Į raudoną zoną patenka ir Kaunas: Vyriausybei apsisprendus karantinas gali įsigalioti dar šią savaitę | Kas vyksta Kaune

Į raudoną zoną patenka ir Kaunas: Vyriausybei apsisprendus karantinas gali įsigalioti dar šią savaitę

BNS 2020/10/26 08:58
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vyriausybė pirmadienį apsispręs dėl karantino paskelbimo didžiuosiuose šalies miestuose, jis įsigaliotų po kelių dienų, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Ne tik Vilniuje ir Kaune, bet ir kituose dideliuose miestuose, galima tikėtis, kad Vyriausybė apsispręs dėl karantino. Už visą Vyriausybę pasakyti negaliu, bet didžioji dalis didelių savivaldybių yra patekę į tą vadinamą raudonų savivaldybių zoną, ten ir atvejų skaičiai dideli ir nustatytas procentas užsikrėtusiųjų yra didelis“, – LRT radijui pirmadienį sakė A. Veryga.

„Vyriausybė apsispręs, nuo kada galėtų įsigalioti – turi būti keletas dienų, kad savivaldybės spėtų pasiruošti. Jei šiandien bus priimtas sprendimas, tai, tikėtina, kad šią savaitę įsigalios“, – pridūrė jis.

Situacija dėl koronaviruso plitimo, anot ministro, yra sudėtinga, vis daugiau atvejų neatsekama ir neištiriama. Tačiau A. Veryga sako tokią galimą eigą prognozavęs.

Jis taip pat sakė labai blogai vertinantis sekmadienį vykusį informavimą apie naujus nustatytus atvejus, kuomet Nacionalinis visuomenės sveikatos centras buvo paskelbęs netikslius naujausius paros atvejų skaičius, vakare juos tikslino.

„Geriau paskelbti vėliau, nei netikslius. Kaip ir sakiau, tikrai blogai, kad buvo paleisti skaičiai per anksti, nesulaukus patvirtinimo visų per parą buvusių. Vakar kalbėjomės su centru ir paprašėme, kad jie skaičius patikslintų, kad nebūtų taip, kad paskui susisumuoja į kažkurią sekančią dieną ir matom kažkokį labai didelį skaičių, nes atvejai jie niekur nedings, jie tiesiog gali persikelti iš vienos dienos į kitą, bet skaičiais tikrai galime pasitikėti“, – kalbėjo ministras.

Nepaisant to, kad beveik trečdalio atvejų jau nepavyksta atsekti ir ištirti, A. Verygos manymu, epidemiologiniai tyrimai tebėra prasmingi ir reikalingi siekiant geriau kontroliuoti infekcijos plitimą.

Jis teigia, jog teks vėl pasitelkti savanorių ir kitų institucijų pagalbą, nes su darbų apimtimis nesusitvarko ne tik Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, bet ir Sveikatos apsaugos ministerija.

„Žmonės visą tą laiką nuo pat pandemijos pradžios praktiškai nesustodami dirbo, tai jie visur pradeda pervarginėt, ne tik NVSC, bet ir ministerijoj. Tikrai motyvacijos nepridėjo ir įvairūs tyrimai, kai žmonės, kurie sunkiai dirbo, vėliau buvo kviečiami aiškintis, pasiaiškinti, ir viešumoj politikai labai skambiai kalbėjo apie įvairiausius galimus piktnaudžiavimus ir panašius dalykus, yra labai daug perdegimo. Bet mes nesame vienintelė šalis, kur tokia situacija susiklostė ir, matyt, turės talkinti kiti sektoriai“, – sakė A. Veryga.

Anot jo, nėra gera tendencija ir tai, kad skiepytis nuo koronaviruso yra linkę tik pusė gyventojų. Tai atskleidė sekmadienį paskelbta BNS ir „Vilmorus“ gyventojų apklausa.

„Nėra gera tendencija, jei tikrai taip, matyt, teks įdėti nemažai pastangų ir kviesti žmones, kurie gali būt paveikūs ar elgesio modeliai skirtingoms visuomenės grupėms, kalbėti apie vakcinas. (…) Reikės įdėti nemažai pastangų, kad visuomenę įtikintume, kad pasiskiepijus ir panaudojus tą specifinę infekcijų kontrolės priemonę visuomenė tik laimės ir galės grįžti į normalų gyvenimą“, – teigė ministras.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA