kodekso 226 str. 3 d., 228 str. 2 d., o V. Venslovas – nusikalstamas veikas, numatytas 226 str, 3 d., 24 str. 6 d. ir 228 str. 2 d. Ši baudžiamoji byla perduota Lietuvos apeliaciniam teismui, kuris spręs klausimą dėl baudžiamosios bylos teismingumo.

V. Bavėjanas iš pareigų buvo atleistas pernai rudenį, po to, kai teisėsauga pareiškė jam įtarimus korupcija. Sprendimą dėl atleidimo V. Bavėjanas yra apskundęs, šį ieškinį nagrinėja Vilniaus apygardos teismas.

Tai jau 10-oji iš didelės apimties ikiteisminio tyrimo, susijusio su aukšto rango teisėjų, advokatų ir kitų asmenų galimai padarytomis korupcinio pobūdžio nusikalstamomis veikomis, atskirta ir teisminiam nagrinėjimui perduodama baudžiamoji byla ir pirmoji, kurioje kaltinimai pareikšti vienam iš buvusių teisėjų.

Teisėjų korupcijos byloje įtarimai pateikti daugiau nei 50 asmenų, tarp jų – aštuoniems teisėjams ir penkiems advokatams. Tiriama daugiau nei 110 nusikaltimų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA